Gyurcsány mint „technoburzsoá”

Szalai Erzsébet szerint a középosztály kettészakításával a politikai hatalom biztosítja pozícióját.

Buzna Viktor
2015. 06. 27. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkád által termelt tőke téged illet meg – kevés helyen láthatunk munkásforradalmi propagandát, a budapesti Gólya Presszó és Közösségi Házat azonban sűrűn díszítik az idézett szellemiségű plakátok. A VIII. kerületi Szigony utcában megbújó romkocsma vállaltan a magyar újbaloldali mozgalom törzshelye: munkaalapú közösségként üzemel, dolgozói együtt hozzák a döntéseket, bérezésük pedig a befektetett munka függvénye. Nem csak a szervezeti kultúra árulkodik azonban a Gólya által képviselt ideológiáról, rendszeresek itt a baloldali civil találkozók, konferenciák is.

Csütörtök este Magyarország egyetlen tradicionális kommunista folyóirata, az Eszmélet szervezett konferenciát. A téma ezúttal a társadalmi egyenlőtlenség volt, természetesen a kapitalizmus kritikáján keresztül. Ahogyan azt az esemény meghívójában a szervezők jelezték: miközben a liberális és jobboldali diskurzus szerint az egyenlőtlenség gazdaságpolitikai hibák vagy összeesküvések eredménye, ők a globális tőkés fejlődés törvényszerű velejárójaként tekintenek rá.

– Az egyenlőtlenség csak a globális tőkerendszerről történő leszakadással oldható fel – vonta le a következtetést Artner Annamária közgazdász a nyitóelőadásában. Az MTA Világgazdasági Intézetének főmunkatársa az egyenlőtlen társadalmi viszonyokról adott nemzetközi kitekintést, s a helyzet szomorú képet fest. A földünkön élő szegénység mértékét több adattal is érzékeltette a közgazdász: egy 2014-es felmérés szerint a globális munkanélküliség 201 millió fő, Artner azonban hangsúlyozta, hogy ez a szám csak a jéghegy csúcsa. 1,4 milliárd főre tehető a Földön a kiszolgáltatott foglalkoztatottak száma, s 800 millió olyan dolgozót regisztráltak, aki az elvégzett munka ellenére szegénységben él. Relatív szegénységben él a Földön közel hárommilliárd ember: ebbe a kategóriába azok a dolgozók tartoznak, akik a társadalom többségéhez képest szegényebb körülmények között élnek, így nincs módjuk tovább képezni magukat.

Mindez Artner szerint a gazdaságilag fejlett, tőkét birtokló centrumországok és a perifériára, félperifériára szorult országok között kialakult viszonyrendszer eredménye. A közgazdász szerint tévhit, hogy a szabad piac megteremti a felzárkózás lehetőségét a leszakadt országoknak. A kiszolgáltatott, szegény országok ugyanis exportra kényszerülnek, ezáltal kiszolgáltatottá válnak a tőkés országoknak.

– A javak elosztása így kiszámíthatatlanná válik, ami politikai, társadalmi válságokat eredményez – mondta a közgazdász. S bár a kapitalista rendszerben az elmaradt országok rövid távon gyors fejlődést produkálnak, ez valójában szintén a centrumországok tőkefelhalmozását segíti – a periféria társadalmai olcsó munkaerőt és piacot termelnek, kiszolgáltatottságuk miatt ugyanakkor sosem kerülhetnek a tőkés államok soraiba.

– Nem véletlen, hogy az olyan fogalmak, mint a burzsoázia vagy munkásság, még a szakirodalomban is tabunak számítanak – ezt már Szalai Erzsébet szociológus, elitkutató mondta. A kutató szerint ugyanis ezek a társadalmi osztályok a mai napig léteznek, s bár hallani a politikai és gazdasági hatalom konfliktusairól is, a két közösség sok tekintetben átfedi egymást.

Szalai szerint a Kádár-rendszer pártállamában a hetvenes évektől kialakult egy technokrata érdekközösség, s a rendszerváltás után ők kerültek pozícióba. – Egészen 2000-ig a kádári technokrácia rendje uralkodik, ennek az osztálynak a sikeres és nyugati segítséggel történt tőkefelhalmozása révén új magyar burzsoáziaként jelenik meg – mondta a szociológus, aki szerint az így kialakult „technoburzsoázia” képviselője többek között Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon vagy Bokros Lajos lett. Aztán, 2010-től a Fidesz kísérletet tesz a burzsoázia feletti ellenőrzés megszerzésére, ennek következtében totális támadás indul – folytatta Szalai. Az elitkutató szerint azonban nem igaz, hogy a Fidesz versenyeztette volna a burzsoáziát, ezzel szemben létrehozta saját nemzeti burzsoáziáját. Szalai úgy látja, a Fidesz kreálta új rendszerben az egyenlőtlenség további növekedése várható, ami klasszikus hatalmi politika. – A jelenlegi magyar oktatási és egészségügyi rendszerrel ugyanis nem lehet humán tőkét újratermelni, ami a középosztályt sújtja majd. Ez a rászorultsági elv: elmélyíti az egyenlőtlenségeket, és a középosztály kettészakításával a politikai hatalom biztosítja pozícióját – tette hozzá a szociológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.