Frankpánik söpör végig egész Európán

Tegnap ismét rekordot döntött a svájci frank, amikor a 255 forintos szintet is megközelítette az árfolyam. Már az alpesi ország lakóinak, sőt egész Európának elege van a kőkemény frankból. Róna Péter arra figyelmeztet, hogy amíg az emberek minden pénzüket hiteltörlesztésre költik, a magyar gazdaság nem kap kellő muníciót a fejlődéshez.

Csécsi László
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telik el nap, hogy a svájci frank ne törne újabb csúcsok felé. A fizetőeszköz szárnyalása azonban nemcsak a magyar devizahiteleseknek okoz álmatlan éjszakákat, az alpesi ország lakosai is megszenvedik túlságosan erős nemzeti valutájuk káros hatásait. A svájci jegybankelnök tegnap arról beszélt: mindent megtesznek azért, hogy gyengítsék az árfolyamot. Philipp Hildebrand szerint az „eszméletlenül erős” frank miatt érezhetően lassul a svájci gazdaság növekedése. Az elnök ugyanakkor elvetette azt az ötletet, hogy a frank árfolyamát az euróéhoz kössék. Mint azt a Neue Zürcher Zeitungnak elmondta: az árfolyam rögzítése a függetlenség feladásával volna egyenlő.
A jegybankelnök kijelentései egyelőre nem jártak sikerrel, a frank nem indult el a lejtőn. A hajnali órákban rekordszinten, 255 forint közelében is járt, ám napközben normalizálódott a helyzet, és a délelőtti órákban rendszerint 252 és 253 forint között ingadozott az árfolyam, délután pedig a 251,5-ös szint közelében időzött a frank. Lapzártánk idején a svájci fizetőeszközért 253 forintot adtak a nemzetközi kereskedésben. A magyar deviza egyébként nemcsak a frankkal, hanem az euróval szemben is gyengén szerepelt a nap első felében. Kora délután 274,5 forintot is ért egy euró. Utoljára március közepén volt ennyire gyenge a forint a közös fizetőeszközhöz képest. Az esti órákban aztán javult a helyzet, lapzártánk idején egy euró 273,5 forintba került. Az európai és a svájci deviza közötti különbség egyébként hamar köddé válhat. A Deutsche Bank elemzői úgy gondolják, hogy ha az európai pénzügyi vezetőknek nem sikerül stabilizálniuk az olasz kötvénypiaci hozamokat, a frank hamarosan beéri az eurót.
A különösen erős frank nemcsak Svájcnak, hazánknak is rengeteg nehézséget okot. A JP Morgan bankcsoport szakértőinek az MTI által idézett elemzése szerint a törlesztési terhek emelkedésének hatása 0,75 százalékponttal csökkenti a magyar gazdaság növekedését a következő két negyedévben. A bank szakértői így már csak 2,1 százalékos GDP-növekedést várnak 2011-re. Az elemzők becslése szerint 2008 vége óta a magyar háztartások frankalapú jelzáloghiteleinek terhei 55 százalékkal emelkedtek, és e kölcsönök éves tőke- és kamatfizetési kötelezettségei jelenleg a magyar hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékát teszik ki.
Egy másik nagy londoni befektetési ház, a Morgan Stanley szakértőinek számításai szerint hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahitelesek fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése. A ház azt jósolta, hogy a frank jelenlegi forintárfolyamán a devizahitelesek óriási többsége csatlakozni fog a kormány által a törlesztési terhek enyhítésére kidolgozott programhoz. A cég számításai szerint az adósmentő csomag a hazai össztermék csaknem 0,5 százalékának megfelelő többletpénzt hagy jövőre a magyar háztartásoknál, de nem valószínű, hogy ennek jelentős hatása lesz a magyar gazdaság növekedésére, mivel az adósok tudják, hogy a tartozásuk nem tűnik el, csak később kell visszafizetniük azt, ezért igyekeznek majd megtakarítani a pluszpénzeket.
Hasonlóan vélekedik Róna Péter közgazdász is, aki a Magyar Rádiónak tegnap elmondta: „amíg a devizahitelek a nyakunkon vannak”, addig a magyar gazdaság nem tud talpra állni, hiszen az emberek a keresetük túlnyomó részét törlesztésre fordítják. A közgazdász úgy látja, nincs az a kereslet, amelynek segítségével a belföldi gazdaság beindulhat, ha minden pénz a bankokhoz folyik be. Róna Péter szerint át kell alakítani a devizahiteles szerződéseket. Világossá kell tenni, milyen alapon számítják a törlesztőrészleteket, a kamatokat, és mi az alapja a bankok által felszámított díjaknak. – Erre a bankokat törvényben kell utasítani – hangsúlyozta a közgazdász.
Az erős frank az ellenzéki pártokat is állásfoglalásra készteti. A Jobbik szerint az adósok bajára egyetlen hosszú távú megoldás létezik: a devizahitelek forintosítása. A párt úgy ítéli meg, hogy ennek szükségességét a frank elmúlt napokban tapasztalt erősödése is alátámasztja. A szocialisták viszont arról beszéltek, hogy a törlesztőrészletek 185 forintos frankárfolyam fölötti részét a munkáltatóknak kellene megfizetniük.
Úgy tűnik, Európa vezetői nem ódzkodnának a keményebb fellépéstől sem a válság elharapódzásának megakadályozása érdekében. Olli Rehn pénzügyi és gazdasági biztos tegnap Brüsszelben elmondta: az Európai Unió éjt nappallá téve dolgozik a július 21-i, második görög mentőcsomagról szóló megegyezés részleteinek véglegesítésén, hogy megakadályozza az adósságválság tovaterjedését. Rehn szerint a piaci aggodalmak indokolatlanok, mivel a gazdasági fellendülés az euróövezet nagy részében megkezdődött, és Európa-szerte fontos lépéseket tesznek a költségvetési fegyelem megszilárdítása. Kereskedők közben arról számoltak be, hogy az Európai Központi Bank (EKB) portugál és ír államkötvényeket vett a másodlagos piacon. A források szerint az EKB tegnap ajánlatot kért több befektetőtől olasz és spanyol állampapírok vásárlására is. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az elhúzódó válságra való tekintettel azt javasolta, hogy a napokban üljenek össze a világ hét legfejlettebb államának pénzügyminiszterei. A kormányfő azt is elmondta, hogy országa már 2013-ban eléri a költségvetési egyensúlyt.
Az euróövezet megmentését egyébként nem csak a kontinens államai tartják fontosnak: Kína is kijelentette, hogy támogatja Európát, és tovább vásárolja az államok kötvényeit. Az ázsiai ország a világ legnagyobb devizatartalékával az euróövezeti adósságválság kezdete óta intenzíven vásárol európai államkötvényeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.