Bizottság vizsgálhatja a devizahitelezést

Rémálomba illő szinteket ütött meg az elmúlt napokban a svájci frank árfolyama, és tegnap este is 251 forintra erősödött.

Csécsi László
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a helyzetben a devizahitelesek is a menekülőutakat keresik, aminek a legkézenfekvőbb megoldását a frankárfolyam – augusztus 12-től igényelhető – rögzítése jelentheti. A törlesztőrészletek átmeneti csökkenésének azonban komoly ára van, ezért a szakértők véleménye megoszlik arról, hogy érdemes-e csatlakozni e programhoz. A kritikusok azzal érvelnek, hogy a frank 180 forinton és az euró 250 forinton történő rögzítése következtében 2015-től oly mértékben megemelkedhetnek a törlesztőrészletek, hogy újabb bedőlési hullám indulhat el.
A probléma súlyát jelzi, hogy egyre több bajba jutott hiteles pert fontolgat. Három nap alatt csaknem kétszáz devizahiteles jelentkezett annál a szekszárdi ügyvédnél, aki próbapert akar indítani a bankok ellen. A jogász úgy véli: az ügyfelek és a pénzintézetek közös kockázatviseléséről törvény rendelkezik, és szerinte a devizaárfolyamok elszabadulása ennek minősül.
A hitelesek krízisére Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is reagált, kilátásba helyezte, hogy a devizahitelek elterjedésének okait is parlamenti testület derítheti majd ki. A politikus szerint vizsgálni kellene azt is, hogy a szocialista kormány annak idején miért ösztönözte ezt a típusú hitelfelvételt, a jegybank akkori vezetése miért nem szólalt fel ellene, illetve a pénzügyi felügyelet miért nem figyelmeztette határozottan az embereket az árfolyamkockázatokra.
Az adósok helyzete nem csak Magyarországon okoz gondokat: a horvát kormány azt várja a bankoktól: legfeljebb 5,8 kunás árfolyamon (1 kuna 36,7 forint) rögzítsék a svájci frankban eladósodottak hiteleinek törlesztését, illetve tegyék lehetővé, hogy tíz év halasztással, kamatmentesen fizethessék ki a felhalmozódó különbözetet.
Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.