Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Újabb zűrös ügy látott napvilágot a Duna Televíziónál?

Tovább bővült a Duna Televízió külső gyártású produkcióival kapcsolatos „zűrös” esetek száma – mondta Szabó László, a köztelevíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány egyik Fidesz-delegáltja hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

MNO
2010. 07. 05. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna Televízió másfél milliárd forint értékben szerződött külső gyártású produkciókra különböző cégekkel, ám „azok ennek az összegnek a 68-70 százalékát lenyelték” – kezdte sajtótájékoztatóját Szabó László a Duna Televízió székháza előtt.

A kurátor szerint a televízió a Gézengúzok című fikciós sorozatra 231 millió forint értékben szerződött az Arac produkciós irodával, amely a szerződést 72 millió forintért adta tovább egy gyártó cégnek. Így nagyjából 160 millió forintot „nyelt le” ez a cég, amely összesen három produkcióra szerződött a televízióval – ismertette Szabó.

A Meyer Consulting Kft. nevű cég pedig – amelyet ugyanakkor jegyeztek be, amikor az Aracot, és tulajdonosuk is ugyanaz – százmilliós nagyságrendben szerződött a Duna Televízióval – folytatta.

Meglévő dokumentumfilmek és játékfilmek vásárlásával kapcsolatban Szabó László azt mondta: ilyen célra két céggel ötszázmillió forintot meghaladó összegben összesen öt szerződést kötött a Duna TV. Az egyik cég a Waterfall Television Kft. – amely 210-220 millió forint értékben szállít filmeket a televíziónak – ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a See Walker Television Kft. Ez utóbbi céggel kapcsolatban a Fidesz által delegált kurátor még a múlt héten ismertette, hogy egy produkcióért a cég 205 millió forintot számlázott, ám a megrendelést továbbadta egy cégnek, amely 64 millióért készítette el a filmsorozatot.

Az Apokalipszis nevű, az Egyesült Államokban bejegyzett offshore cég 300 millió forint értékben szállít kész produkciókat a Dunának – folytatta a kurátor. A filmek átadás-átvételekor a Waterfall Television Kft.-t és az Apokalipszist is ugyanaz az ember, Palotai Richárd képviselte – ismertette Szabó László.

A kuratóriumi tag a sajtótájékoztatón azt mondta: a Duna TV felügyelőbizottságától azt kéri, hogy három napon belül, a menedzsmenttől pedig, hogy egy napon belül adjon tájékoztatást az összes szerződésről és teljesítésükről. A hétfőn összeülő kuratóriumnak pedig azt javasolja, kérje le a Nemzeti Filmirodától a nekik bejelentett, a Duna Televíziót érintő produkciók költségvetését.

Szabó László hangsúlyozta: ha a kuratórium szocialista, SZDSZ-es és MDF-es többsége hétfőn nem indít vizsgálatot, akkor a Fidesz és a KDNP delegáltjai rendőrségi feljelentést tesznek az ügyben. Ha azonban a kuratórium mégis a kivizsgálás mellett dönt, akkor annak lezárultával elemzik majd a helyzetet.

Szabó László a filmbeszerzések ügyéhez hozzátette: a televízió 97 millió forint értékben egy 177 részes amerikai-mexikói-kolumbiai szappanoperát is vásárolt. Mint fogalmazott, nem biztos, hogy a világ magyarságának szóló médiumban éppen egy ilyen sorozatra kíváncsiak a nézők.

A Fidesz által delegált kurátor múlt hétfőn mutatta be a sajtó képviselőinek azokat az iratokat, amelyek szerinte azt igazolják, hogy az Egy különleges ember című produkcióért 162,5 millió forintot fizetett a Duna TV a Jade Dragon TV Kft.-nek, amely 48 millióért egy produkciós céggel készíttette el a sorozatot. Ugyanígy járt el a Suli Buli című produkció esetében a See Walker Television Kft., amely 205 millió forintot kapott, miközben a sorozatért csak 64 milliót fizetett. A szerződéseket Cselényi László a Duna TV elnöke írta alá – mondta el.

A Duna Televízió akkor közleményben reagált a kurátor állításaira. Ebben kifejtették: Szabó László „felelőtlenül terjesztett gyanakvásaival” súlyosan csorbította a Duna Televízió jó hírnevét. Kijelentették: a televíziónak semmiféle közvetítő céggel nincs szerződése, a tévé kizárólag produceri irodákkal szerződött konkrét produkciókra. A szóban forgó, műsorgyártásról szóló szerződések hazai piaci árakat tartalmaznak, továbbá nyilvánosak, így a bennük foglalt teljesítés menete ellenőrizhető – olvasható a televízió múlt szerdán kelt közleményében. Az ügyben a múlt heti kuratóriumi ülés után Halák László, a testület MSZP által delegált tagja is megszólalt. Az MTI-nek azt mondta: Szabó László vádjai megütik a rágalmazás szintjét.

A Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testülete a múlt héten azonban azt írta a kuratóriumnak, hogy különösen nagy értékre elkövetett hűtlen vagy hanyag kezelés alapos gyanúja merül fel két műsorkészítésre kötött szerződés esetében. Az MTI információi szerint a Duna Televíziót felügyelő közalapítvány hétfői ülésén is szóba kerülnek a műsorgyártással és a filmbeszerzéssel kapcsolatos szerződések.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.