Többször is volt már középpontban a magyar belpolitika

Korrupcióellenes ügyekről, nyomozások állásáról kért információkat Budai Gyuláról az Egyesült Államok nagykövetsége.

NT
2012. 01. 20. 5:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeszenszky Géza volt magyar külügyminisztert kérdezte a Kossuth Rádió arról, hogy mi a véleménye a magyar belügyekbe való amerikai beavatkozásról. Szerinte elég gyakori, hogy az amerikaiak és más államok is érdeklődnek a különböző országok belügyei iránt. Megemlítette, hogy az 1975-ben elfogadott helsinki záróokmány óta az emberi jogok kérdése már nem számít belügynek. Hozzátette: a magyar kisebbségek kérdése sem az már.

Jó, ha ismeri az eseményeket

Arra a kérdésre, hogy washingtoni nagykövetként érdeklődött-e az Egyesült Államokban zajló korrupcióellenes eljárások iránt – mint ahogy ezt most az amerikaiak teszik például Budai Gyula esetében –, Jeszenszky kitérő választ adott. Elmondta, hogy nem ismeri Budai Gyula és a követség diplomatái közötti megbeszélés részleteit, azonban egy diplomata jó, ha ismeri a körülötte zajló eseményeket.

Arra a közbevetésre, hogy jelenlegi norvég nagykövetként kért-e információkat Norvégiában a tömeggyilkossal kapcsolatos vizsgálatokról, úgy válaszolt: „Miután ezek a vizsgálatok meglehetősen nyilvánosak, a sajtó tele van velük, ezért nincs szükségem erre; ha Norvégiában valami nagyon furcsa dolog történne, eltussolnának valamit, akkor nyilván az összes nagykövet és a világsajtó is figyelné a skandináv államban zajló eseményeket.”

Nincs benne kivetnivaló

Ezt követően a Magyar Nemzet is megkereste a vitatott követségi gyakorlattal kapcsolatban az egykori washingtoni magyar nagykövetet, aki elmondta, nem lát abban a gyakorlatban semmi kivetnivalót, ha a külföldi sajtó, diplomaták, illetve nagykövetek érdeklődnek egy adott ország ügyei iránt. Többször is megesett már, hogy Magyarország belpolitikája a külföldi érdeklődés középpontjába került.

Jeszenszky Géza úgy véli, a nagykövetségek feladata többek között az is, hogy elemzéseket készítsenek, így az sem szokatlan, ha Budai Gyula kormánybiztos munkássága felkeltette érdeklődésüket. Elmondása szerint egy diplomatával folytatott megbeszélésen ugyanis meg lehet győzni az esetlegesen kételyeket megfogalmazó külföldieket, hogy bizonyos esetekben olyan dolgok történtek, amelyeket ki kell vizsgálnunk, és ezt követően a független magyar bíróságok döntenek majd ezekben a kérdésekben – mondta Jeszenszky. Ezért is érdekünk, hogy megosszuk a kételkedő nagykövetekkel az információkat például a Sukoró-üggyel összefüggésben – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.