Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 12., hétfő, Gyula napja
HÍR TV – Bayer ShowVarga Judit: Sok helyen álszentséget látok.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/az-allamtitkar-es-a-dollarmilliok-3848621/

Az államtitkár és a dollármilliók

Több mint egymilliárd-kétszázmillió forintot tart belize-i offshore számlán Szabó Zsolt fideszes képviselő.

Négymillió-nyolcszázhatvanötezer-ötszáztizenegy dollár és még huszonöt cent. Ekkora összeg, vagyis több mint egymilliárd-kétszázmillió forint parkol Belize-ben annak az offshore cégnek a bankszámláján, amelyiknek az „igazgatója” Szabó Zsolt fideszes képviselő, államtitkár, valamint felesége.

A cég neve, amely mögött a Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumok alapján a hatvani politikus és neje áll: a Joy World Enterprise Limited, a bejegyzés dátuma 2013. június 10. A papírokban feltűnő offshore közvetítőcég, a Fidelity valós társaság, a nevében aláíró Shirlee Cornejo is létező személy, ahogyan a közjegyző, Aldo G. Reyes is. Utóbbi pecséttel, okmánybélyeggel ellátott dokumentumban tanúsítja, hogy a birtokunkba került iratok hiteles másolatok. A cég számlájának éves fenntartási költsége 300 dollár, ezt az összeget a 2017. év végéig fizették csak meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet, feloldani a pénz befizetésével lehetne.

Szabó Zsolték családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel.

Az államtitkárt többször kerestük telefonon, szöveges üzenetet is küldtünk neki, de lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Szabó Zsolt Heves megye egyik legbefolyásosabb embere. Egerben született, üzemmérnöki és könyvvizsgálói végzettsége – önéletrajza szerint – egyaránt van. 1990 előtt a jászszentandrási Haladás MGTSZ-ben dolgozott, majd a hatvani Aranyfácán Konzervgyár alkalmazta. Ma több cégben is tulajdonos. 2006-ban lett Hatvan városának fideszes önkormányzati képviselője, egyúttal akkor ellenzékben lévő pártja frakcióvezetője. 2010-ben választották Hatvan polgármesterévé. 2014-ben azonban – a parlamenti képviselőséggel való összeférhetetlenség miatt – kénytelen volt megválni tisztségétől. Akkor a parlamenti munkát választva a kormányban is helyet kapott: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárává nevezték ki. Hatvanban a helyiek az alpolgármesterét, Horváth Richárdot választották a város első emberévé. Szabó ennek ellenére sem bízott Horváthban, a hivatalban maradó kabinetfőnöke, Tóth Csaba ugyanis Szabó ott hagyott kezeként működött. Horváth Richárd hamar megelégelte a gyámságot – jellemző, hogy a kabinetüléseken Tóth számoltatta el a polgármestert a dolgozók elmondásai alapján –, így bizalomvesztés miatt végül megvált Tóth Csabától.

A helyi Fideszen belüli ellentétek Szabó és Horváth között összpontosultak. A csoport többsége azonban nem Szabó Zsolttal, hanem Horváthtal tartott. Szabó autóbalesete utáni lábadozása idején, 2015-ben megpróbálták leváltani a helyi alapszervezet éléről. A puccs azonban elbukott, mivel a párt ügyrendi bizottsága szabálytalannak találta a gyűlést. Amióta Szabó helyben meggyengült, figyelmét a választókerület kisvárosaira összpontosítja. Lapunk mutatta be, hogy a hozzá lojális polgármesterek településeinek milliárdok jutottak a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból, Hatvannak pedig mindössze 55 millió forint. Emiatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy februári kormányinfón nyíltan és élesen bírálta: egyebek között arról beszélt, hogy Szabó Zsolt súlyos hibát követett el, ezzel Hatvan pályázataira utalt. Mint megírtuk, február végén magához rendelte őt és Horváth Richárd polgármestert, ám nem tudta kibékíteni a feleket.

Szabó Zsolt érdekköre az évek alatt hírportált és televíziót épített fel, amely minden lépését megörökíti. Ismerői hatalmas munkabírású embernek tartják, aki egyébként nem csak kampányidőszakban járja a városokat, falvakat. Mindenből képes protokolleseményt kovácsolni, jellemző, hogy saját hatvani Fidesz-irodájának átadását is szalagátvágással ünnepelte.

Szabó Zsolt feljelent

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő közleményt adta ki cikkünk megjelenése után: 

„Simicska Lajos lejárató kampányának a része a Szabó Zsolt elleni támadás. Sem Szabó Zsoltnak, sem a feleségének nincsen külföldi számlája. Szabó Zsolt a szükséges jogi lépéseket megteszi, büntetőfeljelentést tesz az ügyben.”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

Bánhidi megsérült, kihagyhatja a Veszprém elleni kupadöntőt
A válogatott beállója csak egy félidőt játszott az elődöntőben, a szegediek kapitánya, Jonas Källman még nála is kevesebbet.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Donald Trump republikánus győzelmet jósol
Az előző amerikai elnök egy zárt körű rendezvényen arról beszélt, pályára rakná a Republikánus Pártot.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!