Versenyfutás

Vasvári Éva
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekövetkezett, ami hetek óta benne volt a levegőben: elszabadult a svájci frank árfolyama, s csúcsokat döntött a 240 és 253 forint közötti tartományban. Szárnyalásának az sem vetett gátat, hogy az amerikai szenátus rábólintott az adósságplafon megemelésére; a körülményesen kicsikart megállapodás nem volt elegendő a befektetői bizalom megerősödéséhez. Mindezt tetézte az eurózóna adósságválságának nem csituló hullámverése, ami együttesen vezetett az alpesi fizetőeszköz túlértékeléséhez.
Ez sem Svájcnak, sem a pénzpiacoknak nem jó. Az alpesi országban veszélyezteti a gazdasági növekedést, fékezi az exportot, a devizapiacon pedig – mivel frankba menekülnek a befektetők – gyengíti a dollár és az euró pozícióját. Ezért tűzoltásként hatott a svájci jegybank tegnap reggeli bejelentése a kamatcél csökkentéséről, s azonnal hatott. E verbális intervenció – az euróhoz és a dollárhoz képest – gyengítette a frankot.
És erősödött – igaz szerényen – a forint is, a frank ára reggel visszaaraszolt 247 forintig. Pillanatnyi megnyugvás – de nem tudni, meddig. Magyarország ugyanis korántsem jutott túl a megpróbáltatásokon. Bár Amerika messze van, és az eurózóna országainak adósságválsága is a „többiek” bajának tűnhet: e távoli krízisek nagyon is közeliek, a sarkunkban vannak, s egyre hosszabb versenyfutásra kényszerítenek.
A legfőbb ellenfél az a rettenetes mértékű devizaadósság, amely a lakosság és – nem mellékesen az önkormányzatok – vállát nyomja. Jól jelzi a tehertételt, hogy míg 2004 előtt a polgárok teljes lakáshitel-állománya 1220 milliárd forint volt és ennek mindössze 1,3 százalékát tette ki a devizahitelek aránya, mára 4000 milliárd körülire dagadt a lakáshitelek nagysága, melynek 66 százaléka devizakölcsön. Az arányok önmagukért beszélnek: az utóbbi években fék és kontroll nélkül szabadult el a hitelezés.
E következményekkel most kell szembenézni. Ám ez a legnehezebb lecke. A bankok egyelőre hárítanak; a kamatlábak világából azt üzenik, semmiért sem felelősek, a devizahitelek kockázataira a szerződésben felhívták a figyelmet (igaz, olvashatatlan apró betűkkel!). S különben sem értik, hogy milyen alapon kérik rajtuk számon a megbízható banki termékeket, hiszen a kamatok és az árfolyamok ingadoznak, a jövő kiszámíthatatlan… A jegybank vezére, Simor András is kitett magáért, kiadott egy megható közleményt, miszerint a bankok túlélik a frankerősödést, hiszen a közelmúltban lezajlott banki terheléspróba modellezése alapján a frank árfolyama jövő év végére 257 forintra emelkedik, s a bankok még ezt a veszteséget is elviselik. Milyen jó nekik.
A megszólalók éke Szanyi Tibor, aki a szocialisták nevében a szerződések újratárgyalását sürgette az unióban is ismert termékfelelősségi elv alapján. Nagy kár, hogy regnálásuk idején nem jutott eszébe az elszabadult devizahitelezés veszélyeire inteni az embereket – most a szavazóik is jobban jártak volna.
Nem tudni, hogy az adós kinek a nyilatkozatát veszi komolyan. Aki még bírja szusszal, törleszt – ám erre minden ereje és tartaléka rámegy –, aki pedig képtelen erre, belekapaszkodhat az árfolyamrögzítés intézményébe. Noha a kormány erre biztatja a hiteleseket, ez is csak átmeneti szalmaszál a fuldoklónak, hiszen az elodázott tartozást három év múlva ki kell egyenlíteni. De ez a megoldás még mindig jobb a semminél. Ennél nagyobb kormányzati kreativitást nehéz számon kérni, hiszen a kabinet egy külső és belső adóssággal sújtott csődtömeget kapott szocialista–szabad demokrata elődjétől. S mindeközben még a világgazdaság is a feje tetejére állt – bizalmi tőkéje elfogyott, globális piacait a spekuláció mozgatja, a saját maga által ásott verméből képtelen kivergődni.
Most tehát a mi térfelünkön, idehaza, marad a versenyfutás. Amely hosszúnak és izzadságosnak ígérkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.