Lejárató akció: kérdésözön Pintérhez

Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság tagjaival egyeztetve dönt a testület esetleges összehívásáról.

2014. 12. 22. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista politikus a Magyar Nemzetnek azt mondta: álláspontja szerint ha a miniszter egy ilyen, eddig nem ismert információt interjú keretében oszt meg a nyilvánossággal, akkor neki bizottsági elnökként kötelessége tájékozódni a történtek nemzetbiztonsági vonatkozásairól. Szavai szerint a Pintér Sándornak ma délelőtt eljuttatott kérdéseire érkező válaszok alapján és a bizottság tagjaival egyeztetve dönt a testület esetleges összehívásáról, illetve arról, meghallgassák-e a tárca vezetőjét.

A belügyminiszter lapunknak elárulta, külföldi szervezetek már többször próbáltak a lejáratására olyan, a személyéhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg. Pintér Sándor a közeljövőre időzített lejáratóakcióról arra hivatkozva nem árult el további részleteket, hogy az illetők mára már „felhagyni kényszerültek ezzel a tevékenységükkel”.

Pintér Sándor kérdésünkre kifejtette álláspontját arról a vélelmezett nemzetbiztonsági kockázatról is, amelynek kivizsgálását az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnök egyik tanácsadója, Habony Árpád esetében sürgeti.

A miniszter úgy fogalmazott, a tanácsadó nem visel semmilyen tisztséget, nem szerződéses állami alkalmazott, és a miniszerelnök sem jelezte aggályait, ezért a polgári elhárításnak sincs dolga a személyével.

Molnár Zsolt lapunkat úgy tájékoztatta, a levélben választ kér arra is, hogy a miniszterelnök, illetőleg a kormánytagok tanácsadói, ügyvédei milyen nemzetbiztonsági vizsgálaton eshetnek át, ha nincs hivatalos jogviszonyuk, ugyanakkor megismerhetnek nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információkat.

A miniszteri interjúra közleményben reagált a Demokratikus Koalíció, amelyben azt írták: kezdeményezik a parlament nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes összehívását, továbbá Pintér Sándor meghallgatását. A párt képviselője, Vadai Ágnes közleménye szerint a miniszternek az illetékes bizottságok előtt kell számot adnia az őt és a Belügyminisztériumot ért támadások veszélyeiről, forrásairól és törekvéseiről. Szél Bernadett, az LMP társelnöke is amellett érvelt tegnap, hogy Pintér Sándor miniszternek el kellene mondania, milyen lejárató akcióról nyilatkozott.

Az Együtt pedig Orbán Viktortól vár választ arra a kérdésre, hogy tanácsadója, Habony Árpád átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon, s ha ez nem történt meg, úgy a vizsgálat haladéktalan lefolytatását követelik. Közleményük szerint ellentmondás áll fenn Pintér Sándor erre vonatkozó nyilatkozata és Kovács Zoltán kormányszóvivő korábbi kijelentése között, aki azt mondta, a kormányfő környezetében dolgozókat, így Habonyt is átvilágították. Mint írták, a párt megdöbbentőnek tartja, ha a miniszterelnök környezetében csak a jogviszonyban állókat világítják át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.