Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nyugdíjasok pénzére tették rá a kezüket

Tucatnyi alkalommal szereztek tulajdont a gyanú szerint az abasári idősek otthona dolgozói a gondozottak takarékbetétkönyvei felett. Az intézmény vezetése lejáratásról beszél.

Magyar Nemzet
2013. 08. 24. 2:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó pénzszerzési lehetőséget talált magának az Abasári Idősek Otthona Integrált Szociális Intézmény igazgató-helyettese. A Magyar Nemzet birtokába került iratok szerint Sándor Jánosné közel egy tucat alkalommal vált az intézményben gondozott idősek takarékbetétkönyvének társtulajdonosává. A lapnál úgy tudják, az intézmény vezetőhelyettese anélkül szerezhetett tulajdonjogot a gyakran több százezer vagy akár egymillió forintot meghaladó értékű takarékbetétkönyvek felett, hogy arról a gondozottak hozzátartozóit tájékoztatta volna. Mindezt alátámasztja, hogy a Magyar Nemzethez eljuttatott beleegyező nyilatkozatokat tanúként aláíró személyek nem az ápolt idősek hozzátartozói, hanem a legtöbb esetben az intézmény alkalmazottjai vagy könyvelője voltak. A dokumentumok 2004-ben, illetve 2005-ben készültek. Azt nem sikerült tisztázni, hogy az ezt követő években születtek-e hasonló nyilatkozatok, és további nyugdíjasok felhatalmazták-e az intézmény vezetőhelyettesét betéteik feletti tulajdonosi jogok gyakorlására.

Egy neve elhallgatását kérő, az idősek otthonában elhunyt gondozott hozzátartozója a lapnak elmondta: amikor édesanyját elhelyezték az intézményben, szerződést kötöttek az otthonnal, de az nem tartalmazta, hogy az asszony bármely értéke felett rendelkezne az intézmény, így a takarékbetétkönyv feletti tulajdonosi jogok megosztásáról sem esett benne szó. Az asszony fia évekkel később értesült róla, hogy édesanyja takarékbetétjének egy másik társtulajdonosa is van, mégpedig az intézmény igazgatóhelyettese, Sándor Jánosné.

A férfi kérdőre vonta az intézmény vezetőségét, ahol csak annyit válaszoltak: „Ez a szokás”. Fény derült arra is, hogy a takarékszövetkezet társtulajdonosi szerződésének általános szerződési feltételei között az is szerepel, hogy az ebben a formában elhelyezett betét elhalálozás esetén nem tartozik a takarékbetétes hagyatékához, a kedvezményezett, illetve a társtulajdonos a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül szabadon rendelkezhet a betéttel.

A különös üzleti lehetőséget az intézmény más alkalmazottai is kihasználták. A Magyar Nemzet megtudta, egy másik, az intézményben gondozott asszony takarékbetétkönyvének „tulajdonosi köre” is társtulajdonosokkal bővült. Az érintett fia édesanyja halálát követően kezdett nyomozásba, mivel nem tudott hozzájutni a 400 ezer forintot tartalmazó betétkönyvhöz. A férfi feljelentést tett, s kiderült, édesanyja betétének két társtulajdonosa is lett, amiről sem őt, sem más hozzátartozót nem értesítettek. Mindkét társtulajdonos az idősek otthona dolgozója, s a betétkönyvben szereplő összeg 66 százaléka felett rendelkezhetnek. A Magyar Nemzet úgy értesült, az egyik társtulajdonos az intézmény könyvelője, a másik pedig a pénztárosa.

A fenti információk birtokában a lap munkatársa Abasárra látogatott. Az idősek otthonét vezető Vámosné Szepes Katalin – aki a szomszédos Markaz település alpolgármestere – nem erősítette meg információinkat. Szerinte az intézmény rosszakarói próbálják befeketíteni az otthont. Az igazgató a település sajtósának érkezéséig nem válaszolt a kérdésekre. Misi Norbert sajtóreferens arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy egy rosszindulatú levél került fel a világhálóra, ami hasonló információkat tartalmaz, mint ami laphoz is eljutott, ezért az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire való hivatkozással sem az igazgató, sem a sajtóreferens nem kívánt reagálni a lap kérdéseire, csupán annyit mondtak, az interneten keringő levélben szereplő információk nem igazak. A Magyar Nemzet közben azt is megtudta, hogy a Heves Megyei Főügyészségen az Abasári Idősek Otthona Integrált Szociális Intézmény működése kapcsán vélt visszaélések miatt feljelentették az intézményt.

(Horváth Csaba László)

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.