Álljon meg a menet!

D. Horváth Gábor
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tizenegyedszerre rendezte meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a Magyar Sziget fesztivált. A fesztivál honlapján a rendezvény részvevőit évekig Toroczkai László elnök köszöntötte, tavaly Lokodi Ferenc Attila alelnök, idén pedig senki. A tavalyi szövegben ez olvasható: „Mi, akik jóban-rosszban együtt harcolunk, az év minden napján láthatjuk, hogy korunk devalvációs válsága a fesztiválokat sem kíméli, amelyek bizonyos esetben elklikkesedett neoliberális érdekcsoportok táboraivá váltak. Erre adott fajsúlyos, csattanós választ a Toroczkai László által életre hívott Magyar Sziget fesztivál (…), hiszen itt az alaphangsúlyt a hagyományápoláson túl mindig a sorsáért felelős összmagyar nemzeti közösség értékelvű építésére, gúnyhatárok feletti egyesítésére fektettük.” E cikk szempontjából most mellékes, hogy kiderült: a globalizmus a legnagyobb igyekezetük ellenére a HVIM-re is hatással van, amelynek áldozatává vált a Magyar Sziget egyik vendége. A brit szélsőjobboldali politikus náci karlendítéssel és Sieg Heil! kiáltással biztatott a színpadon egy hasonlóan mutogató svéd énekesnőt, majd azzal védekezett az őt lebuktató brit sajtónak, hogy ugyanezt csinálta mindenki. Az, hogy a HVIM szerint mi a kapcsolat „a sorsáért felelős összmagyar nemzeti közösség értékelvű építése” és a náci szimbólumok használata között, még nem derült ki. Ilyen egymással öszszeegyeztethetetlen dolgok persze másutt is felbukkannak. A nagytőkét képviselő Bajnai Gordon pár éve együtt énekelte a szocialistákkal azt az Internacionálét, amelyben a dalra fakadók épp az olyan emberek nyakát akarják kitekerni, mint ő.
A Magyar Sziget ötlete Toroczkai László fejéből pattant ki, létét az 1993-tól minden évben megrendezett Sziget Fesztiválnak köszönheti. Nem a barátság okán, hanem épp ellenkezőleg: annak multikulturális jellegére adott válaszként indult el. Lehetne épp béke is, hiszen a két sziget – a közöttük lévő kerítés ellenére – mindenfajta kulturális igényt ki tud elégíteni. Mivel leginkább zenéről van szó, a Magyar Szigeten otthonra lelnek az ideologikusabb, a politikai kérdéseket erőteljesebben feszegető nemzeti rockzenekarok, amelyek kizárólag a magyar közönséghez szólnak. A hajógyári Szigeten pedig azok a magyar és külföldi művészek, akiket egy sorba állít a multikulturális logika, s akiknek izgalmas produkciói a hazai hallgatóságon túl akár több ezer kilométerről is Budapestre vonzzák a közönséget.
Akárhogyan is van, egy dolgot semmiképpen sem szabad csinálni. Azt, amit most a HVIM tesz. Hogy a másik fesztivál helyszínén és ideje alatt tüntetést szervez a hecc kedvéért. Azért, hogy provokációkkal ellehetetlenítse a másikat. Kinek jó az, ha Magyarország egy fölösleges balhé miatt kerül a címlapokra, a hírfolyamok elejére? A „magas benzinár elleni tüntetés” legfontosabb ellenérvét azonban a végére hagytam. A West-Balkánban történt tragédia után Magyarországon még egyszer nem fordulhat elő, hogy egy tömegrendezvényen kitört hisztéria és a szervezetlenség miatt embereket tapossanak agyon. A szervezőknek leginkább a biztonságra kell odafigyelniük, ezt pedig épp a Sziget főszervezője képviseli a leghangsúlyosabban. Akik pedig Gerendai Károlyt ebben a törekvésében akadályozzák, azok felebarátaikat és honfitársaikat köpik szembe.
Toroczkai László pontosan tudja, mi a teendője, hiszen a Magyar Sziget házirendjében egyebek között ilyenek olvashatók: „Megkérjük a rendezvényen részt vevő honfitársainkat és vendégeinket, hogy az alábbi házirendi pontokat a Magyar Sziget szellemiségének és a többi Magyar Sziget-látogató nyugalmának tiszteletben tartásának megfelelően betartani szíveskedjenek. (…) Felhívjuk a tábor látogatóinak figyelmét, hogy a Magyar Sziget programját és látogatóinak nyugalmát szándékosan megzavarókat a rendezők eltávolítják!” Ha a HVIM nem áll meg, akkor tudni fogjuk, hogy nem magyar érdekeket képvisel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.