Egy bizonyos milliárdos Feri is szerepel a dokumentumokban

Nem fért el egy SMS-ben a 2002 és 2010 közti elszámoltatás több ezer oldalnyi iratanyaga, és a kiábrándultaknak sem árt, ha tudják, 100 + 35 milliárdot már visszaszerzett az állam az „elmúltnyolcév” elzuschlagosított summájából. Már könyvesboltokban a Bűnszövetség.

2013. 04. 10. 7:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Legszívesebben több kötetbe rendeztem volna a több ezer oldalnyi dokumentumot, amit átolvastam, de egy Marx-összest meghaladó terjedelmű gyűjtemény lett volna, és talán nem olvasta volna senki. Rájöttem, hogy egy csomó dologra mi sem emlékszünk. Az is célom, hogy enyhüljön a közhangulat elszámoltatásügyben, hisz számos olyan ügy van már, amelyek bírósági szakaszban vannak.” (Néző László)

SMS helyett könyvet írt az elszámoltatás zegzugos részleteiről a Hír TV felelős szerkesztője, Néző László. Egy kollégája nevette ki cinikusan írói munkája kezdetén ezekkel a szavakkal: „Küldd majd el SMS-ben!” – kétszáz oldalnyinál állt meg a klaviatúra. A csipkelődésen azonban nem volt miért megsértődni, maga a szerző is bevallja, általános várakozást látott maga körül 2010-ben, hogy most akkor a kétharmados kormány fülön csípi az ország tönkretevőit, azóta viszont felcsaptak a kiábrándultság hullámai is; nem kattant bilincs az „elmúltnyolcév” felelőseinek csuklóján.

– Annál, amire magam is számítottam a munka kezdetén, valóban kisebb mértékű elszámoltatás történt eddig, de több ez, mint ami a közvélemény fejében él; még nem zárultak le a dolgok. Ha csak a 2005-ös Dataplex-ügyet nézzük, a nyomozás 2007-ben indult, aztán most 2013 van, és hat év elteltével még mindig folyik a nyomozás. Az ügyben egyébként Bajnai Gordon és Kóka János különböző tisztségein és cégein keresztül érintett; hogy ki az az „egyetlen gyanúsított”, azt nem tudjuk, mert azt az illetékes hatóságok nem hajlandóak elárulni. Nem tudjuk, kit fognak meggyanúsítani vagy vád alá helyezni, ha És a legtöbb ügy ilyen, de mintha minden jel egy irányba mutatna. Ha nem tudtak ezekről a legfölsőbb szinteken, az is sok mindent elárul, ha igen, az is, de azt ki lehet jelenteni, hogy már büntetőjogi kategória – csapott a közepébe az MNO-nak Néző László a „Hogyan keressünk egy év alatt több mint kétmilliárd forintot?” Dataplex-história kapcsán.

A szövevényes ügynél azonban jóval egyszerűbb történet volt a Zuschlag-ügy, ami a szocialista–liberális világ „állatorvosi lova”, már csak azért is, mert rajta keresztül azért világosan látszik: nem a Fidesz boszorkányüldözéséről van szó. 2005-ben indult a nyomozás a bűnszervezet ellen, 2008-ban kerültek „Cusiék” a bíróságra (ifjúsági szervezetek áltevékenységein keresztül jutottak sok milliónyi közpénzhez), 2010 márciusában pedig már kézben is volt az elsőfokú ítélet. Néző Lászlónak a Kehinél, illetve az ÁSZ-nál, rendőrségnél, ügyészségnél, bíróságnál annyival jobb volt a dolga, hogy a tulipános ládát is csurig megtöltő iratanyagot könnyedebb formába önthette.

 

Két ügyet érintettünk már, ezért a kötet szerzőjétől azt is tudakoltuk, a kutatás során talált-e olyan botrányt, amit a Magyar Nemzetnél töltött lapszerkesztői évek során követett, de azóta elfelejtett, és most az újdonság erejével hatott számára.

– A vizsgált időszakból, őszintén mondom, majdnem minden. Érdekes újra és újra elolvasni a mindenki számára hozzáférhető dokumentumokat, mert ilyenekből dolgoztam; hogy a Zuschlag-ügyben a telefonlehallgatási jegyzőkönyvekben szerepel egy bizonyos milliárdos szocialista Feri, aki után különös módon senki nem nyomozott.

Néző László szerint kevésbé az újságírók a célközönség, „bár nekik sem árt, ha néha eszükbe jut, hogy mennyi minden történt az előző ciklusokban”, illetve az elszámoltatás hogyan zajlott és zajlik jelenleg is. Tanulságos olvasmány lehet inkább minden olyan ember számára, aki várta, hogy legyen elszámoltatás, és most talán „elégedetlennek érzi magát afelől, hogy nincsenek bilincsben Bajnaiék”. – Jogállamban élünk, törvények szabályozzák a rendőrség, ügyészség, bíróság működését, nem úgy van, hogy odaszól Budai Gyula, hogy Gyurcsányt börtönbe zárjuk tíz évre, és ez nagyon helyes. Ha nem lát elég bizonyítékot a bíróság, nem szabad senkit elítélni, mert akkor holnap egy ártatlan embert ítélnek el gyilkosságért, ahogy ilyen eset egyébként már meg is történt.

A Bűnszövetség szól azon baloldali embereknek is, akik most azt érzik, nem történt itt semmi 2010 előtt. A könyv ugyanis az alaposan kirészletezett 10-11 nagyobb ügyön kívül tartalmaz egy hosszabb statisztikát, amiből számszakilag kiderül, hol áll ma az elszámoltatás.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.