Páva azonnali válságkezelést sürget a pécsi vagyonkezelőnél

Azonnali válságkezelésre és a biztonságos működés megteremtésére van szükség a Pécs vagyonát kezelő Pécs Holding Zrt.-nél Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere szerint, aki ezt a cég átvilágításának eredményével indokolta hétfőn Pécsett sajtótájékoztatón.

MNO
2009. 09. 07. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A vállalat gyakorlatilag működésképtelen a jelenlegi formájában, forráshiány miatt év végére a napi működése is veszélybe kerülhet” – összegezte a fideszes politikus a napokban elkészült, mintegy 80 oldalas szakértői jelentés megállapításait.

Páva Zsolt hozzátette: a vagyonkezelő több százmillió forint adósságot halmozott fel, ugyanakkor nem felelt meg az önkormányzat vele szemben támasztott elvárásainak, a cégnél nem alakultak ki az integrált városüzemeltetés és vagyongazdálkodás feltételei.

„Azért, hogy a holding ne szoruljon az önkormányzat folyamatos támogatására, haladéktalanul pótolni szükséges az elmúlt évek hiányosságait. Ennek része a párhuzamosságok megszüntetése, az igazgatóság, a felügyelőbizottság átszervezése, valamint egy olyan vezetői struktúra kialakítása, amely eredményesen képes kezelni a válsághelyzetet” – közölte.

Páva Zsolt kitért rá: szükséges annak felülvizsgálata is, mely városi cégeknek célszerű, s melyeknek nem a holding ernyője alá tartozniuk. A polgármester az utóbbira példaként hozta fel a Pécsi Harmadik Színházat, amely megítélése szerint kulturális intézményként más üzemeltetést kíván, mint egy vízmű.

A politikus a rossz működés miatti felelősség kérdését firtató újságírói kérdésekre azt válaszolta, hogy a holding létrehozása jelenlegi formájában eleve elhibázott lépés volt.

„Lett volna lehetőség arra, hogy a cég hatékonyan működjön, de ennek feltételeit a városvezetés nem volt képes megteremteni. Mindezért nem felelős Varga Péter volt vezérigazgató, aki lehetőségei szerint megpróbált felelősen gazdálkodni. Neki a Pécsi Közlekedési Zrt. buszparkjának értékesítésével összefüggésben kellett távoznia” – jegyezte meg Páva Zsolt. Hozzátette: a pécsi közgyűlés a holding hatékonyságát növelő döntések meghozatala mellett csütörtökön várhatóan megválasztja Varga Péter utódját, akinek helyére 19-en pályáznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.