Így lesz romos kastélyból turisztikai csoda

A Forster Központ által koordinált beruházások célja az önfenntartó műemlék.

VZ
2015. 04. 20. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap Sághi Attilával, a központ elnökével beszélgetett, akit az üresen álló, patinás épületek hasznosításáról és a várható beruházásokról kérdezett.

Ismert, minden 500 millió forintot meghaladó építési beruházásnál kötelező a terület előzetes régészeti feltárása, az ehhez szükséges szakvéleményt is a Forster Központtól kell beszerezni, ebben nem szokott fennakadás lenni a beruházókkal, erről is szólt az elnök. Ilyen volt idén a Liget Budapest program, a hajógyári-szigeti egykori római palota, az olimpiai sportközpontok, az M35-ös és az M44-es autópálya nyomvonalainak vizsgálata.

A központ nagyrészt EU-s pénzből megvalósuló projektekkel foglalkozik, de munkatársai dolgoznak a világörökségi területeken és a határon túl is állami forrásokból, például húsz kastély is a kezelésükben van. Ahogyan a műemlékvédelem, műtárgyfelügyelet, illetve a kiemelkedő értékű műtárgyak, könyvek felkutatása, megvásárlása állami pénzből.

A legnagyobb probléma egyébként, amellyel szembesülnek, az érdemi együtt gondolkodás hiánya – hiába az ország nagy műemlék vagyona, ha nem kezelik megfelelően – mondta Sághi. Az államnak nem feltétlenül kell tulajdonosnak lennie, magánbefektetőket is be kéne vonzani, hiszen az a jó, ha „igazi gazdája” van egy-egy épületnek. Ezt az egy-egy épületet komoly pénzekért helyreállító cégnek nyújtott adókedvezménnyel lehetne például elérni – a Miniszterelnökség konkrét javaslat előkészítését is megkezdte már.

A Forster Központ feladata egyébként a veszélyeztetett műemlék épületeknél közbelépni, felmérésekkel, az önkormányzatoknak, lakóközösségnek adott tanácsokkal. Ennek kapcsán Budapest huszonkét „szégyenfoltjáról” is beszélt – olyan, kihasználatlanul álló épületekről, amelyek állapota folyamatosan romlik. Például adott esetben a lakói bizalom is megrendült a beruházókban – itt a Kodály köröndi tűzvészt hozták fel, ahol a „lehetetlen befektetői magatartás” miatt még mindig nem lehet tudni, mikor költözhetnek vissza a lakók.

A nemzeti várprogramot illetően 28 kulturális örökségi fejlesztésre tettek javaslatot a következő 4 évben, 23 milliárd forintból, javarészt uniós pénzből.

A Forster Központ saját honlapja szerint „A magyar örökségvédelem egyes számú letéteményese, amely névadójához, a jogvégzettségű művészeti íróhoz, a Magyar Tudományos Akadémia és a főrendiház tagjához, báró Forster Gyulához (1846–1932) hűen szakmai irányítóként vesz részt örökségi értékeink védelmében, megőrzésében, helyreállításában, fenntartható fejlesztésében.”

Jó pár esetben kizárt, hogy a befektetés megtérüljön, de az uniós források segítenek, így csak a fenntartási költségeket kell kitermelni; ezek csökkentése és a bevétel növelése a kulcs – jegyezte meg Sághi. Példaként hozta Sümeget, ahol a várhoz „csomagban” szállás és gasztronómia is kapcsolódik, a turistákat megcélozandó – hasonlóval próbálkoznak a csákvári Esterházy-kastély egészségturizmusa vagy a füzérradványi Károlyi-kastély vadászturizmusa terén.

Emellett 14 ezer helyszínre kiterjedő, teljes átvilágítást is végez majd a Forster Központ. Idén adják át a Kamalduli remeteség megújult konventépületét – úttal, kávézóval, parkolóval – Majkon, Somogyváron az egykori bencés apátság romjai közelében a Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontját, a dégi Festetics-kastélyt, a dobai Erdődy-kastélyt; befejezik az Edelényi Kastélysziget újabb kiállítóterét és kávézóját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.