Részleges fővárosi leltár: eddig közel hatvanmilliárdos kárra derült fény

Törvénysértések, politikai ráhatások, szakmai előkészítetlenség, szervezetlenség – egyebek között ezek a tények derülnek ki a fővárosi önkormányzat nagyberuházásairól abból a jelentésből, amelyet holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés egy évvel ezelőtt létrehozott vizsgálóbizottsága. Az összességében ezermilliárd forintot is megközelítő fejlesztések közül a 4-es metró építését, a Margit híd felújítását és a Kossuth téri mélygarázs elhalasztott kialakítását vették górcső alá.

Magyar Nemzet
2010. 08. 17. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tételesen kimutatott, de olykor csak becsléssel megállapított adatok szerint a Demszky Gábor főpolgármester által húsz éve, jórészt a mára nemcsak megbukott, de nem is létező MSZP–SZDSZ-es koalíciós többséggel vezetett önkormányzatnál legalább 60 milliárd forintos kárt okozhattak. A BKV-nál és a közszolgáltató cégeknél zajló sokmilliárd forintos károkozások mellett a nagyberuházásoknál is két kézzel szórhatták a pénzt.

Kiderült: egyik óriásberuházásnál sem végzett senki kockázatelemzést, nem képeztek tartalékokat az előre nem látható műszaki, pénzügyi és jogi problémák kezelésére, a bizonytalanság állandósult. – Megdöbbentő, hogy hosszabb beruházási időszak után sem tekintik át az adott beruházás lényeges ismérveit, még akkor sem, ha azok a határidőt és a finanszírozást érintik. A szervezetlenség miatt a fővárosi önkormányzat valamennyi nagyberuházásánál előre jósolható a határidő-túllépés, a költségnövekedés, a finanszírozási forráshiány és az EU-támogatások elvesztésének a kockázata – olvasható.

A jelentés arra is rámutatott, hogy a főváros néhány év alatt az Európai Unió előtt is lejáratta magát, a közbeszerzési törvény és más jogszabályok folyamatos megsértésével. A 4-es metró bekerülési összegét jelenleg 537 milliárd forintosra becsülik, azt azonban az elemzés készítői sem merik megjósolni, hogy mekkora lehet a végösszeg, és mennyit csúszhat végül az átadás. A felújított Margit hidat eredetileg jövő hétfőn kellett volna átadni, egyelőre a decemberre kitolt átadás is kétséges lehet, míg a Magyarország szíveként is emlegetett Kossuth tér átalakítását a jelenlegi kormány és a leendő városvezetés is át akarja gondolni – írja a Magyar Nemzet keddi számában, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.