Csökkent a Fidesz tábora, de stagnált az ellenzék

Nem váltak másik párt szimpatizánsává a kormánypárti szavazók, hanem a bizonytalanok táborát gyarapítják.

mr
2014. 12. 05. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont értékelése szerint a kormánypártok győzelmét hozó önkormányzati választás utáni „győzteshez húzás” októberi tendenciáját a politikai diskurzus tematikájának megfordulása követte, a Fidesz–KDNP számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre. Ennek hatása látszik is a pártpreferencia-adatokon, a kormánypártoktól – bár felmérésenként eltérő mértékű, de – szignifikáns méretű csoport távozott. A Fideszről lemorzsolódott szavazók nem egy másik párt szimpatizánsaivá váltak, hanem a bizonytalan, illetve a rejtőzködő kategória méretét növelték.

A közvélemény-kutató cégek teljes népességen belüli eredményeinek együttes vizsgálata alapján a kormánypártok mögött még mindig egy több mint 2 milliót meghaladó tömeg áll. A Jobbik-szimpatizánsok nagyjából 1 millióan vannak, náluk pár százezerrel kisebb az MSZP-vel szimpatizálók köre. A DK és az LMP egy nagyjából 300 ezres tábort tud maga mögött, az Együtt viszont egy nagyságrenddel kevesebbet, mintegy 100 ezer szimpatizánst – áll a Nézőpont Intézet összegzésében.

Az Ipsos november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása alapján a Fidesz az elmúlt egy hónapban annyi szavazót veszített el, mint amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött.

A Tárki rendszeres pártpreferencia-vizsgálata novemberben jelentős csökkenést regisztrált a kormánypártok népszerűségében, ami véleményük szerint minden bizonnyal a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye lehet. Ugyan kisebb mértékben, de náluk növekedtek az ellenzéki pártok táborai is (a DK kivételével), viszont a legnagyobb mértékben a bizonytalanok és pártválasztásukat eltitkolók tábora nőtt meg.

 

A Nézőpont Intézet esetében az önkormányzati választás után, október 14–17. között készült felmérésükben még a teljes népesség 32 százaléka szimpatizált a Fidesz–KDNP-szövetséggel. A tiltakozást követően és a tervezett különadó visszavonása után, november 3–7. között készült, legfrissebb felmérésük szerint viszont a kormánypártok támogatottsága enyhén, hibahatár környékén 29 százalékosra csökkent.

A Századvég novemberben készült, 2700 fős, nagymintás kutatása azt mutatja, hogy az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok érdemben nem változtattak a politikai tér hosszú hónapok óta fennálló erőviszonyain.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.