Visszavett hajdú-bihari közszolgáltatás

2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 31-i hatállyal felmondja a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat a kötelező fűtéstechnikai feladatok ellátására 2001-ben kötött közszolgáltatási szerződést a Fütesz Kft.-vel – erről döntött tegnap a megye közgyűlése. A cég tíz évvel ezelőtt még száz százalékos önkormányzati tulajdonban volt, ám 2004-ben Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés akkori MSZP-s elnöke – akit a közelmúltban társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás miatt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség – 210 millió forintos vételáron értékesítette a Fütesz Kft. megyei tulajdonát képező üzletrészét. Ettől kezdve az önkormányzat egy olyan céggel állt közszolgálati szerződésben, amelyben tulajdonrésze már nem volt.
A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat tegnap azonban úgy döntött, hogy visszaszerzi a nyereséges tevékenységet, amelynek profitja eddig magánzsebekbe vándorolt.
– A kéményseprő-ipari közszolgáltatás 2012. január 1-jétől más gazdasági társaságon keresztül vagy saját vállalkozás részeként biztosítható. Tekintettel arra, hogy a közszolgáltatást a megye lakosságának kötelezően igénybe kell vennie, biztos piaccal lehet számolni. Az éves árbevétel 200-250 millió forint, míg a nyereség tízmilliós nagyságrendű. Ezek a piaci adatok azt támasztják alá, hogy a megyei önkormányzatnak célszerű saját vállalkozáson keresztül ellátni a közfeladatot – áll az előterjesztésben, amit tegnap megszavazott a közgyűlés. Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, ez csak az első lépés volt, tervezik, hogy további, korábban kiszervezett közszolgáltatásokat is visszavesznek saját működtetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.