A kapitalizmus a forradalmat is megfojtotta

Bemutatták Krausz Tamás Lenin-monográfiájának angol kiadását.

Buzna Viktor
2015. 05. 09. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokratikus köztársaság a kapitalizmus lehető legjobb politikai burka, ezért a tőke, miután birtokába vette ezt a legjobb burkot, olyan biztosan, olyan szilárdan alapozza meg hatalmát, hogy ezt a hatalmat a demokratikus köztársaságban a személyeknek, intézményeknek, pártoknak semmiféle változása nem ingatja meg.

Lenin Állam és forradalom című művében vetette papírra ezt a gondolatot, 1917-ben. A nyugati demokratikus államokban, miként hazánkban is fennálló társadalmi egyenlőtlenség, a korrupció és a fogyasztói kultúra rendületlen térhódítását látva azonban szükséges feltennünk a kérdést: milyen aktualitásuk van a kommunista politikus szavainak napjainkban? Erről, s Lenin filozófiájának tanulságairól vitatkozott csütörtök délután a magyar radikális baloldal krémje. Az ELTE Kelet-Európa tanszékén megrendezett, negyedik russzisztikai napokon került sor a beszélgetésre. Apropója a marxista történész, Krausz Tamás Lenin – Társadalomelméleti rekonstrukció című könyvének angol nyelvű kiadása volt.

Krausz jelenleg az ELTE egyetemi tanára, korábban az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának alapítója volt – 2009-ben, Bajnai Gordon hatalomra kerülésekor azonban kilépett a pártból, mondván: az MSZP a nagytőke szolgálatába állt. Az elsőként 2008-ban kiadott, Lenin teljes munkásságát feldolgozó könyvét először orosz nyelvre fordították le.

A tanszék könyvtárába szervezett beszélgetésen a szabad ülőhelyeknél jóval többen jelentek meg. A kerekasztalnál megszólaló baloldali gondolkodók, mint Melegh Attila, a Központi Statisztikai Hivatal tudományos főmunkatársa, Artner Annamária, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa vagy Kiss Viktor ideológiakutató vitájára sokan voltak kíváncsiak: az idős, bolsevista divatot követő kommunistákat és anarchista fiatalokat is felvonultató hallgatóság nemegyszer hisztérikus bekiabálásokkal dobta fel az előadók beszélgetését.

– Emberellenes eszmék törnek előre: a rasszizmus, a téboly, a kirekesztés, az elszegényedés és a társadalmi elbutulás – válaszolta a Krausz Tamás történész, mikor megkérdeztük: mi teszi könyvét napjainkban is aktualitássá. – Nem akarom szidni a rendszert, mindenki látja, hogy mi történik: az elmúlt huszonöt évben az emberiség fejlődése hanyatlásnak indult – folytatta, a megjelent balosok abban ugyanis egyetértettek, hogy a baljós társadalmi folyamatok láttán valamit tenni kell.

– Valamit csinálni kell az emberi elme bomlásával, mert tömegek vannak kiszolgáltatva a rendszer legszörnyűbb propagandaőrületeinek – tette hozzá a történész. Krausz szerint napjaink rendszerkritikus gondolkodói valamennyien Lenin javára írják, hogy ő volt az, aki megalkotta a rendszerellenes szervezkedés módszertani alapjait. Csakhogy a nyugati társadalmakban ezek az eszmék mégsem terjednek, s a beszélgetés során úgy tűnt, ennek oka foglalkoztatja leginkább a radikális baloldalt.

– Moralitás, dicsőségvágy, a gyakorlatiasság hiánya és mélységes individualizmus – sorolta Artner Annamária a baloldali mozgalmakban visszatérő hibákat. Ugyanis – miként azt Krausz Tamás hangsúlyozta – hiába teremtette meg Lenin a módszertant, mégsem léteznek olyan szervezetek, pártok, amelyek a marxista–leninista eszméket a tömegek számára sikerrel megismerhetővé tennék.
A hozzászólók felvetéseiből pedig arra következtethetünk, a jelenleg fennálló rendszer keretein belül a baloldali mozgalom nem is lát esélyt ennek megvalósítására.

– A történelem már csak ilyen, csinál furcsa tréfákat – mondta Artner. A közgazdász szerint a korábbi szocialista forradalom éppen a kapitalizmus létrejöttét segítette elő. A kapitalizmus ugyanis mindent maga alá gyűr, a forradalmat is megfojtotta – folytatta, ő éppen ebben a törvényszerűségben látta meg a társadalom megújhodásának legnagyobb akadályát. Vagyis, ha a kapitalizmus bekebelezi a baloldali mozgalmakat is, akkor valódi áttörés, reform csak diktatórikus keretek között képzelhető el, s ennek lehetséges alternatívájaként akár egy világégés, egy újabb nagy háború is elképzelhető.

– Egyvalami biztos, a nyugati világ által fémjelzett kapitalista rendszer jelen formájában nem fenntartható – mondta kérdésünkre Lugosi Győző történész. Az Eszmélet című rendszerkritikus-baloldali kiadvány korábbi vezető szerkesztőjétől a beszélgetés után kérdeztük meg: megalapozott-e a radikális baloldal önmagára és a világra is kivetített, borúlátó jövőképe? Lugosi szerint egész Európában jellemző, hogy a mozgalom a perifé-riára szorult, igaz, ennek elsősorban az az oka, hogy a radikális baloldal az egész rendszert kritizálja, ezáltal tartózkodik a populista, pártpolitikai megnyilvánulásoktól. Magyarországon ez különösen igaz. Szerinte azonban a magyarságban élő, fájdalmas történelmi emlékek ellenére a marxi gondolatokat el kellene különíteni az államszocialista (sztálinista–rákosista–kádárista) múlttól.

– Hallgatók generációi végeznek el úgy társadalomtudományi tanulmányokat, hogy egy sort nem olvastak Marxtól, ami a kritikus gondolkodásnak a lehetőségét sem adja meg – mondta a történész. Hozzátette, a marxizmus–leninizmus tanait globálisan tekintve már sokkal jobb a helyzet: Latin-Amerikában és Ázsiában sorra születnek az új próbálkozások, amelyek kontinenseken átívelő hatást gyakorolnak, s a kapitalista rendszer hibáinak felszínre törésével hamarosan a marxizmus–leninizmus Nyugaton is reneszánszát éli majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.