Paczolay Péter: Elégedetten távozom

Elégedetten távozom, bár azt nem mondom, hogy folytatnám – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság február végén távozó elnöke a Magyar Tudományos Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai beszélgetésen csütörtökön.

MNO
2015. 02. 05. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paczolay Péter egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem gondolja, hogy le kellett volna mondania, bár tudja, hogy ezzel sokaknak örömöt szerzett volna. A római nagyköveti kinevezéséről szóló hírekkel kapcsolatban megjegyezte: aki elolvasta indoklásait, különvéleményeit, láthatja, hogy ez a kérdés nem befolyásolta bírói munkájában. Elnöki szerepfelfogásáról szólva kifejtette, hogy a jogállamiság alapvető eleme a jogbiztonság, amelynek az Ab-n is érvényesülnie kell, tehát a testület nem hozhat ellentmondó döntéseket, „mert azzal a jogállamiság sírját ássa”. Az Alkotmánybíróság legyen kiszámítható – hangsúlyozta egykori krédóját a távozó elnök, majd hozzátette: mire gyümölcseit meghozta volna ez a törekvése, „megváltozott az alaptörvény és minden”, megemlítette, hogy megváltozott a testület hatásköre, létszáma, a bíróválasztás módja.

Az elnök tovább bíráskodó kollégáinak címezve annyit mondott: „próbáljanak koherens ítélkezési gyakorlatot folytatni”. A Kúriához fűződő viszony, a bírói döntések alkotmánybírósági felülvizsgálata kapcsán azt emelte ki: a nemzetközi tapasztalatok szerint a két bírói fórum közti feszültség reális veszély. Van, ahol a bírák egyszerűen figyelmen kívül hagyják az Alkotmánybíróság véleményét, a konfliktusok azonban nem vezetnek semmire. Magyarországon példaszerű az együttműködés a két intézmény között, ebben jelentős szerepe van a vezetők személyének, a köztük lévő viszonynak. A Kúria elnöke olyan mechanizmusokat vezetett be az alkotmánybírósági döntések érvényesülése érdekében, amelyek nemzetközi szinten is figyelmet keltettek.

Egy kérdésre válaszolva Paczolay Péter elmondta: nem növeli az Alkotmánybíróság tekintélyét, ha a strasbourg-i jogvédelem szintje alá száll. Az elnök az Ab iránti közbizalom 2011-es nagy csökkenése kapcsán annyit mondott: a közvélemény-kutatási adatok sem akkor nem érdekelték, amikor a testület jól állt ezeken a listákon, sem később. Paczolay Péter – aki különböző funkciókban, kisebb megszakításokkal negyedszázada dolgozik az Ab-n – elmondta: a semmiből, minden előzmény nélkül jött létre az intézmény, amelynek indulásakor Halmai Gábor alkotmányjogásszal közösen lett Sólyom László, az első elnök tanácsadója.

A testület nyilvánossága és a beadványok szignálása kapcsán a távozó elnök elmondta: meglepő, hogy az első improvizációk évtizedekre meghatározták az intézmény belső életét, és sok közülük máig működik. Az Ab kezdeti időszakáról szólva hozzátette: akkor volt hit, meggyőződés, hogy egy visszavonhatatlan jogállam épül. ezt ma már van, aki kritikaként fogalmazza meg. Már majdnem az egykori alkotmánybírák a hibásak mindazokért a kudarcokért, amelyek később jöttek – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.