Embercsempészet: szigorítanák a bírói gyakorlatot

A Max Planck Intézet igazgatója korlátozottnak látja a büntetőjog eszközeit.

MTI
2015. 06. 29. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ulrich Sieber a nemzetközi büntetőjoggal foglalkozó intézet hagyományos pécsi, nyári kurzusa keretében tartott hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: az embercsempészek azok elvándorlásában közreműködnek, akik káoszból, sok esetben az életüket mentve indulnak el a biztonságot jelentő Nyugat-Európába, és a büntetőjoggal való fenyegetőzéstől még nem lesz jólét a hazájukban.

Közölte, hogy azoknak az országoknak, ahonnan tömegesen menekül el a lakosság, fejlesztési segélyeket kellene adni a jobb életfeltételek biztosítása érdekében és több információra lenne szükség az indulási helyeikről, valamint az utakról, amelyeken haladnak.

Hozzátette, hogy szóba jöhet az embercsempészek eszközeinek megsemmisítése is a kiinduló állomásokon, fontos ugyanakkor a törvényes bevándorlás ellenőrzése, és azok segítése, akiknek tényleg az életük forog kockán.

„Ha a törvényes megoldásokat be tudjuk tartatni, csapást tudunk mérni az illegális megoldásokra” – fogalmazott.

Ulrich Sieber az embercsempészekkel kapcsolatban kiemelte: általában nem lépnek be a célországokba, emiatt ritka, hogy ott a hatóságok el tudnak járni velük szemben.

Korinek László jogászprofesszor, akadémikus az embercsempészet visszaszorításának nehézségét érzékeltetve azt hozta fel példaként, hogy ha egy kábítószer-kereskedő lebukik, a helyébe két másik lép, mert „a dolog nem a büntetőjogi logika, hanem a kereskedelem, a kereslet szerint alakul”.

Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője arról szólt: régi jelenség, hogy ha valamilyen veszélyes dolog üti fel a fejét, akkor a büntető törvénykönyv szigorításáért, új tényállás beiktatásáért, a büntetési tételek megemeléséért szoktak kiáltani és felmerül az ítélkezési gyakorlat szigorítása is.

„Ez természetesen elhatározás kérdése, de általában megoldást nem jelent” – közölte.

Úgy vélte: elképzelhető, ha mégis sikerül embercsempészeket bíróság elé állítani és felelősségre vonni, akkor súlyosabb büntetést szabhatnak ki velük szemben azon az alapon, hogy e cselekmények elszaporodtak, veszélyesebbé váltak.

„Nem lesz akadálya annak, hogy a legsúlyosabb minősítés szerinti, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésen belül akár a nyolc évet megközelítő büntetést kapjanak” – mondta a professzor.

Tóth Mihály kitért arra, hogy amíg az embercsempészés igen, a tiltott határátlépés nem bűncselekmény, hanem elzárással sújtható szabálysértés. „Ilyen létszámú migráció mellett ez azonban szabálysértési szempontból is kezelhetetlen, szóba sem jön, hogy eljárást indítsanak az elkövetők ellen” – hangsúlyozta.

Bárándy Gergely jogász, szocialista országgyűlési képviselő, aki kutatói minőségében vett részt a sajtótájékoztatón, annak a véleményének adott hangot, hogy bár nem érdemes a büntetőjog mindenhatóságában gondolkodni, azért egyfajta megoldás lehet a bírói gyakorlat szigorítása, és a jogalkotó is megfontolhatja a büntetési tételek emelését, hátha van valamilyen hatékonysága.

Az Országgyűlés előtt ma van olyan ellenzéki indítvány, amely erre tesz javaslatot – fűzte hozzá.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke azt emelte ki, hogy az elmúlt években a bírói gyakorlat egyébként is szigorodott. Erre példaként az életfogytiglani büntetések magas számát hozta fel. Megjegyezte, hogy az ítélőtábla az elmúlt tíz évben nem járt el embercsempészeti ügyben.

A sajtótájékoztatón szóba került a terrorizmus kérdése, amellyel kapcsolatban a jogászok azt a kérdést tették fel, mikor jön el az a pont, amikor már fel lehet lépni a büntetőjog eszközeivel azok ellen, akik terrorszervezetek támogatására vagy az azokhoz való csatlakozásra készülnek.

Ulrich Sieber elmondta: Németországban már az is büntetésre számíthat, aki azért gyűjt pénzt, hogy azzal később terroristákat támogasson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.