A felzárkózás záloga az oktatás

A hátrányos helyzetű csoportok szegregációja „rákfenéje az együttélésnek és az oktatásban való előrejutásnak”.

HZS
2015. 03. 24. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felzárkózáshoz nem elég a jó oktatás és a jó pedagógus, az óvodától az egyetemi szakkollégiumokig tartó esélyteremtési rendszer sikeréhez a támogató családi hátteret is meg kell teremteni – mondta Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. Egy budapesti rendezvényen a politikus megjegyezte: a hátrányos helyzetű csoportok szegregációja „nagyon komoly rákfenéje az együttélésnek és az oktatásban való előrejutásnak”. Jelenleg csak próbálkozások vannak azon helyzetek kezelésére, ahol a hátrányos helyzetűek magas aránya miatt „már nincs hova integrálni\" őket. A helyettes államtitkár megemlítette: nem etnikai alapon közelítik meg az esélyteremtés témáját, hanem próbálnak mindenkin segíteni, aki erre családi, társadalmi háttere miatt rászorul; a cél az, hogy mindannyian bejussanak ezekbe a programokba, és motiválják őket a bennmaradásra, amikor morzsolódni kezd akaraterejük.

Kállai Ernő korábbi kisebbségi ombudsman, a tanácskozás szervezője, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa arról beszélt: Magyarországon a nem romák körében az 1950-es évek elejére „gyakorlatilag teljessé vált az oktatás\", míg a romáknál egy gyors ugrással az ötvenes-hatvanas évek után, a telepfelszámolásokkal párhuzamosan történt meg mindez. Ugyanakkor, jegyezte meg, az iskolába járással nem feltétlenül járt együtt az abban rejlő sikerélmény, s miközben a nyolc osztály elvégzése a továbblépés esélyén túl már semmire nem elég, a roma fiatalok pályája rendszerint épp a középiskolába átlépésnél bicsaklik meg. „Az egyre kevésbé képzett emberek egyre kevésbé képesek belépni a rendes munkaerőpiacra\" – mondta, hozzátéve, a többségi társadalom asszimilációs elvárásaira sok roma igent mond, de nincs „ajánlat, asszimilációs út” ennek megvalósításához.

A jövő évi kutatásra készülve a két éve alakult szervezet kedden létrehoz egy a foglalkoztatással foglalkozó munkacsoportot, amelyet Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár vezet majd – mondta Novák Katalin. Emlékeztetett, az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum (ISZEF) azért jött létre, hogy a kormányzati intézkedésekről a fiatalok is elmondhassák véleményüket. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a jelenleg is zajló Rólad szól programsorozat, amelynek részeként 19 magyarországi és 5 határon túli helyszínen lépnek kapcsolatba a fiatalokkal – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint a fiatalok véleménye egyebek mellett a 2014–2020 között esedékes uniós források hatékony felhasználása érdekében is kiemelten fontos. A fórum ülése az államtitkár felszólalását követően zárt ajtók mögött folytatódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.