Végső búcsút vettek Schweitzer Józseftől

Csütörtökön hunyt el, 93 éves volt.

RZ
2015. 02. 06. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szertartáson Verő Tamás rabbi igaz embernek, igaz rabbinak nevezte Schweitzer Józsefet, aki továbbvitte, sőt túlszárnyalta elődeinek munkásságát. Hosszú élete során generációkat kötött össze, folytatta egy nemzedék munkáját, amelyet elpusztítottak a soában, és gondoskodott arról, hogy kineveljen egy új nemzedéket, amelyik továbbviszi az eszméket.

Verő Tamás kiemelte: ezekben a pillanatokban a tízparancsolat törvénye is , amely szerint „tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön!” más értelmezést kap, hiszen Schweitzer József a mostani generáció apja, édesapja és nagyapja volt. Élete pedig „nem áll meg 93 esztendőnél, mert emléke, élete és tudása több emberöltőre van méretezve” – emelte ki.

Radnóti Zoltán rabbi Schweitzer József élettörténetét felidézve hangsúlyozta: az életrajzi adatok szárazak ugyan, mégis tükröződik bennük „a világtörténelem leghosszabb százada”, a XX. század. A korán árvaságra jutott fiúból felnőve szellemi és vallási vezető lett, rektor és mindemellett „csodás férj, gondoskodó édesapa, nagyapa és hű barát, akire mindig lehetett számítani” – mondta.

Radnóti Zoltán szólt arról, hogy Schweitzer József tisztelői között egyaránt vannak gyermekek és felnőttek, állam- és egyházfők, akik vallási hovatartozásuktól függetlenül pontosan tudták, hogy Schweitzer Józsefben testet öltött a magyar zsidó eszme. Amikor a holokauszt által megtépázott vidéki Magyarországon rabbi lett, mindenki álma az volt, hogy egy érző szívű, jó ember lépjen be az ajtókon, aki megvigasztalja a gyászolókat, és aki reményt és célt ad a fiataloknak. Schweitzer József pedig így élt rabbiként, emberként, apaként és nagyapaként is.

„Miénk a csönd, miénk a gyász, de miénk az emlékezés is” – mondta Radnóti Zoltán, hozzátéve, hogy Schweitzer József szeretteinek és tisztelőinek kötelessége megőrizni az emlékét, mert ők tudják, hogy élete ajándék volt. Ez a tudás pedig a büszkeség örömét is megadja nekik – tette hozzá.

A szertartáson mások mellett részt vett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A Mazsihisz emlékkönyvet nyit, amelyben a gyászoló barátok, hozzátartozók, tanítványok megemlékezhetnek Schweitzer Józsefről. Tisztelői vasárnap és hétfőn írhatnak az emlékkönyvbe a Mazsihisz Síp utcai székházában.

A Fidesz-frakció megrendüléssel értesült Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója haláláról. Tisztelettel adózunk élete és munkássága előtt, amellyel mély nyomot a magyar–zsidó kulturális és tudományos örökségben. A Fidesz-frakció Országgyűlési Képviselőcsoportja osztozik Schweitzer József családjának fájdalmában.

 

Schweitzer József halála miatt levélben fejezi ki együttérzését a családnak Áder János államfő – tájékoztatta az MTI-t péntek délután Altorjai Anita. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója elmondta, hogy kegyeleti okok miatt a levelet a csütörtökön elhunyt nyugalmazott országos főrabbi családjának vasárnap kézbesítik. Közlése szerint Áder János levelének nyilvánosságra hozataláról Schweitzer József családja dönt.

 

A miniszterelnök gyászoló családnak írt levele szerint Schweitzer József „mindig igaz emberként, alázattal és türelemmel végezte a Mindenható által neki szánt szolgálatot”. Mint fogalmazott, a történelem viszontagságaiban edződött, erős, mégis nyugodt személyisége, műveltsége és segítőkész hozzáállása a magyar zsidó kulturális és tudományos élet ikonikus alakjává tette őt.

A fővárosi önkormányzat saját halottjának tekinti a korábbi főrabbit. Tarlós István főpolgármester közleményében azt írta: „Őszinte együttérzésemet fejezem ki a családnak és Schweitzer József vallási közösségének. Schweitzer József tevékenységét és személyiségét nagyra értékelem”.

 

A KDNP megrendülve értesült Schweitzer József haláláról. A kisebbik kormánypárt részvétnyilvánításában azt írta: a korábbi főrabbi személyében „egy olyan mélyen hívő, hiteles ember távozott közülünk, aki a zsidó–keresztény párbeszéd és a társadalmi béke elkötelezett híve volt”.

 

Az MSZP elnöke azt írta: Magyarország elveszített egy igaz embert. Tóbiás József szerint távozása azért is különösen fájdalmas, mert a béke és a szeretet embere volt egy viszályoktól szétszabdalt korban. „Míg élt, reményt nyújtott mindazoknak, akik bíznak abban, hogy Magyarország jövőjét a testvériség és egymás megértése fogja jellemezni” – fogalmazott, hozzátéve: a nyugalmazott főrabbi ezt hagyta örökségként.

 

Az Együtt közleménye szerint Schweitzer József volt talán az utolsó abból a nagy generációból, amelynek tagjai amellett, hogy vallási vezetők voltak, igazi tudósként, gondolkodó értelmiségiként és magyar humanistaként élték az életüket. „Egy nagyszerű embert, egy legendás tudóst, egy igazi mesebeli bölcs rabbit veszített most el nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar nemzet” – fogalmazott az ellenzéki párt.

 

A Nemzeti Örökség Intézete nevében együttérzését fejezte ki Radnainé Fogarasi Katalin elnök.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház is kifejezte együttérzését pénteken Schweitzer József halála miatt. Az MTI-hez is eljuttatott levélben azt írták: a Magyarországi Evangélikus Egyház „háláját fejezi ki az Örökkévalónak Schweitzer József főrabbi őket is meggazdagító életéért és szolgálatáért”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.