Bajáék előre fizettek: „ebben nincs semmi különös”

A Táncsics Alapítvány 2006 januárjában kiírt pályázata nem azt a célt szolgálta, hogy az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjeinek a választási kampányához nyújtson segítséget, annak ellenére, hogy annyi pályázatot fogadtak el, amennyi választókerület van Magyarországon. Ezt Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára mondta a Zuschlag-perben tett tanúkihallgatásakor kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. <br /><br /><strong><a href="/portal/662972" target="_blank">• Zuschlag-per: Baráth Etele és Csiha Judit nem tud semmiről</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/662975" target="_blank">• Weiszenbergerről még nem döntöttek</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/662938" target="_blank">• Zuschlag-per: jeles szocialistákat hallgat meg a bíróság</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/648459" target="_blank">• A Táncsics Alapítványtól is érkezett pénz az MSZP kampányára?</a></strong>

MNO
2009. 09. 15. 11:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baja Ferenc, aki 2006-tól 2008-ig a Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöke volt, azt mondta: „A közösségi kommunikációt elősegítő pályázatnak a baloldali értékek társadalmi megismertetése volt a célja”.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére az MSZP-s politikus közölte: a 2006 januárjában kiírt, majd februárban már eredményt hirdető pályázatot csak egyszer írták ki.

Elhangzott, hogy a százmillió forint összegben kiírt pályázaton ötszázezer forintot lehetett esetenként nyerni, de ehhez kellett az adott országgyűlési választókörzet MSZP-s képviselőjének vagy képviselőjelöltjének támogató aláírása.

Német Zsolt ügyész kérdésére Baja Ferenc elmondta: a pályázaton elnyert összegeket a 2006-os választások előtt átutalták a civil szervezeteknek, de ebben nem volt semmi különlegesség, mert „előfinanszírozott pályázat volt, amivel később kellett elszámolni”. Hangsúlyozta: a Táncsics Alapítvány az MSZP alapítványa, ahol a pályázókat politikailag nem azonosították, de alapként vették, hogy magukat baloldalinak, szociálliberális kötődésűnek valló szervezetek nyújtottak be pályázatot.

„Előnyben részesült egy pályázat, ha egy MSZP-s támogatta”

A tanácsvezető bíró kérdésére a tanú azt mondta: az ajánlást tevő képviselőjelölt aláírása nem szerepelt szűrőként az alapítványnál, de előnyben részesült az a pályázat, amelyet a körzet MSZP-s országgyűlési képviselője vagy képviselőjelöltje támogatott. A pályázati felhívásnak azt a kitételét, hogy a pályázathoz csatolni kellett a körzet szocialista képviselőjelöltjének vagy képviselőjének az aláírását, Baja Ferenc azzal indokolta: így „arányosabb térbeli elosztás volt biztosítható” és az ország minden választókörzetében kaphatott civil szervezet támogatást. Hangsúlyozta, hogy tudatosan nem a pártszervezethez telepítették az ajánlást, mert az túlságosan erős kötődést jelentett volna.

Az MSZP-s politikus beszámolt arról: a pályázatok elbírálását egy külső cég végezte, amely ellenőrizte azt, hogy a kiírásnak megfelelnek-e a pályázatok. Az előminősítés után a héttagú kuratórium döntött. A beszámolók elfogadását és ellenőrzését a külső cég végezte. A bíró kérdésére válaszolva Baja Ferenc elismerte, hogy Kemecsei Ákos tizenötödrendű vádlott átutalt az alapítvány számlájára egymillió forintot, azonban – mint mondta – ezt az összeget az alapítvány visszautalta, mert a szervezet Kemecsei Ákossal, Baráth Etele szocialista politikus kampányfőnökével nem volt jogviszonyban. Baja Ferenc beszámolt arról, hogy az alapítvány a Zuschlag Jánoshoz köthető két civil szervezetet bírósági úton felszólította az elszámolásra.

A bíró felidézte Lados István másodrendű vádlott korábbi vallomását, mely szerint 2006. február 9-én egy összejövetelen Baja Ferenc arról tájékoztatta az egy hónappal korábban kiírt pályázat győzteseit, hogy az elnyert pénzekkel az MSZP-alapszervezetek pluszforráshoz juthatnak a választási kampányban. A másodrendű vádlott szerint Baja Ferenc azt mondta az összejövetelen: a pénzt az Országgyűlés biztosítja, és minden pártnak van ilyen alapítványa. Baja Ferenc válaszában hangsúlyozta: valóban volt egy rendezvény, de a vádlott állításával szemben egy nappal korábban, 2006. február 8-án a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol a már eredményesnek nyilvánított sikeres pályázók vettek részt azért, hogy világossá tegyék mindenki számára a pályázat célját és a pontos elszámolást. Ezek után a bíró a szembesítést eredménytelennek nyilvánította.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.