Hatvan kikecmergett a gödörből

Tíz hónap alatt hatalmas változások történtek Hatvanban: a megszűnés szélére sodródott helyi kórház megmenekült, a településen új egyházi iskola indul, a város pedig rendezte kapcsolatait a legnagyobb adófizetőivel. Közben Hatvan vezetése elérte, hogy a több évtizede üres Grassalkovich-kastélyba országos vadászati múzeum költözzön.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ciklus után tavaly októberben a polgári oldal győzött Hatvanban az önkormányzati választáson. A városvezetés első dolga az volt, hogy áttekintette az önkormányzat pénzügyi helyzetét. – Az eredmény lesújtó volt, Hatvan ugyanis 900 millió forintos működési és csaknem 2,5 milliárd fejlesztési hitellel rendelkezett, több futó beruházás háttere megoldatlan volt. Miközben hozzáfogtunk az ügyek rendezéséhez, a problémák hátterének tisztázására egy eseti bizottságot hoztunk létre. Több esetben feljelentést tettünk, az ügyeket a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja. Gyanúsított még egyik eljárásban sincs, de a felelősök megnevezésével a nyomozások egy része hamarosan lezárulhat – közölte Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere, aki elmondta, úgy tűnik, hogy idén a különböző takarékossági intézkedéseknek köszönhetően sikerül felszámolni a működési hiányt. Ehhez rendezni kellett a kapcsolatot a legnagyobb helyi adófizetőkkel, amely a polgármester szerint az előző ciklusban romlott meg.
Miközben sikerült helyreállítani az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát, több fontos feladat is várt a hatvani vezetésre.
– A helyi kórház szinte a megszűnés szélére sodródott. Az intézményt először a HospInvest áldásosnak nem nevezhető tevékenysége sújtotta, majd a szocialisták alatt óriási adósságot halmozott fel. A választások után a kórház működtetésére létrehoztunk egy céget, és felszámoltuk a hatalmas adósságállományt. Ma már nem az a kérdés, hogy megmarad-e az intézmény, hanem az, hogy a különböző fejlesztésekkel hogyan tudjuk minél magasabb színvonalon működtetni. Éppen ezért új gépeket és eszközöket szereztünk be, illetve olyan szakembereket csábítottunk Hatvanba, akik tovább tudnak javítani az egészségügyi intézmény színvonalán – jegyezte meg Hatvan első embere.
A város polgári vezetése a választási ígéreteivel összhangban visszaadta az oktatási intézmények szakmai önállóságát, a gimnázium működtetését pedig visszavette a megyétől. Ezzel párhuzamosan szeptembertől egy egyházi fenntartású általános iskola indul a városban.
Több évtizedes hányattatás után funkciót kap végre Hatvanban a Grassalkovich-kastély is, 2013-tól országos magyar vadászati múzeum nyílik az ingatlanban, amely élénkíti a helyi turizmust, miközben több tucat hatvaninak ad munkahelyet.
A városban bevezették a Hatvan-kártyát, amely egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel a helyiek életkörülményeit igyekeznek javítani. – Minden kártyatulajdonos ingyen parkolhat a városban, emellett számos szolgáltató kedvezményeket biztosít számukra. Áttekintettük továbbá az önkormányzati bérlakások helyzetét, és azzal szembesültünk, hogy sok bérlő hatalmas, esetenként több millió forintos tartozást halmozott fel, miközben a helyi fiatalok nem tudnak lakáshoz jutni. A nem fizető bérlőktől így visszavesszük az ingatlanokat, felújítjuk azokat, és a Fecskelakás- program keretében pályázat útján kiadjuk a lakásokat fiatal családoknak – jelezte Szabó Zsolt.
Fontos lépéseket tettek Hatvanban a közbiztonság javítása érdekében is. A terménylopások és az illegális szemétlerakás megakadályozására mezőőri szolgálatot hoztak létre, miközben a városban közterület-felügyelők segítik a rendőrök munkáját. Folyik az egész várost átfogó kamerarendszer telepítése is. Bevezették azt is, hogy csak az kap segélyt, aki a portáját kívül-belül rendben tartja.
A polgármester végül elmondta: büszke arra, hogy a testületben az ellenzéki pártok nem akadályozzák a változásokat. – Hatvanban nem parttalan veszekedéseket, hanem előremutató vitákat folytatnak a város fejlődése érdekében – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.