A Gault & Millau étteremkalauz az egyik legfontosabb lista, általa felkerültünk Európa gasztronómiai térképre, és ott is maradunk – mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára nyitóbeszédében. Hozzáfűzte, a kalauzzal átírhatjuk a hazai vendéglátásról kialakult képet, el kell oszlatni ugyanis egyszer és mindenkorra azokat az emlékeket, amelyek a húsz évvel ezelőtti állapotokat konzerválták.
„Étkezési kultúránk az utolsó pillanatban van!” Ezt szövegezték meg 2007-ben a kulináris charta aláírói, akik megalkuvás nélkül lobbiztak a minőségért – mondta Molnár B. Tamás. A Gault & Millau főszerkesztője megállapította: nemcsak fejlődésnek indult a honi gasztronómia, de mára – az új kalauz is erről tanúskodik – kitört Budapestről a gasztroforradalom. Egyre több vidéki helyszínen lehet minőségi ételeket fogyasztani, Molnár B. Villányt, Tokajt, a Balaton környékét és Hévízt külön is megemlítette.
– A chartában az is ott állt, hogy „ami a negatív folyamatokból visszafordítható, azt vissza kell fordítani”, illetőleg az, hogy mi, aláírók a minőség lobbija leszünk. S ugyan remény nélkül is jól megvoltunk, mégis sok dolog történt azóta, ami reményteli – szögezte le. Az érdektelenség nagy vizéből kis szigetek emelkedtek ki – a minőség szigetei, ami egy nagy közös munka eredménye. – Olyan ez, mint amikor a kősziklán vagy egy betonteknőben kinő egy virág. És mindez egy régóta húzódó gazdasági válság nyomása alatt történik.
A Gault & Millau jóval több sapkás éttermet talált országszerte, mint az előző tesztidőszakban, és nagyobb a kínálat az „egyszerű, de jó” kategóriában is. Sapkával a jó minőséget jelölik. Öt sapkát a világ legszűkebben vett élvonalához tartozó étterem kaphat, egyet a nemzetközi öszszehasonlításban is jó konyha. Idén három sapkát, azaz kiemelkedő konyha minősítést kapott két, egy Michelin-csillagos éttermünk, a Costes és az Onyx, valamint a Zona bisztró. Két sapkát (ami „nagyon jó konyhát” feltételez) a Borkonyha, a Csalogány 26, a Laci! Konyha!, a Salon Restaurant, az Alabárdos és az Arany Kaviár. A Gault & Millau Magyarország 2014 új kalauzában összesen 397 étterem, 161 borászat, 518 szálloda szerepel.