Áder: Mindenki érintett a klímaváltozásban

A köztársasági elnök szerint a bolygónk egyik legnagyobb problémája az urbanizáció.

2015. 05. 27. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő az ülésen köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek, aki a fővárosi tisztségviselők közül elsőként csatlakozott a klímavédelmi kampányhoz, amely nyomást akar gyakorolni a decemberi klímacsúcs döntéshozóira, a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országok vezetőire. Úgy fogalmazott: közös a felelősségünk abban, hogy beszéljünk a klímaváltozás problémájáról, hogy megoldásokat keressünk, alkalmazkodjunk, felkészüljünk, és közös a felelősségünk abban is, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen. El kell döntenünk, hogy megvárjuk, amíg a káros folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, vagy teszünk gyermekeink és unokáink jövőjéért – mondta. Hozzátette: ő szeretne nyugodt lelkiismerettel a gyermekei szemébe nézni. Áder János azt mondta, ha a fővárosi képviselők is így éreznek, akkor azt kéri, csatlakozzanak a kampányhoz, regisztráljanak a létrehozott weboldalon, ahol „felemelhetik a hangjukat” a klímaváltozás ellen.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: a klímavédelem nem csupán természetvédelem és környezetvédelem, „hanem a mi saját életünknek a védelme”. Elmondta, az ENSZ tudományos tanácsadó testületének a globális felmelegedés várható hatásairól is szóló tanulmánya szerint a klímaváltozás nyomán egyre szélsőségesebb időjárásra, aszályra, árvizekre, a jégtakaró olvadására, a tengervízszint emelkedésére, élelmiszer-termelési és -ellátási gondokra, ivóvízhiányra, ennek következtében növekvő migrációra és a vízért folyó háborúkra lehet számítani. Áder János beszélt arról is, a főváros és a nagyvárosok polgárai különösen érintettek a klímaváltozásban. Utalt arra: ennek következtében néhány fokkal magasabb lesz a fővárosban a legmelegebb napok hőmérséklete, hőhullámok várhatók, annak pedig halálos áldozatai lehetnek.

Közölte, 2013-ban már volt egy ilyen hőhullám Magyarországon, akkor 1700 halálos áldozatot követelt a rendkívüli meleg. A motorizáció egyre nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, a légszennyezés következtében egyre több gyerek allergiás és asztmás, ma már minden huszadik 5–18 éves fiatal asztmás, minden ötödik felnőtt allergiás, ő maga is. Kitért arra, egészségügyi kockázatnövekedést jelent, hogy a globális felmelegedés következtében megjelenhet Magyarországon a malária, a nyugat-nílusi vírus és a dengue-láz is, a dél-európai országokat ugyanis már elérték ezek a betegségek, és az is, hogy egyre több a kullancs, amelyek egyre fertőzőbbek is, mert míg korábban minden egymilliomodik kullancs volt fertőző, ma már minden ezredik.

A köztársasági elnök felidézte: amíg a II. világháború előtt a Duna soha nem érte el a nyolcméteres vízszintet a fővárosnál, addig az elmúlt 15 évben négyszer meghaladta, két évvel ezelőtt pedig közel járt a 9 méterhez, ami ugyancsak a klímaváltozás következménye. Áder János beszélt arról is, a bolygó egyik legnagyobb problémája az urbanizáció, az előrejelzések szerint 2050-re az emberek 70 százaléka városokban él majd, a következő 35 évben annyi új várost, városrészt kell megépíteni, mint az elmúlt kétezer évben. Márpedig a nagyvárosaink a legnagyobb energiafelhasználók, károsanyag-kibocsátók és a leginkább felelősek a klímaváltozásért. De itt lehet megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat is – tette hozzá.

Az államfő azt mondta, Budapest nem lesz megapolisz, de azok a tapasztalatok, amelyeket felhalmoztak a városépítés, a közlekedésfejlesztés, a hulladékgyűjtés és -feldolgozás, az energiahatékonyság javítása, a szennyvíztisztítás területén, olyan tudást jelentenek, ami piacképes. Példaként említette a Fővárosi Vízműveket, amely jelentős beruházásokat valósít meg a világ számos pontján, és az ebből keletkező nyereségből a fővárosi polgárok javát szolgáló további fejlesztéseket hajt végre. A köztársasági elnök beszédét követően a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, támogatja Al Gore volt amerikai alelnök azon kezdeményezését, amellyel egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás létrehozása érdekében a világ vezetőit egységre és cselekvésre ösztönöznék. A döntés értelmében a minél szélesebb körű támogatás érdekében felkérik a főpolgármestert, hogy erről a lehetőségről tájékoztassa a fővárosi lakosságot.

Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, hogy a szemléletváltásban a legfontosabb maga a példamutatás. Az, hogy mi milyen példát mutatunk az utódaiknak, milyen példát mutatunk a jelenkornak, és a szavaink ebben a tekintetben mennyire hitelesek – jelentette ki. Az ellenzéki politikus azt kérte a Fővárosi Közgyűléstől, hogy válasszák azt az utat, amely a fenntartható fejlődést teszi lehetővé. Csárdi Antal (LMP) azt mondta, az LMP is üdvözli a fordulatot, amely kialakulóban van a fővárosban. Itt az idő, hogy a szemléletváltás a döntésekben is megjelenjen. Továbbá népszerűsíteni kell a környezetbarát fejlesztéseket és a környezetbarát közlekedést – tette hozzá. A dugódíj kapcsán Csárdi Antal kijelentette: ezek után kötelezettsége a fővárosnak, hogy bevezesse a forgalomcsillapító intézkedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.