A Portik család élete

Egy, az interneten fellelhető, nyomasztó beszámolóból kirajzolódik az Aranykéz utcai merénylettel összefüggésbe hozott Portik Tamás személyisége.

PR
2012. 08. 10. 3:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” címmel, Karinthy Frigyest idézve indított blogot még 2005-ben Riskó Judit, Portik élettársának édesanyja. Az asszony és családja 2004 óta kilátástalannak tűnő küzdelmet folytatott a súlyos bűncselekmények gyanúja miatt előzetesben lévő volt olajos vállalkozóval, hogy lányukkal, Halmos-Riskó Almával és négy unokájukkal valamilyen szinten kapcsolatban maradhassanak. Riskó Judit a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, az utóbbi nyolc évben ez nem sikerült nekik, bár a korábban eltűntnek hitt család tudomása szerint az Ágnes út 11.-ben él, ahol egyébként a közelmúltban őrizetbe vették Portik Tamást (az ingatlan korábban Gyárfás Tamásé volt).

A lap megtudta azt is, hogy a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, korábban nemzetközi körözés alatt álló egykori Energol-tulajdonos elfogásakor három gyermeke is otthon volt. A fiatalkorúak tököli börtönét is megjárt Portik Tamással való küzdelmeikről, illetve Portik életviteli szokásairól is igen részletesen beszámol Riskó Judit az almatortenete.blogspot.hu weboldalon.

A Magyar Nemzet korábban megírta: belső vizsgálatot rendelt el a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat annak tisztázására, fedőcég volt-e a 90-es évek olajszőkítési botrányairól elhíresült Energol Rt. A Honvédelmi Minisztérium hírzárlatot rendelt el. A vizsgálat oka az a szerdán megjelent összeállítás, amelyben a Heti Válasz bemutatja, milyen szocialista és titkosszolgálati kapcsolatok segíthették az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás József megölése ügyében felbujtással gyanúsított Portik Tamást és társait.

Mint köztudott, Portik Tamás neve a V. Lászlóról elhíresült rendőrségi korrupciós botrányban is felmerült. A Heti Válasz úgy tudja, a nyomozás során egyértelművé kezd válni, hogy a Hajógyári-sziget nyár elején letartóztatott ura, V. László részben olajbűnözésből származó pénzeket kezelt. A lap szerint hivatalos rendőrségi feljegyzések tanúskodnak arról, hogy Portiknak hatalma van a mulatókirály fölött.

A Hír Televízió július 17-én számolt be arról, hogy azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok Portik Tamás és társai, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt gyanúsított Jozef Rohác ellen.

Portikék július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.

A lányom és négy gyermeke, az unokáink iszonyatos terror alatt élnek évek óta – olvasható a bejegyzésben, amely szerint még az érettségi előtt ismerkedett meg az egyébként jó családi hátterű, kitűnő tanuló és művészpályára készülő Halmos-Riskó Alma a magát üzletembernek kiadó Portikkal. Miután megszülettek a gyerekek (mindegyik az Egyesült Államokban), nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Riskó Judit otthonában meglátogathassa a családot.

– Ekkor voltam először a fiatalemberrel egy fedél alatt két napig, így tudtuk meg, hogy tőlünk pár kilométerre élnek, bezárva, lefüggönyözött lakásban, beszögelt ablakokkal. Teljes felügyelet alatt állt a lányom, nem beszélhetett velem egy szót sem négyszemközt, mint egy robot, csinálta a dolgát, engem meg folyamatosan szinte vallatott a fiatalember a családomról, az életünkről – írta Riskó Judit. – Sok dolog megvilágosodott akkor előttem, rájöttem, hogy sajnos itt nem „csak” egy bűnözővel van dolgunk, hanem egy elmebeteg emberrel is összehozott minket a sors, akinek a karmai között van a lányunk és az unokáink – folytatódik a szöveg, amely szerint Portik élettársának rossz modorban, csúnyán kellett beszélnie a kislányaival. A gyerekek sem járhattak ki a házból, játékokat sem kaptak, egyetlen kötelező időtöltésük a számítógépezés volt, ami miatt viszont nagyon legyengültek voltak.

Portik állítólag folyamatosan terrorizálta saját családját is, dühkitörései voltak, feleségével minősíthetetlen stílusban beszélt, leveleit cenzúrázta. Halmos-Riskó Alma újságot nem olvashatott, tévét nem nézhetett, az alvásidejét pedig napi öt órában határozta meg Portik Tamás. A bujkáló életmódnak és a férfi bizalmatlan, családját fenyegető viselkedésének (állítólag a családtagoknak egymást is figyelniük lett, diktafonnal felvételeket kellett készíteniük a másikról, és megfigyeléseikről jelenteniük is kellett) rengeteg negatív következménye volt még, amit részletesen felsorol Riskó Judit.

Gyárfás csak a hatóságnak nyilatkozik.

Ügyvédem tanácsára nem nyilatkozom a sajtónak ebben a nagy horderejű ügyben, amennyiben azonban a hatóságok szükségesnek tartják, állok rendelkezésükre – ezzel hárította el a Magyar Nemzet megkeresését Gyárfás Tamás. A Magyar Úszószövetség elnökeként jelenleg Londonban tartózkodó üzletembernek és cégeinek jogi képviselője Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke (Portik Tamás védője egyébként Bánáti fia, Bánáti Kristóf). Gyárfást azért keresték, mert a Heti Válasz szerint „szimbiózisban élt az olajmaffiával”, Portikkal pedig már a kilencvenes évek közepétől együttműködött. Mint azt a lap megírta, Portikot abban a házban vették őrizetbe, amely korábban Gyárfás tulajdona volt.

Az előzetesben lévő Portik folyamatosan magas kapcsolatait emlegette, hogy vezető politikusok, televíziós személyiségek, rendőrök és titkosszolgák is segítik őt. – Azt is a tudomásunkra hozta (mármint Portik), hogy nem fordulhatunk a rendőrséghez, mert ő olyan kaliberű bűnöző, akinek magas rendőrségi kapcsolatai vannak, előbb tudja meg, hogy mi segítséget kértünk, mint az ügyeletes tiszt, akivel beszélünk – olvasható a bejegyzésben.

Gyurcsánynál is próbálkoztak

A blog szerint egyébként Halmos-Riskó Alma szülei többször is a rendőrséghez fordultak segítségért lányuk és unokáik felkutatása ügyében. – Ma Magyarországon a bűnözőknek van gyámhatóságuk, önkormányzatuk, rendőrségük, ügyvédek hada segíti őket, törvényes eszközökkel semmi esélyünk arra, hogy segítsünk a szeretteinken. P. T. büszkén lobogtatja azokat a hivatalos papírokat, amelyekkel minden próbálkozásunkat elutasítják, mert „nem létező”, bujkáló embereken nem lehet semmit számon kérni – zárta 2005-ben írt bejegyzését Riskó Judit.

A Riskó család még akkor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek is levelet írt. Bár fogadták őket a Miniszterelnöki Hivatalban, hatáskör hiányára hivatkozva nem tudtak nekik érdemben segíteni. A Heti Válasz ezzel kapcsolatban azt írta, hogy később a rendőrségen ezt mondták Riskóéknak: „Rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.