Korrupció: nincs változás

Hazánk a tavalyi évhez képest ugyanolyan eredménnyel zárt az országok közötti korrupciós „versenyben”.

HZS
2014. 12. 03. 21:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyáron zárult felmérésről a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: Magyarország az idén is 54 pontot ért el azon a skálán, amelyen a 100 pont jelenti a korrupciómentességet. Az Európai Unión belül a tavalyi eredményhez képest eggyel rosszabb, 21. helyen áll az ország. Az Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária alkotta régióban pedig a 6. helyen.

Hazánk évek óta változatlanul az Európai Unió alsó, korrupt harmadában szerepel, és a régióban is folyamatosan csúszunk lefelé – értékelte Martin József Péter. Elmondása szerint azért, mert az elmúlt években Magyarországon gyengült a demokratikus intézményrendszer és a versenyképesség. Ezek közé sorolta az idei „szabad, de nem tisztességes, kampánykorrupció uralta” választásokat, a trafikokkal és takarékszövetkezetekkel kapcsolatos „legalizált tulajdonátcsoportosításokat” és a kiszámíthatatlan jogalkotást.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Világgazdasági Fórum versenyképességet bemutató vizsgálatában Magyarország minden intézményi mutatója (például állami szerződések tisztasága, közpénzek illetéktelen felhasználása) rosszabb, mint a régiós átlag, egyedül az igazságszolgáltatás befolyásolását illetően jobb az ország teljesítménye. A korrupció társadalmi jelentősét illetően arra világított rá, hogy a magyar társadalom már hosszú ideje bizalmatlan, amelyben erősek a „közöny jelei”, a bizalmatlanság pedig szabályszegéshez és korrupcióhoz vezet.

Ligeti Miklós jogi igazgató a korrupciós bűncselekményeket illetően azt hangsúlyozta, hogy a vesztegetéssel kapcsolatos büntetőeljárások majd fele, a befolyással üzérkedéssel kapcsolatos büntetőeljárások 62 százaléka, a hivatali visszaéléssel kapcsolatos büntetőeljárásoknak pedig „egészen kiábrándító”, mindössze 0,6 százaléka volt eredményes. Megjegyezte: az idén az év első tíz hónapjában több feljelentés történt hivatali visszaélést illetően, mint tavaly egész évben. Hangsúlyozta: az elmúlt 15 évben a hatóságok hasonló eredménnyel derítették fel a korrupciós ügyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.