Nem most kellene aggódni a korrupció miatt

A korábbi magyar kormányok az elmúlt húsz évben összesen nem tettek annyit a korrupció megelőzésére, visszaszorítására és számon kérésére, mint a jelenlegi.

WA
2012. 06. 06. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) ezt szerdán közölte a Transparency International Brüsszelben ismertetett jelentésére . A tárca közleményében hangsúlyozza, nem értenek egyet a nemzetközi korrupcióellenes szervezet megállapításainak nagy részével, mivel abban nem ismerik el a jelenlegi kormány erőfeszítéseit. Mint írják „sokkal indokoltabbnak tűnt volna a korrupcióért aggódni 2002 és 2010 között, amikor egymás után ejtettek szégyenfoltokat az országon az akkori kormányzati politikusok”.

A Transparency International – 25 európai országra kiterjedő – jelentése szerint a közelmúltbeli magyarországi alkotmányos változások hatalmi visszaélések kockázatát vetik fel az erős kormányzat, valamint az olyan parlament által, amelyben az ellenzéknek kevés rálátása van a kormányzó többségre. Megállapítják továbbá, hogy a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában a 2004-es EU-csatlakozás óta romlott a korrupció elleni küzdelem eredményessége.

Elkötelezettek a bűnösök elszámoltatásában

A KIM ezzel szemben úgy fogalmaz, a kormány megalakulása óta az elmúlt húsz év legintenzívebb korrupcióellenes intézkedéssorozatát hajtotta végre. A minisztérium szerint az „elmúlt években büntetlenül hagyott, és szervezetten gyakorolt korrupciónak, és az a felett szemet hunyóknak súlyos szerepük van az ország gazdasági és pénzügyi helyzetének kialakulásában, az általános erkölcs és bizalom lábbal tiprásában”. Kiemelik ugyanakkor, hogy a jelenlegi kabinet elkötelezett az ügyben, hogy garantálja a nemzeti vagyonnal és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a korrupció felderítését és a bűnösök elszámoltatását.


Az unióban egyedülálló

A rendszerváltás óta először készült kormányzati antikorrupciós program, amelynek végrehajtása is megkezdődött – fejtik ki a közleményben, hozzátéve: a kormány hatalomra kerülése óta a jog, a közigazgatás és a gazdaság területén is javította a korrupció elleni küzdelem feltételeit. Példaként említik a közbeszerzésekről szóló törvény szigorítását, ami szerintük véget vet annak a „szocialista kormányok alatti tarthatatlan gyakorlatnak”, amellyel „milliárdokat loptak el a közbeszerzési rendszer hiányosságai és kiskapui miatt”.

Mint írják, ennek köszönhető, hogy Magyarország – az Európai Unióban egyedülálló módon – kizárta a közbeszerzési eljárásokból a tisztázatlan tulajdoni hátterű, offshore vállalkozásokat. A minisztérium szerint így a közpénzek nem folyhatnak ki átláthatatlan módon külföldi adóparadicsomokba, mivel csak olyan cég nyerhet közbeszerzést, amely felfedi teljes tulajdonosi struktúráját.

Emlékeztetnek továbbá a nemzeti vagyon védelméről szóló új jogszabályra, valamint az éppen parlamenti vita alatt álló új büntető törvénykönyvre, amely a tárca szerint további lépéseket tesz a közélet tisztaságának védelmére.

Új fejezet

A KIM mindezek alapján úgy gondolja, Magyarország „új fejezetet” nyitott a korrupcióellenes harc terén, ugyanakkor – folytatják – mindenki tisztában lehet azzal, hogy ez „egy örök harc, amit folytatni kell, például az új pártfinanszírozási törvény megalkotásával is”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.