Útmutatásnak szánták a tiltott kifejezéseket

Elismerte az emberi erőforrások tárcája, hogy létezik kommunikációs útmutatás a minisztérium munkatársai részére.

Győr Ágnes
2015. 02. 20. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elősegíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja az a „szótár”, amelyet megkaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) és háttérintézményeinek munkatársai – írta a szaktárca azután, hogy a VS.hu internetes portál a minap közölte: a minisztérium belső levelezési rendszerén keresztül küldött szét útmutatást arra vonatkozóan, hogy a tárca munkatársainak egymással, s a kedvezményezettekkel folytatott kommunikáció során milyen szavakat kell használniuk, illetőleg kerülniük.

A minisztérium elismerte, bár létezik az említett levél, az a belső szabályozási és eljárási rend része, mely segíti az egységesebb mindennapi munkát. Hozzátették: nagyon fontosnak tartják, hogy megfelelő szavakat, kifejezéseket használjanak a munkatársaik. „Nem mindegy, hogy egy várandós kismamára azt mondjuk, hogy terhes, vagy azt, hogy áldott állapotban van, továbbá rokkantról vagy mozgáskorlátozottról beszélünk” – fogalmaztak a levelükben. A minisztérium válaszából az derül ki, hogy az útmutatások kiadása folyamatos, és a lista a minisztérium szervezeti egységeivel egyeztetve készült.

A tizenhárom oldalas dokumentum tíz kategóriában (többek közt felsőoktatás, köznevelés, szociális ügyek és társadalmi felzárkózás, gyermekvédelem és gyámügyi igazgatás, sport) foglalja össze, hogy melyek a használható, s a nem használható kifejezések. A felsorolás szerint a munkanélküli helyett az álláskereső, a süketnéma tolmács helyett a jelnyelvi tolmács, a néma helyett a beszédfogyatékos kifejezéseket, a szingli helyett az egyedülálló, a csonka család helyett az egyszülős család vagy gyermekét egyedül nevelő szülő kifejezéseket kell használni. A listán kevésbé érthető módon szintén szerepel a szegény és stadion szó a tiltott kifejezések közt. Míg az előbbi esetén az elmaradott vagy rászoruló szavakat tüntetik fel alternatívaként, az utóbbi helyett a sportkomplexum, többcélú sportcsarnok vagy sportlétesítmény kifejezéseket ajánlják a minisztérium munkatársainak.

A Magyar Szocialista Párt George Orwell 1984 című művével állítja párhuzamba a minisztérium ajánlását. Az ügyben megszólalt a Demokratikus Koalíció is. A párt szintén jelezte, ellenzi az olyan szavak használatának megtiltását a minisztérium dolgozói számára, mint a mélyszegénység, a gyermekszegénység, az ápoló, az esélyegyenlőség, továbbá a stadion.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.