Gasztronómiai ünnep a Gerbeaud-házban

Megjelent, és péntektől megvásárolható a Gault&Millau 2014 étteremkalauz legújabb kötete.

Magyar Nemzet
2013. 10. 11. 2:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gault & Millau étteremkalauz az egyik legfontosabb lista, általa felkerültünk Európa gasztronómiai térképre, és ott is maradunk – mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára nyitóbeszédében. Hozzáfűzte, a kalauzzal átírhatjuk a hazai vendéglátásról kialakult képet, el kell oszlatni ugyanis egyszer és mindenkorra azokat az emlékeket, amelyek a húsz évvel ezelőtti állapotokat konzerválták.

„Étkezési kultúránk az utolsó pillanatban van!” Ezt szövegezték meg 2007-ben a kulináris charta aláírói, akik megalkuvás nélkül lobbiztak a minőségért – mondta Molnár B. Tamás. A Gault & Millau főszerkesztője megállapította: nemcsak fejlődésnek indult a honi gasztronómia, de mára – az új kalauz is erről tanúskodik – kitört Budapestről a gasztroforradalom. Egyre több vidéki helyszínen lehet minőségi ételeket fogyasztani, Molnár B. Villányt, Tokajt, a Balaton környékét és Hévízt külön is megemlítette.

– A chartában az is ott állt, hogy „ami a negatív folyamatokból visszafordítható, azt vissza kell fordítani”, illetőleg az, hogy mi, aláírók a minőség lobbija leszünk. S ugyan remény nélkül is jól megvoltunk, mégis sok dolog történt azóta, ami reményteli – szögezte le. Az érdektelenség nagy vizéből kis szigetek emelkedtek ki – a minőség szigetei, ami egy nagy közös munka eredménye. – Olyan ez, mint amikor a kősziklán vagy egy betonteknőben kinő egy virág. És mindez egy régóta húzódó gazdasági válság nyomása alatt történik.

A Gault & Millau jóval több sapkás éttermet talált országszerte, mint az előző tesztidőszakban, és nagyobb a kínálat az „egyszerű, de jó” kategóriában is. Sapkával a jó minőséget jelölik. Öt sapkát a világ legszűkebben vett élvonalához tartozó étterem kaphat, egyet a nemzetközi öszszehasonlításban is jó konyha. Idén három sapkát, azaz kiemelkedő konyha minősítést kapott két, egy Michelin-csillagos éttermünk, a Costes és az Onyx, valamint a Zona bisztró. Két sapkát (ami „nagyon jó konyhát” feltételez) a Borkonyha, a Csalogány 26, a Laci! Konyha!, a Salon Restaurant, az Alabárdos és az Arany Kaviár. A Gault & Millau Magyarország 2014 új kalauzában összesen 397 étterem, 161 borászat, 518 szálloda szerepel.

– A több mint harminc, nemzetközi viszonylatban is jónak mondható étterem már nem rossz arány – folytatta a főszerkesztő. Mára jó néhány éttermi konyhán zajlik színvonalas szakácsképzés is: ha úgy tetszik, megkezdődött a „hálózati műhelymunka”, ami részben pótolja a nívós állami szakképzés hiányát. A szigetek összekapcsolódnak, a minőség igyekszik hálózatokat alkotni, s az éttermek már fel is vették egymással a kapcsolatot. Összeállt például a Vidéki Éttermiség csoport.
Molnár B. szerint megtorpant a szakma elkorcsosulása. Elmondható tehát, hogy bizonyos negatív folyamatok valóban visszafordultak. Ezt tükrözi a Gault & Millau Magyarország 2014, amelyben először van ilyen sok Budapesten kívüli kitüntetett étterem, és először esik szó a street foodról (gyorsétteremről) is.

Ezután a kalauz főszerkesztője színpadra hívta a díjazottakat. Az év étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd által vezetett, encsi Anyukám Mondta lett, az év borászata pedig a tokaji Kikelet pince. Az év konyhafőnöke elismerést megosztva kapta a New York-palota Salon éttermének két séfje, Wolf András és Fekete Antonio. A Kulináris Örökség kitüntetést az érsekcsanádi Rév csárda érdemelte ki a saját szóhasználatukban „halászos halászlé” megmentéséért. Az év kisvendéglője a hévízi Öreg Harang borozó lett, míg az év gyorsétterme (street food) a fővárosi Funky Pho Street Art Food, ahol a hírek szerint kitűnő pacalsaláta kapható.

Idén új díjat is alapított a Magyar Gasztronómiai Egyesület, amely a legmagasabb minőségű élelmiszer garanciája is egyben. Első ízben a Tetrabbit szabad tartású, „relax” nyulaiért, a Zselicvad vadhúsaiért, a Masterfood szabad tartású tanyasi csirkéjéért, a Brunner méhészet galagonyamézéért, Molnár János kecskesajtjaiért, az erdélyi Parajd étkezési sóiért, a Rózsavölgyi Csokoládé madagaszkári 72 százalékos és Trincheras csokoládéiért, a Kiss család bezdáni fűszerpaprikájáért és a Tarpa Kft. szatmári szilvalekvárjáért érdemelte ki a legmagasabb kvalitásért járó elismerést.

A díjak kiosztása után mindenki ízelítőt kaphatott a kitűnő minőségből: Szél Tamás, az Onyx séfje készítette marhahúsos, tormakrémes szendvics elmagyarázhatatlanul finom volt, ahogy a Laci! Konyha! töltött káposztája és a Zona étterem hasonló étele is. Utóbbi valóságos káposztaköltemény: a töltelék mellé zöld káposztából, kapribogyóból, korianderből és újhagymából készült, meleg zöldsalátát kínáltak.

– Nálunk nincs tökös-mákos, csak tökös vagy mákos – mondták kórusban a Zsombóról érkezett asszonyok, akik rendkívül büszkék hagyományos receptjeikre, amelyek alapján készítették réteseiket. Lehetnek is több verseny megnyerésével a hátuk mögött, kígyózott is a sor pultjuk előtt. Neves szakácsok, ismert éttermek tulajdonosai egyaránt kivárták, hogy illatozó almás, meggyes vagy túrós réteshez jussanak.

(Velkei Tamás)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.