Egy pohár bor

Pethő Tibor
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszállok – közöltem azóta nyelvésszé lett egyetemi évfolyamtársammal a metró Déli pályaudvari végállomásánál annak idején, húszas éveim első felében. Elnevettük magunkat, aztán valóban leszálltunk. Régi, kicsit fárasztó játékunk volt ez, barátom találta ki az elmésséget. Többször előadtuk a zsúfolt kocsiból kilépve, a nagyközönség zavart, néha enyhén megvető értetlenkedése mellett.
Igazából a metróvállalat vagy talán a BKV sajtóosztálya volt a hibás. A Délihez érkezve ugyanis rendszeresen azt mondta a hosszú szerelvény lágy dallamú, ám férfias géphangja: „Déli pályaudvar, végállomás! Kérjük kedves utasainkat, hogy megállás után szíveskedjenek elhagyni a kocsit, és erre figyelmeztessék utastársaikat is!” Márpedig erre csak a fenti autentikus választ adhatja a valóban engedelmes honpolgár.
Az persze, hogy utasaikat nem arra kérik, amire igazából kérni akarják, talán fel sem tűnik senkinek. Némileg erőltetetten feltételezhetnénk, hogy az utasok titkos kompromisszumot kötöttek a BKV-val: azt értik, amit valójában közölni akarnak velük, azaz figyelmeztessék a maradni szándékozókat: kifelé, hölgyeim és uraim!
Valószínűbb, hogy rendszeresen ismétlődő csoportos félreértésről van szó. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Egy szokásos hétköznapon cirka másfél százezer ember utazik a föld alatt Budapesten. Létezik-e, hogy valamiféle kollektív közlekedési hipnózis hatására mindenki ugyanúgy érti félre a nem túl bonyolult szöveget? El sem merem képzelni, mi lesz ezek után abból, ha összekötik a kettes metrót a gödöllői HÉV-vel. A neves nyelvész, Nádasdy Ádám egy megjegyzése ugrik be az embernek akaratlanul is: „A nyelv ösztönös tevékenység, nem függ sem a műveltségtől, sem az intelligenciától.”
Logikai bakugrással arra jutottam az összefüggéséből kiragadott Nádasdy-töredék alapján, lehet, hogy csupán úgy viselkednek a közlekedők, mint a szerelmesek: azt hallják, amit hallani akarnak. A szépet. Hasonlókon morfondíroztam, amikor nemrég ismét a Déli pályaudvar felé vitt az utam; vonaton akartam továbbutazni egy közeli településre. Eszembe jutott a régi emlék, s szinte egy kisgyermek megilletődöttségével vártam, hogy a Délihez érjünk.
Csalódnom kellett. Az ismert hang lágy baritonján csupán további jó utat kívánt. Ennyi. Szomorú hangulatban vettem meg a jegyet, s szálltam fel a félig üres vasúti kocsiba. Az esőre álló időben nagy zökkenővel indult a szerelvény. Régi, általában barátom felfedezte nyelvi hibákat idéztem fel gondolatban a magam szórakoztatására. Pongyolaságok, újságcikkekben olvasott, egy régi motoros lapszerkesztő kollégám által összegyűjtött, rajzszöggel a falra erősített képzavarok, csacskaságok jutottak eszembe, effélék: Kádár János eredetileg Fiumében született; ahogy József Attila szavaival néztük az esőt és a határt; fejsze, fűrészbak, fatönk ásít a reggeli napfényben; Hajdúböszörmény az Alföld Párizsa. Majd az egyik kedvencem: komoly oldalvágást tett a fehérborok felé.
Talán magamat vigasztaltam a metrón szerzett enyhe traumát felejtendő.
Aztán kisütött a nap. Nemsokára leszálltam. Az állomás mellett gyönyörű park fogadott bukszussal szegélyezett úttal, miniatűr, kőverandás palotával. A ház körül magnóliák és rózsák nyíltak a mélyzöld fűvel ölelt virágágyásokban. Különleges rehabilitációs intézetbe jöttem riportot felvenni a módszerről, az időlegesen itt lakókról. Az egyik sárgarózsa-bokor mellett aranyozott betűkkel vésett márványtáblát láttam, első blikkre azt hittem, kertről-lugasról szóló versrészlet. Valóban a kertről szólt, imigyen: „Ez a fejlesztés a decentralizált helyi önkormányzati fejlesztési programok, Önkormányzati fejlesztések támogatása területi kötöttség nélkül előirányzatának keretében, a Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával valósult meg.
A támogatási döntés éve: 2008.”
A felirat kárpótolt minden korábbi sérelmemért. Nemsokára megérkezett beszélgetőpartnerem, s mosolyogva, de határozottan közölte: „Ezen az osztályon olyan embereket kezelnek, akik öngyilkosok lettek.” Sok volt ez már nekem is. Hamar távoztam, s a közeli étteremben a kínok enyhítésére, miután az idő alkímiájában kioldódtak a sallangok, gyors és komoly oldalvágást tettem a fehérborok felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.