Százmilliók az Opera süllyesztőjében

Sikkasztás és hűtlen kezelés elkövetésének és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt tett feljelentést a Kehi.

PR
2012. 08. 17. 2:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter utasítása alapján folytatott rendkívüli ellenőrzést 2007. június 1-jéig visszamenőleg az Opera működésének tárgyában az utóbbi időben. A lap információi szerint a vizsgálat során tett megállapítások alapján több olyan tényállást is feltártak az ellenőrök, amelyekkel összefüggésben büntetőfeljelentés született. Azt is megállapították, hogy a legnagyobb összegű vagyoni hátrányt okozó szerződéseket Vass Lajos, az Opera korábbi főigazgatója, illetve Szabó Attila egykori gazdasági igazgató írta alá.

A 2010-es kormányváltás utáni hónapokban az Operát felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kezdeményezte az intézmény gazdasági–pénzügyi működésének átvilágítását. Ennek eredményeképpen Réthelyi Miklós – azóta távozott – tárcavezető október végén azonnali hatállyal visszavonta az Opera főigazgatója, Vass Lajos, valamint a gazdasági igazgató, Szabó Attila megbízatását.

Az intézményt 2011 óta irányító Ókovács Szilveszter kormánybiztosi megbízatása augusztus 31-én megszűnik. Ezt követően a kabinet közvetlen irányítása alól a kultúrát is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumához, a Nefmi utódjához kerül az Opera vezetése, amelyben – a tárca korábbi tájékoztatása szerint – Ókovács továbbra is fontos szerepet kap majd.

Ezek között szerepelt például az a 2009-es kontraktus, amely a Budapesti Operabál megrendezéséhez szükséges díszletpark megvásárlásáról szólt. A 180 millió forint plusz áfa összegű vételárat tartalmazó dokumentum aláírása előtt nem készült értékbecslés, a Kehi szakemberei szerint viszont a megvásárolt díszletek a valóságban alig több mint 30 milliót érhettek. További szerződések alapján úgy fizettek ki két év alatt 167 millió forintot a Budapesti Operabarát Alapítványnak (BOA), hogy – a Kehi rendelkezésére álló adatok szerint – nem volt mögötte tényleges teljesítés. A BOA az előadások műszaki feladatainak ellátására kötött szerződést az Operával, de összesen 138 millió forint értékben továbbszerződött más cégekkel, így az alapítvány gyakorlatilag munkavégzés nélkül jutott 29 millió forinthoz – derül ki a Kehi jelentéséből. Ráadásul egyik érintett sem tudta dokumentumokkal igazolni a feladatok elvégzését, az ellenőrök pedig arra a megállapításra jutottak, hogy a szerződésekben foglalt műszaki feladatokat valójában az Opera alkalmazottai látták el.
A feljelentésben szereplő tényállások között van olyan is, amely a jogi tevékenység kiszervezésével kapcsolatos visszásságok gyanúját veti fel. A Kehi vizsgálata szerint az Opera jogi irodáját 2008. július 31-én megszüntették, majd egy nappal később egy olyan ügyvédi irodával szerződtek a jogi feladatok ellátására, amelynek nevében ugyanaz a személy – az Opera ugyanazon helyiségében – járt el ügyvédként, aki korábban közalkalmazottként az intézmény vezető jogtanácsosa volt. A kiszervezéssel csaknem 24 millió forint vagyoni hátrány érte az operaházat: a vizsgálat megállapításai szerint míg a jogi iroda fenntartása 2008. augusztus 1-je és 2010. december 31-e között 40 millió forintba került volna, addig az ügyvédi irodának kifizetett megbízási díjak összege ugyanezen időszakban csaknem 64 millió forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.