Virtuális merülés tizenöt méter mélyre

A normál légköri viszonyoknál két és félszer nagyobb nyomáson, százszázalékos tisztaságú oxigén belélegeztetésével kezeli pácienseit a fővárosi Hiperbár Centrum. A terápia csaknem két tucat betegség gyógyítására alkalmas, emellett segíti az egészséges emberek regenerálódását is.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az újonnan érkező páciensek részt vettek az előzetes orvosi vizsgálaton, és felkészítették őket arra, hogy a kezelés ideje alatt mire kell figyelniük, mindenki elhelyezkedik a bőrből készült fotelszékekben, és a csapat megkezdi a „merülést”. A zárt fülkébe – amelynek belseje leginkább egy utasszállító repülőgépre hasonlít – a kívülről vezérelt rendszerrel folyamatosan fújják be a levegőt, szinte pillanatról pillanatra lehet érezni, ahogy növekszik a nyomás odabenn. Azért, hogy senki dobhártyája ne szakadjon be, a páciensek húsz-harminc másodpercenként nagyokat nyelnek, hogy kipattanjon a fülük, és kiegyenlítsék a nyomáskülönbséget. Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is emelkedik, amit a megváltozott viszonyok között mindenki melegebbnek érez.
A kísérő a kezelés első szakasza alatt mindenkire kiemelten odafigyel, ha valakinél rendkívüli reakciót tapasztal, kész azonnal közbelépni. Probléma azonban ezúttal sem merül fel, így a „merülés” zökkenőmentesen halad, és amikor körülbelül tizenöt perc után leáll a levegőbefúvó, már akkora a nyomás a kabinban, mintha a betegek 15 méterrel a tengerszint alatt lennének.
A kijelző 2,5 bart mutat, következhet a kezelés terápiás szakasza. Rövid folyadékpótlás után mindenki megkapja az oxigénmaszkot, és máris kezdődhet a relaxálás. A következő egy órában akad, aki zenét hallgat, más olvas, közben pedig jól hallható, ahogy mindenki ütemesen lélegzik. Félidőben a kísérő szakember szünetet rendel el, ekkor egy idősebb férfi, akit cukorbetegség szövődményeként fellépett fekély kínoz, örömmel újságolja el az ápolónak, hogy jobban mozognak a lábujjai. Számára talán az első lépés a gyógyulás felé. A pár perces szieszta után a maszkok visszakerülnek, majd a kezelés folytatódik. Másfél óra elteltével egy páciens a nyomáskiegyenlítő helyiségen keresztül elhagyja a fülkét, míg két ember csatlakozik a csapathoz. Az „emelkedés” annyiban különbözik a merüléstől, hogy ezúttal a nyomáskiegyenlítés tátogás nélkül is megy, a hőmérséklet pedig csökken, ami kifejezetten jól esik a közel másfél órás kezelés után. Nyáron ugyanis, mivel kint is hőség van, a kabin belső hőmérséklete is magasabb.
A program végeztével Máté Attilát, a Baromedical Zrt. operatív igazgatóját kérdezzük a kezelés múltjáról és szakmai hátteréről. Megtudjuk, hogy a hiperbárkezelések alapjául szolgáló keszonkamra terápiás felhasználását csaknem 350 éve írták le. Kezdetben főleg búvárkodás és keszonmunkák során történt balesetesek kezelésére használták. – A modernkori hiperbár-oxigénterápia egy holland professzor nevéhez kötődik az 1950-es években. Az orvos túlnyomásos kamrában végzett szívműtéteket úgy, hogy közben a betegekkel százszázalékos, orvosi tisztaságú oxigént lélegeztetett be. Ezzel meg tudta hosszabbítani az operáció időtartamát, amivel olyan beavatkozásokra nyílt lehetőség, amire normál viszonyok között gondolni sem lehetett – árulja el Máté Attila. A szakember elmondja, hogy azóta a hiperbár-oxigénterápia komoly fejlődésen ment keresztül, és ma már nemcsak búvárbalesetek kezelésére, hanem más betegségek gyógyítására is használják. – A Henry-féle gáztörvény azt mondja ki, hogy ha emeljük a környezeti nyomást, akkor a gázoknak a folyadékban való oldhatósága a nyomás növelésével egyenesen arányosan növekszik. A terápiánk esetében a folyadék a szervezetünkben megtalálható valamennyi folyadék – többek között vér és vérplazma – a gáz pedig az orvosi oxigén. Ha a tengerszinti nyomást két-háromszorosára emeljük, akkor a szervezet oxigénszállító képessége 15-20 szorosára növekszik. A magas oxigénkoncentráció pedig a sejtek anyagcseréjét javítja, ezzel segíti azok regenerálódását, így a betegségek könnyebben gyógyulhatnak – mutat rá Máté Attila, a Baromedical Zrt. operatív igazgatója.
A terápia csaknem két tucat betegség gyógyítására alkalmas, a legtöbb páciens nehezen gyógyuló sebekkel – fekélyekkel –, fülzúgással, migrénnel vagy stroke utáni rehabilitációra érkezik a Hiperbár Centrumba, amely az ország egyetlen ilyen központja. – A terápia magyarországi meghonosítása a vezérigazgatónk ötlete volt. Búvárként tudott arról, hogy a búvárbaleseteket hiperbárkamrában kezelik, és ő utánajárt annak, hogy az eljárást hogyan alkalmazzák Európa-szerte gyógyászati eszközként. Hat évvel ezelőtt vásároltuk meg a keszonkamrát, az OPNI területén indultak el a kezelések, majd 2009-ben költöztünk ide, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe – emlékszik vissza a cég operatív igazgatója, hozzátéve, hogy a terápiás kezelések mellett több intézménnyel közösen folytatnak kutatásokat. A SOTE-val az iszkémiás stroke-kal kapcsolatban állatkísérleteket végeznek, az Uzsoki utcai kórházzal a keresztszalag-beültetés utáni rehabilitáció gyorsításának lehetőségét vizsgálják, míg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel pedig a cukorbetegség szövődményeként fellépő lábszárfekélyek gyógyítását kutatják nagyon jó eredményekkel.
Máté Attila végül elmondja, hogy terápiájukat több ismert ember – mások mellett Dragóner Attila, a Ferencváros, míg Vermes Krisztián és Kiss Zoltán, az Újpest labdarúgója – is kipróbálta. A szakember állítása szerint esetükben a sportsérülés utáni gyógyulás időtartamát sikerült lerövidíteni. A centrum egyébként éppen az ilyen sérülések kezelésére partneri kapcsolatot ápol a hazai vízilabda-, kézilabda-, birkózó-, atlétikai és kajak-kenu szövetségekkel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.