Tengerihántás

Értetlenség, felháborodás és elkeseredettség. Így lehetne jellemezni az érzelmet, amellyel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal határozatára reagáltak a nyírbogáti gazdák. A döntés szerint négy kukoricatermelőnek és tucatnyi szomszédjuknak kell kitárcsázniuk összesen százhektárnyi takarmánynövényt, mert génszennyezett vetőmagból keltek ki. Az érintettek erősködnek, a maguk jószántából nem tesznek kárt ültetvényeikben.

2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrón süt a júliusi nap Nyírbogát határában, mikor a poros úton a halálra ítélt kukoricaföldekhez közeledünk. A sofőrömül szegődött Csonka Lilla – helybéli paraszt-iparos família gyermeke – nyűgös, morgolódik. Rosszkedvének oka, hogy ők csupán szomszédok, sosem vetettek génmódosított kukoricát, most mégis meg akarják semmisíttetni velük az egész táblát.
Dél van, perzselő a hőség, így szárazságtól „furulyázó” kukoricaültetvényekre számítok. Ehelyett élettől majd kicsattanó, két, két és fél méteres növényeket látok, méregzöld leveleik tövében két-három jól fejlett cső. Ez idősebb Erdős János ültetvénye, akinek a kukoricásában ugyan nem találtak génszennyezettséget, fia, ifjabb Erdős János négyszáz méteren belül lévő, 4,4 hektáros területén viszont igen.
– Szombat este jöttek vizsgálni a kukoricát, hétfőn már a kezembe is nyomták az „ítéletet”: július 21-ig ki kell tárcsázni az egészet – mondja a fiatalabb gazda. – Ha megteszem, úgy omlok össze, mint a kártyavár. Az összes hitelem – hétmillió forint – svájci frankban van, a műtrágyát és a vegyszert meg ugyanúgy hitelbe kaptam, mint a vetőmagot. Ha az egészet elpusztítom, ráadásul a saját költségemre, miből fogok fizetni?
Egyre több dühös ember érkezik. Erdősék mellett megjön Szabó László, akinek nem egészen húszhektáros szántóföldjéből nyolcat érint a GMO-határozat. Azt mondja, a kiszántással neki is vége van. Nem tehet mást, elmegy nyugdíjba. Valaki beszól neki: „Ne búsulj, Laci, a nyugdíjad elég lesz a villanyszámlára!”
Csák László, négy hektárral érintett szomszéd szintén Szabó Lászlón élcelődik: „A tavasszal éppen te mondtad, Laci, mindenképpen boltból vegyünk kukoricát, nehogy GM-et sózzon a nyakunkba valami ügyeskedő. Mégis így jártál.” Majd azon mérgelődik, miért nem tudja kivárni a hatóság, hogy megjöjjön a Monsanto vizsgálati eredménye Németországból. (A cég hétfőn közleményben tudatta, szerinte a KCD 35.11 jelű vetőmag nem génmódosított, ezért független szakértőktől ő is vizsgálatot kért.) Ifjabb Erdős tájékoztatja, hogy a kormányzat már reagált erre a felvetésre: nem látja indokoltnak a minták további vizsgálatát.
Újabb szomszédok érkeznek, köztük Mocsár Zsolt, Csonka Imréné, Pálvölgyi Miklós, összesen tizenketten gyűlnek össze. Pálvölgyi Miklós a kétszáz birkájáról beszél: ha ki kell szántani a kukoricát, miből lesz takarmány, miből eteti a jószágot? A szót többnyire idősebb Erdős János viszi. Neki két táblában összesen húsz hektárját érinti a kiszántási határozat, ha mint szomszédnak neki is végre kell hajtania.
– Mi, bogáti emberek össze tudunk fogni, sokszor megmutattuk már, hogy nem hagyjuk magunkat. A magunk jószántából biztosan nem tárcsázzuk ki a kukoricánkat, már csak azért sem, mert a tavalyi belvizes meg a tavalyelőtti aszályos év után most rekordtermés mutatkozik, amelyből végre ki tudnánk gazdálkodni az előző két rossz év veszteségeit. Ha meg valaki erőszakkal akarja kitárcsázni a kukoricánkat, traktorokkal álljuk el az utat a vasúti átjárótól a nagy nyárfáig – adja meg az érintett földek hosszát a helyi nyelvhasználat szerint.
Tovább beszélgetve kiderül, Erdős János mintagazda, aki kísérleti termesztést végez a Monsanto megrendelésére: több táblában is olyan vetőmagot vet, amelyet ingyen kap a cégtől, cserében pontosan fel kell jegyeznie, hogyan viselkedik a növény a legkülönfélébb időjárási viszonyok között, hogyan reagál a műtrágyázásra, vegyszerezésre. A Monsanto ilyen tesztek alapján dönti el, milyen vetőmagot célszerű forgalmazni az adott területen.
– Fel sem merül, hogy a kísérleti ültetvényekre génmódosított vetőmagot adnának ki. Nem a mi hibánk, hogy Romániából 2008-ban valaki olyat hozott be, amilyet nem lett volna szabad, ám úgy adta el, mintha szabályos lenne. Miért mi fizessünk ezért? – füstölög Erdős.
Csatlakozik hozzá Csonkáné is:
– Én szomszédként semmilyen papírt nem kaptam, csak Janikától (ifjabb Erdős Jánostól – D. M.) tudtam meg, hogy négyszáz méteren belül a szomszédaira is érvényes a határozat. Én bizony nem tárcsázok ki semmit, különben is, honnan tudják, hol van a beporzási határ? Ha esik az eső, sehova sem száll a pollen, ha meg jó idő van, négy kilométerre is elviszik a méhek.
A paprikás hangulatú szántóföldi látogatás után autójavító műhelyükben kínálnak üdítő hideg vízzel és forró kávéval Csonkáék. Az asszony tavalyi keservére fordítja a szót.
– Épp egy éve, hogy elkapott a vihar az úton. Rádőlt az autómra egy korhadt fa, benne maradtam estétől egészen hajnalig, mert a mentők nem tudtak bejönni értem. Most pereskedünk a közútkezelővel a kártérítésért. Az mégsem járja, hogy az egészségem is károsodott, a kocsim is tönkrement, mégis nekem kell sorban állnom és szakértőt fizetnem, hogy a jogos kártérítést megkapjam – panaszolja.
– A gazdákat kár nem érheti – jelentette ki Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Nyírbogát polgármestere. Emlékeztetett rá, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a génszennyezett vetőmag miatti károk megtérítésére a gyártó kötelezett, ha itthon állították elő a magot, ha pedig külföldről hozták be, akkor az első forgalmazónak kell fizetnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.