A zárva tartás nyitott kérdései

Úgy lép életbe holnap a kereskedelmi törvény, hogy még mindig nem tisztázott minden részlet.

2015. 03. 14. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késik a vasárnapi zárva tartást előíró kereskedelmi törvény részletes szabályait felsoroló végrehajtási rendelet, noha a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkat néhány napja úgy tájékoztatta, március 15. előtt mindenki számára ismertté válnak az újabb elképzelések. Technikai okokból mégsem sikerült időben közzétenni a decemberben elfogadott kereskedelmi törvény kiegészítő rendeletét – értesült lapunk kormányzati forrásból. Információink szerint az eredeti elképzelésekhez képest szigorúbb intézkedéseket tartalmazó jogszabály már elkészült, ám azt csupán a törvényes határidő után, a jövő héten hirdetik ki.

Holnaptól már nem nyithatnak ki a 200 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek hazánkban, amelyek a nemzeti ünnep napján egyébként is zárva tartanának. A fogyasztók számára a jövő vasárnaptól jobban érzékelhető változás kapcsán a korábbiaknál szűkebb kereteket szab a kormány. Úgy értesültünk egyébként, hogy a jövő héten megjelenő kormányrendelet nem tartalmaz érdemi újdonságokat az eddig kiszivárgott elképzelésekhez képest. A most vasárnapi határidő után módosítják a kereskedelmi törvényt is: így például azok a kereskedők, akik örökségvédelmi területen működnek, mégsem nyithatják ki boltjukat a hét utolsó napján. A kereskedelmi törvény most még úgy fogalmaz: a világörökségi területekhez sorolt városrészeken lévő üzleteket nem érinti a korlátozás, azonban a héten a kormány arról döntött, mégsem lehetnek kivételek ezek az egységek sem.

A rendelet azt ugyanakkor pontosíthatja, mely vállalkozások mentesülhetnek a hét utolsó napjára elrendelt szünnap alól, ami azért is fontos, mert a cégek körében a vasárnapi zárva tartás életbelépésekor még mindig számos kérdőjel nehezíti a jogkövető magatartást. Mostanra az is világossá vált, az éjjel-nappali üzletek sem árusíthatnak este 10 és reggel 6 óra között, ahogy például az online áruházak is csupán rendelést vehetnek fel vasárnaponként, az áru kiszállítását el kell halasztaniuk másnapra. Értesüléseink szerint kevesebb kivételt sorol fel a kormányrendelet a turisztikailag látogatottabb területekről is, vagyis csak nagyon kevés belföldi üdülőhelyen lesznek elérhetők a nagyobb áruházak vasárnaponként.

Hazánkban a felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a vasárnapi zárva tartással. Erről az Ipsos kutató cég jelentette meg tegnap reprezentatív felmérését. Ebből kiderül: noha a megkérdezett családok többsége jellemzően otthoni pihenéssel tölti a hét utolsó napját, közel negyedük eddig vasárnap intézte az élelmiszer és a háztartási cikkek beszerzését. A kutatás szerint a legtöbb vasárnapi vásárló a fővárosban él és az aktív keresők táborába tartozik. Nagyjából 60 ezer üzletet és 226 ezer dolgozót érint a vasárnapi bezárásról szóló rendelkezés.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő intézet friss kimutatása szerint a növekvő lakossági költekezés ellenére egyre kevesebben látják a lehetőséget a kereskedelemben, mivel tavaly 38 százalékkal kevesebb vállalkozás alakult e területen, mint egy évvel korábban. A csökkenés jóval magasabb, mint az országos átlag, és a Bisnode szerint a vasárnapi korlátozás elrendelése sem kedvez a jövőben a piac bővülésének. Eközben a külföldi tulajdonban lévő áruházláncok közül elsőként fújt visszavonulót a Spar hálózat. Míg eddig az idei évre tervezett beruházásaik elmaradásától, munkahelyek elvesztésétől tartottak, az osztrák érdekeltségű lánc tegnap közleményben tudatta: a nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja a korlátozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.