Bv-ezredesek pere: „VIP” cella egymilliós nászútért cserébe

Megkezdődött a vesztegetéssel vádolt, ma már nyugállományú büntetés-végrehajtási ezredesek pere a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon. A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint az ügynek 11 vádlottja van, az ezredeseken kívül ügyvédek, orvosok is közreműködtek a vesztegetésekben.

MNO
2008. 03. 12. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy többszörösen büntetett elítélt vállalkozót juttattak különféle kedvezményekhez vesztegetési összegekért. A hét közbeni eltávozást, soron kívüli látogatást, több csomagot, és más előnyöket a vállalkozó ismerősének az elsőrendű vádlott járta ki, aki többek között a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán is dolgozott.

Az elsőrendű vádlott közbenjárására, kapcsolatai révén sikerült elintézni, hogy a büntetését töltő elítélt vállalkozót előbb az előzetes fogva tartottakat őrző egri börtönbe helyezzék el, majd pedig a bv tököli kórházában maradhasson, és úgynevezett „VIP” körletben őrizzék. Az elsőrendű vádlott a saját nászútjára egymillió forint kölcsönt kért a vállalkozótól, amit meg is kapott, de vissza nem adta azóta sem. A vállalkozó szerdai vallomása szerint ezredes ismerőse később további 100 ezer forintot akart kapni tőle, de ezt ő már megtagadta.

Az elsőrendű vádlott telefonon közölte a vállalkozóval: rajta keresztül egymillió forintot kell adni a tököli intézet egykori parancsnokának. A vállalkozó egy eltávozása során 960 ezer forintot személyesen át is adott az elsőrendű vádlottnak, aki a későbbiekben ugyancsak telefonon tudatta vele, hogy további 3 millió forintot kell eljuttatni a tököli parancsnoknak. A vállalkozó ennek a felszólításnak már nem tett eleget.

A vállalkozó rabtársainak is felajánlotta, hogy némi pénz fejében orvosi igazolást szerez számukra, amelyekkel néhány napra kimehetnek a börtönből. Egy orvos olyan leleteket írt a rabtársak élettársainak egészségi állapotáról, amelyek birtokában az elítéltek néhány napra kijuthattak volna az intézetből. Ők azonban végül meggondolták magukat, feljelentést tettek, s a hatóságok így derítették fel a vesztegetési ügyet.

A szerdai tárgyaláson az elsőrendű vádlott kizárólag írásban volt hajlandó vallomást tenni, kérdésekre nem válaszolt, és mindent tagadott. A vállalkozó sem ismerte el az ügyészségi minősítéseket, de az esetek többségében a nyomozás során tett vallomását megerősítette. Szabó Krisztián tanácsvezető bíró három napra tervezi a vádlottak meghallgatását, utána következik a tanúk meghallgatása. Az ítélethirdetésre várhatóan nyáron kerül sor.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.