Magyar részvétel a hadgyakorlaton

Minden eddiginél nagyobb létszámban vesz részt a Magyar Honvédség az ukrajnai helyzetre való felkészülésben.

2015. 04. 01. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen tizenhét tagállam több mint ötezer katonája gyakorolja az ukrajnai szeparatisták elleni harcot Európa négy országában. Mivel ezek az erők különleges képességekkel rendelkeznek az úgynevezett aszimmetrikus hadviselésben (rajtaütések, felforgatás, dezinformálás, az ellenség vezetési rendjének megbénítása, tömeghangulat befolyásolása), ezért a magyar állomány egyik fő része a Különleges Műveleti Csoportból kerül ki.

A különleges műveleti katonák és előretolt légiirányítók mellett kiutazik a gyakorlatra az MH 25. Klapka György Lövészdandártól egy lövészzászlóalj is. A lövészekre szintén fontos feladat vár, erről Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemének főnöke a katonai sajtónak úgy nyilatkozott: először minden katonának megkeresik a helyét a harcrendben, míg április közepére érik el azt a szintet, amikor már szakasz- és századszinten összeálltak az alegységek. Ezt követi a zászlóaljszintű összekovácsolás, a gyakorlat végén pedig, egy szimulációs rendszerrel támogatva (MILES), egy támadófeladatban kicsúcsosodó manőverben vesznek részt.

A hadgyakorlat egyértelmű jele annak, hogy a NATO fokozza a készenlétét a szövetség Ukrajnához közel eső, illetve veszélyeztetettnek vélt térségeiben, miközben demonstrálni is kívánja katonai erejét Közép- és Kelet-Európában. A magyar katonák amerikai zászlóalj kötelékében szolgálatot teljesítve, raj- és szakaszszinten is gyakorolni fogják a szövetség harceljárásait.

A készenlét a NATO elvárásainak megfelelően folyamatos lesz a honvédség erre kijelölt alakulatainál, ezért a hadgyakorlatok nem fejeződnek be április végén. A parancsnok tájékoztatása szerint májusban olyan különleges műveleti gyakorlatot terveznek Magyarországon, amelynek forgatókönyve szintén az ukrajnai helyzetre reagál. A tervek szerint a felkészülésen amerikai, horvát és magyar különleges műveleti erők mellett részt venne egy amerikai helikoptercsoport is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.