Százmilliók a miskolci szocialisták kampánycégének? + Képek

Simon Gábor, a miskolci villamosberuházás miniszteri biztosának vezényletével Káli Sándornak, a borsodi megyeszékhely polgármesterének is kampánytanácsokat adó céget hirdették ki a 30 milliárdos villamosprojekt kommunikációs tendere győzteseként. A nyertes a Zeus Kft., amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa az a Schrankó Péter, aki a BKV- és a terézvárosi botrányoknál ismertségre tett szert – fogalmazott Zsiga Marcell, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselőjelöltje. A cég délután cáfolta az elhangzottakat.

Tolcsvai L. László
2010. 03. 26. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus emlékeztetett: a miskolci önkormányzat gazdasági bizottsága csütörtökön hozott döntést, miszerint a harmadik legjobb pályázatot jelölték meg nyertesnek a Zeus Kft. személyében, a közbeszerzési eljárás becsült értéke pedig 224 millió forint. Érdekességként jegyezte meg, hogy Schrankó Péter a 2002-es választási kampányban Miskolc MSZP-s polgármesterének, Káli Sándornak is adott tanácsokat. Ugyanakkor további egybeesés, hogy 2004-ben az imént említett Schrankó által irányított Zeus három fővel képviseltette magát a Médiahajó rendezvényén, amely eseményen Zsiga Marcell szerint érdekes módon Káli Sándor szintén részt vett. Zsiga felhívta a figyelmet: ismert, hogy a miskolci szocialisták országgyűlési választási kommunikációját is Schrankó Péter cége irányítja. Ott tartanak, hogy a vállalkozás vezetője már majdhogynem irodát tart fenn a megyeszékhely televíziójának stúdiójában.


Juga György, a miskolci önkormányzat fideszes képviselője emlékeztetett, hogy a közbeszerzési eljárás során két olyan referenciát adott a cég, amelyek a közelmúlt botránykrónikáinak kiemelt szereplői voltak. Juga szerint a gazdasági bizottság szocialista többsége nem vette figyelembe az eljárás során, hogy a terézvárosi önkormányzattal 2003 nyara óta élő szerződése van a Zeusnak kommunikációs tanácsadásra havi nettó 400 ezer forintért, amely alapján a mai napig tisztán 32 millió forintnyi díjat vettek fel. A BKV Zrt. esetében 2007-ben négy hónapig, 2008-ban pedig 7 hónapon keresztül adtak kommunikációs tanácsokat havi nettó 1 millió 400 ezer forintért, így 15,4 millió forinttal gazdagodtak. Mind a 2007-es, mind a 2008-as szerződés szerepel a BKV Zrt. által megküldött feljelentésben, amely gyanús szerződéseket tartalmaz. A két jelzett szerződés fiktívszámla-gyanús megjelöléssel lett mellékelve a rendőrségi beadványhoz.

Hogyan lett az első a Zeus a miskolci tenderen?

Juga György számításai szerint a tervekhez képest 15 hónapos késéssel jelent meg a kommunikációs közbeszerzési tender a miskolci villamosprojekt ügyében olyan formában, amely lehetővé tette, hogy szubjektív szempontok érvényesülhessenek a pályázó kiválasztásánál. Nem okozott gondot, hogy a Zeus Kft. árajánlata csak a harmadik legkedvezőbb volt az öt pályázat közül. Megtehették, hogy a pontozásnál 60 százalékos súllyal szereplő szubjektív szakmai értékeléssel feltornázták az első helyre a harmadik helyezettet. Juga és Zsiga egyaránt állítják: ez már önmagában is felháborító eljárás, ugyanakkor rávilágítottak, hogy valójában tartalmi okok miatt érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a Zeus Kft. ajánlatát, hiszen ez a dokumentum nemcsak etikátlan, hanem törvénysértő is.


A beadott öt ajánlatból kettő kirívóan alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott – tette hozzá Zsiga Marcell –, ezért minősítették érvénytelennek azokat. Ugyanezt kellett volna tenni a Zeus Kft. ajánlatával is, hiszen 6 hónapos teljes körű üzemeltetési költségként 300 ezer forintot jelöltek meg, szemben a többi négy pályázó 6-tól 30 millió forintig terjedő ajánlatával.

A két miskolci fideszes politikus úgy véli, a napnál is világosabb, hogy három éven keresztül a Zeus által fenntartásra ajánlott, ingyenesen hívható zöldszámot személyzettel és technikai háttérrel együtt sem lehet 300 ezer forintból működtetni. Ezt maga a Zeus Kft. is elismerte, hiszen az irreálisan alacsony árajánlatot firtató kérdésre azt válaszolták: nem fognak működtetni zöldszámot, mert nem tartják indokoltnak, miközben az ügyfélszolgálatot ellátja a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. meglévő személyi állománya, akiknek képzésére egyéb esetben minimum 300 ezer forintnyi összeg volna szükséges.

Juga György és Zsiga Marcell a péntek délelőtti sajtótájékoztatón együtt jelentették be, hogy az általuk elmondottak alapján, valamint a törvényes rend helyreállítása érdekében az illetékes közbeszerzési testületeknél kezdeményezik majd az eljárás felülvizsgálatát, a szerződés életbe léptetését pedig megakadályozzák.

Miskolc szocialista vezetése nem kívánta kommentálni a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.