Újabb Bábolna-botrány

A Gyurcsány-kormány 2009-ben egy offshore hátterű agrárcég banki hiteleihez nyújtott állami kezességvállalást, azonban Budai Gyula vizsgálata szerint a társaság nem az előírt célra fordította a milliárdokat.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, tartozás fedezetének elvonása és hivatali visszaélés gyanújával büntetőfeljelentést tett a napokban az elszámoltatási kormánybiztos a bábolnai IKR Zrt. államilag garantált hitelfelvétele miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen. Budai Gyula lapunknak elmondta: bár a feljelentés ismeretlen elkövetőt említ, az ügy körülményeit ismerve elképzelhető, hogy érintett lehet benne két volt szocialista tárcavezető, Gráf József egykori földművelésügyi és Veres János korábbi pénzügyminiszter.
A kormánybiztos május óta vizsgálta a Virgin-szigeteki offshore hátterű cég többségi tulajdonában lévő IKR Zrt.-nek még a Gyurcsány-kormány idején, 2009-ben nyújtott állami készfizető kezességvállalási ügyét.
Az IKR az egyik legnagyobb hazai – úgynevezett – integrátorcég, vagyis az a feladata, hogy a gazdálkodók termelését segítse. A Gyurcsány-kormány Gráf és Veres előterjesztésére döntött arról, hogy az IKR hatmilliárdos banki hitelére készfizető kezességet vállal ötmilliárd forint erejéig. Azonban Budai Gyula vizsgálata megállapította, hogy a társaság nem a kormányhatározatban megfogalmazott célra használta fel a pénzt, és annak csupán egy részét (mintegy felét) helyezték ki termelőkhöz, a másik felét meglévő hiteleik törlesztésére fordították. Kiderült: az agrártárca nem ellenőrizte a cég tulajdonosi hátterét és valós pénzügyi helyzetét. Egyébként Gráf József korábban évekig a társaság igazgatósági tagja volt.
A kormánybiztos kiemelte: az IKR a hosszabb távon nyereséges tevékenységeit ki akarja szervezni egy cseh gazdasági csoportnak, márpedig a tartozás fedezetét biztosító vagyon értékesítése jelentős agrárgazdasági kockázatokkal járna. Budai Gyula hangsúlyozta: a hitelek bedőlése esetén az állami kezességvállalás súlyos milliárdokkal terhelné meg a költségvetést. Ezért a kormánybiztos azt kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hogy ne engedélyezze a kiszervezést, és tekintse át a kezességvállalás megszüntetésének jogi lehetőségeit. Az IKR Zrt. gazdasági átvilágítását egyébként a korábban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter által irányított Deloitte Zrt. végezte el, de Oszkó az adatok „bizalmas jellegére” hivatkozva nem volt hajlandó dokumentumokkal segíteni a kormánybiztos vizsgálatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.