Válság helyett saját lábra állás

Miután a tusványosi tábor lakói kiheverték az előző éjszaka viszontagságait – szerdán komoly vihar volt Tusnádfürdőn, a szél fákat döntött ki, amelyek több személygépkocsit is megrongáltak –, tegnap folytatódtak a szabadegyetem műhelybeszélgetései.

2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fősátorban délelőtt Gazdasági válság – új fejlesztési stratégiák címmel tartottak előadást. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára arról beszélt, hogy míg 2008-ban pénzügyi, gazdasági válság sújtotta a világot, most az államok válságát éljük. Mindez pedig azért következett be, mert egyes államok úgy igyekeztek túlélni a recessziót, hogy megpróbáltak pénzt pumpálni a gazdaságukba, ezért az államadósság néhány országban elszállt. Szatmáry Kristóf szerint a következő időben az lesz a kérdés, hogy az euró túléli-e ezt a válságot, illetve hogy lehet-e egységes gazdaság nélkül közös pénz. Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a „saját lábra állás” gazdaságpolitikáját választotta, nem kért a Nemzetközi Valutaalap segítségéből, és a saját piac visszaszerzését tartja legfontosabb céljának. Kitért arra is, hogy az Európát sújtó válságok lehetőséget adtak Magyarországnak bizonyos lépések megtételére – így többek között a különadó bevezetésére –, a kontinens politikai erőinek figyelmét ugyanis más, fontosabb ügyek kötötték le. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország nem lehet sikeres az Európai Unió sikere nélkül. Végül Szatmáry Kristóf bejelentette, hogy szeptembertől a Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztálya a belgazdaságért felelős államtitkársághoz tartozhat majd a tárcán belül.
Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában szintén azt nevezte meg a közelmúlt és a következő időszak egyik legfontosabb kérdésének, hogy az Európai Unió meg tudja-e tartani az eurót, és ha igen, akkor mi módon. – Ezt segítette elő nagyon sikeresen a magyar elnökség, a magyar miniszterek és szakértők munkája az elmúlt fél évben – tette hozzá. Hidvéghi Balázs emellett megnevezett néhány olyan területet is a Kárpát-medencében, ahová érdemes erőket koncentrálni. Ilyennek tartja többek között az agráriumot, a vallási turizmust, tekintettel a Mária-kultuszra, de véleménye szerint további figyelmet érdemelnek a fürdőhelyek is.
Délután az európai romastratégia került terítékre. Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiemelte az egyházak szerepét a romastratégia megvalósításában. – Minden olyan forint, amit cigányügyre költünk úgy, hogy nincs mögötte egy ember, aki ezt közvetíti, kidobott pénz. Nem segít, hanem rombol, mert parazitizmusra nevel. Ráadásul aki kapja, az megsértődik, mert neki mindig kevés, nekünk meg, akik adjuk, mindig túlságosan sok. Ez a segély politikájának tragédiája – fűzte hozzá. Balog Zoltán szerint a romapolitika egyik legnagyobb veszélye, ha úgy ébresztjük öntudatra a cigány kisebbséget, hogy a többséggel szemben fogalmazza meg identitását.
Közben továbbra sem lehet pontosan tudni, hogy Traian Basescu, Románia elnöke ellátogat-e Tusványosra, a szervezők szerint nincs kizárva, hogy a politikus végül mégis tiszteletét teszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.