Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Rogán: Kétségbeesetten próbálkoznak a baloldalon

A saját költségeivel az adóhivatal felé fog elszámolni, és „nem óhajt a baloldali képviselők rágalmaival foglalkozni”.

VZ
2014. 04. 02. 20:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden, ami az utóbbi napokban a lakásommal meg velem kapcsolatban elhangzott, az kampányfogás” – mondta Rogán Antal a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában. Szerinte nem véletlenül a kampány utolsó hetében szedik elő, nagyon jól tudják, hogy „a hazugságokért csak április hatodika után tudok elégtételt venni, ez természetesen meg is fog történni”. Rogán maga kezdeményezte az adóhivatal vizsgálatát, pontosan azért, mert a lakásvásárlással kapcsolatban minden forinttal el tud számolni.

Azt, hogy a baloldali politikusoknak ez a támadássorozata egy kétségbeesett próbálkozás, az is jól mutatja, hogy kedden már a gyerekei óvodája volt a téma – a kertbe próbáltak befényképezni –, ma pedig egy baloldali portál a meghalt nagyanyja örökségével kapcsolatban tett fel kérdéseket a politikusnak. Ez már mindennek az alja – kommentálta a Fidesz frakcióvezetője a történteket, „valójában kétségbeesett hazudozásról van szó”.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy fogja-e még módosítani a vagyonnyilatkozatát, Rogán úgy válaszolt: módosították mások is, az utóbbi jó néhány esztendőben 300 olyan képviselőről tud, akik így tettek azért, mert az ingatlannyilvántartás szerinti számok nem pontosan feleltek meg annak, ahogy a vagyonnyilatkozatot kitöltötték. Ez mindenkinek törvényes, tisztességes joga. „Van egy kis különbség: a baloldali politikusok az utóbbi hónapokban kiderültek alapján százmilliókat tologattak a titkos bankszámlájukra, én meg egyébként a képviselőtársaim túlnyomó többsége pedig általában tízmilliókkal tartozunk a bankoknak.”

„Ha több tízmilliós adóssága van az embernek a lakásán, akkor azt le kell vonni annak a lakásnak az értékéből, vagy nem kell levonni?” – tette fel a kérdést Rogán, hozzátéve azt a hitelt egyszer ki is kell fizetni. A politikus elmondta azt is: bár nem ingatlanbecslő, így nem tudná megmondani, a hitel levonásával mennyit ér a lakása, azt tudja, hogy ők mindent tisztességesen vásároltak. A saját költségeivel az adóhivatal felé fog elszámolni, és „nem óhajt a baloldali képviselők rágalmaival foglalkozni” ezen a téren.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos vádakkal kapcsolatban a politikus elmondta, hogy ahhoz a parlament jóváhagyása is kellhet, a polgári kormány ugyanis mindent behozott a parlament elé, és minden Pakssal kapcsolatos dokumentumot be is fognak nyújtani; ellentétben a korábbi kormányokkal, amelyek például az IMF-hitel esetében sem kérték a parlament jóváhagyását.

A baloldal kormányon teljes mellszélességgel támogatta a bővítést, aminek persze oka volt: hiszen nemcsak Józsa István és Gyurcsány Ferenc vitt haza milliókat Paksról, de most a sajtóból kiderült, hogy Szigetvári Viktor is milliókat vitt haza Paksról. Rogán szerint nem véletlen, hogy Szigetvári volt az, aki kabinetfőnökként elvitte Paksra Bajnait, akivel elmondatta, hogy az erőmű bővítése közös ügyünk, és a bővítés kell ahhoz, hogy az áram Magyarországon olcsó legyen. Most meg mindennek ellenkezőjét mondják – mutatott rá a frakcióvezető.

A paksi hitellel kapcsolatban elmondta: az orosz hitel a piacinál jóval olcsóbb, Paks pedig ki fogja termelni a költségeit, és ha megnő a termelésen belül a részaránya, azzal 10-13 százalékkal csökkenthetővé válik a villamos energia ára. A szocialisták alatt az áramár duplájára emelkedett – emlékeztetett.

A rezsicégek túlnyomó többségénél még mindig maradt profit – mutatott rá a politikus. A polgári kormány feladata, hogy olyan nonprofit közszolgáltatókat alakítson ki, amelyek költséghatékonyan tudnak vizet és gázt szolgáltatni. Nem kell profitra hajtani, mint a szocialisták alatt – tette hozzá.

Mint kérdésre elmondta, Nyugat-Európa több országában elterjedt gyakorlat a 100 százalékos vagy többségi köztulajdonú nonprofit közszolgáltatás. Senki sem kényszeríthető arra, hogy számlájában indokolatlan profitot fizessen – hangoztatta, kiemelve: Magyarország még kedvezőbb árakat tud kiharcolni a gázárakban az orosz gázmegállapodással, hogy magyar kézbe kerültek a gáztározók és elkészült a szlovák gázvezeték is. Így tartóssá tehető a rezsicsökkentés, azonban ezt csak a Fidesz–KDNP-kormány garantálhatja, ha baloldali kormány jönne, akkor – ígéreteikhez híven – visszaadnák a profitot a szolgáltatóknak, és az egekbe szöknének a rezsiköltségek.

Bár a bankok próbálkoznak áthárítani a költségeket, de milliárdos büntetést kaptak, és vissza kellett venniük a díjaikat – mondta el a bankszektor különadóival kapcsolatban a politikus. Úgy vélte, jelentős előrelépés, hogy a magyar családok kétharmada már ingyen vehet fel készpénzt.

A devizahitelek 2014-es végleges kivezetéséről is beszélt Rogán, aki elmondta, hogy a Kúriának azon döntésére várnak, hogy lehetőség volt-e a kamatemelésre a bankok részéről, illetve hogy mi legyen az árfolyamrés különbözetével; mint mondta, ha május végén megszületik a döntés, a következő parlament kötelessége lesz erről törvényt hozni.

Egy éven belül felminősíthetik Magyarországot a pénzügyi elemzők, ha látják, hogy a választások után ismét erős és stabil kormánnyal, stabil parlamenti többséggel rendelkezik – mondta műsorvezetői kérdésre Rogán. Magyarország az elmúlt 3 évben 3 százalék alatt tartotta a hiányt és nem növelte az államadósságát. Magyarország ezekben a kérdésekben jobban teljesít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.