időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Kordonbontás: bedurvultak a DK-sok

2014.04.08. 18:18

DK-s aktivisták estek neki a német megszállási emlékmű építésének helyszínén elhelyezett kordonoknak – értesült az MNO.

Tüntetők nekiestek azoknak a kordonoknak, melyeket a német megszállás áldozatainak tiszteletére a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű talapzata köré állítottak az építők. A DK-s szimpatizánsok mellett – ahogy az fenti képünkön is látszik – ott volt Karácsony Gergely is, az Együtt–PM politikusa. Az Index szerint ott van Kulka János is. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, hogy a „szégyenteljes náci emlékmű” szándéka a szimbolikus erőfitogtatás. Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd szocialista képviselő arról beszélt, hogy az a nép, amelyik nem képes feldolgozni a múltját és nem képes tanulni a hibáiból, nem méltó arra, hogy az európai népek családjába tartozzon. Szerinte Magyarországon önkényuralom van, ami ellen fel kell lépni.

A szervezők odahívták Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM politikusát, aki szintén bejelentett egy sajtótájékoztatót a térre, így ő is a kordon előtt beszélt. A független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az emlékmű azokat az egykori honfitársainkat alázná meg, akikre emlékezni kellene. Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez, hogy az önkormányzat vonja vissza az emlékmű építéséhez adott tulajdonosi hozzájárulást, mert így meg lehet akadályozni, hogy a szobrot felállítsák. A tömegben a Liberálisok, a DK és az MSZP zászlói is feltűntek. A téren megjelent Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára és ott volt Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere is, valamint a DK-s Vadai Ágnes.

A Kormányzati Információs Központ keddi közlése szerint megkezdődtek a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó budapesti emlékmű építésének munkálatai. A helyszínre a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs jelentett be sajtótájékoztatót és villámcsődületet. Az MTI tudósítása szerint a politikus a sajtótájékoztató elején bejelentette, hogy a felszólalások végén elbontják az építkezést elkerítő mobilkerítést. Miután a demonstrálók lebontották a kordon egyik oldalát, és bejutottak az elzárt területre, ott kaddist mondtak. A szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy semmit ne romboljanak le, ami az elzárt területen van.

A Hír TV tudósítója szerint mintegy kétszáz fős tüntető tömeg gyűlt össze nem sokkal 19 óra után, közöttük DK-s és MSZP-s szimpatizánsok is vannak. A tüntetők azt sérelmezték, hogy a kordonállítás előtt nem szóltak nekik, hogy a tiltakozásul korábban idehozott tárgyakat – kövek, videofelvételek, imakönyvek – vigyék el, ugyanis azok az elkerített részen belül maradtak.

A televízió tudósítója szerint a rendőrség a helyszínen van, egyelőre nem avatkoztak közbe, hanem a térfigyelő kamerákkal rögzítik a történéseket.

A Hír TV tudósítója nem sokkal 20 óra után is jelentkezett a helyszínről, beszámolóját a tüntetők folyamatosan próbálták akadályozni és megzavarni. Kiabáltak, és mobiltelefonnal takarták el a kamera elől a tudósító arcát. Az MTI azt írta, hogy mintegy ötven demonstráló vette körbe a Hír TV munkatársát.

A Hír TV tudósítója arról is beszámolt, hogy a helyszínen lévő tüntetők azt mondják, éjszakai őrséget fognak felállítani a területen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.