Ha Magyarországra jössz, ne hagyd őrizetlenül az italodat!

Nézze meg, mire figyelmeztetik más országok Magyarországra készülő állampolgáraikat!

RZ
2015. 06. 25. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb nyugati országok Magyarországról szóló profiljai gyakorlatilag ugyanazokat a kockázatokat emelik ki. Számunkra aligha meglepetés, hogy a külképviseletek óva intik állampolgáraikat az úgynevezett „taxis hiénáktól”, és azt tanácsolják, hogy egy utcán haladó – vagy az út szélén várakozó – taxi leintése helyett inkább telefonon rendeljenek kocsit egy megbízható cégtől. Bevett gyakorlat szerintük az is, hogy a taxisok – csakúgy mint a járókelőket az utcán látszólag ártatlanul megszólító nők – jutalék fejében „leszerződnek” egy-egy vendéglátóhellyel, és előszeretettel ajánlják azt utasaiknak. Éppen ezért az utazási ajánlók azt javasolják a turistáknak, hogy ne hallgassanak az önjelölt tanácsadókra.

Az Egyesült Államok itteni nagykövetsége egy bevett átverési gyakorlatról is megemlékezik: a turistanegyedekben nem ritkák az utcai „pénzváltók”, akik az utazókat leszólítva megkérdezik, hogy akarnak-e pénzt váltani. Ha erre a külföldiek nemet mondanak, percekkel később odamegy hozzájuk két civil ruhás személy, akik magukat hamis jelvényük és igazolványuk segítségével rendőrnek állítják be. Elkérik a turisták pénzét – amit korábban a társuk fel akart váltatni velük –, majd észrevétlenül az eredeti mennyiségnél kevesebbet adnak vissza. Mire a külföldiek észreveszik, hogy kirabolták őket, a csalók már messze járnak. Ugyanezt egyébként eljátszották már úgy is, hogy drogokról kérdezősködtek, de végül szintén oda jutottak, hogy megnézték az utazók pénztárcáját, és minden ment tovább az előbb leírt módon. A „kamurendőrök” jelentette veszélyre egyébként az amerikaiak mellett a franciák is felhívják a figyelmet.

Mindenhol az élvonalban említik a kizsebelés lehetőségét, akár az utcán, akár a tömegközlekedési járműveken, különösképp Budapest belvárosával kapcsolatban. Felhívják rá a figyelmet, hogy a turisták számára nem feltétlenül biztonságos egyszerre nagyobb összeget maguknál hordani, a nagyobb pénztartalékot lehetőség szerint a szálláshely széfjében érdemes hagyni. A francia külügyminisztérium szerint ajánlatos a bankkártyát, készpénzt és személyazonosító dokumentumokat külön zsebbe tenni városnézéskor – ez egyébként mindenhol így van.

Szintén megemlítik az éttermi túlszámlázásokat: a már sokszor emlegetett trükk szerint a gyanútlan turisták valós fogyasztásánál jóval többet fizettetnek ki velük egyes vendéglátóhelyeken, a végső számla így akár több százezer forintról is szólhat. Ezt könnyű elérni oly módon, ha egy-egy sörért nem átallanak 20 ezer forintot elkérni bizonyos helyeken. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége országajánlójában fel is sorol párat, természetesen megemlítve, hogy a vállalkozások túlnyomó többsége tiszta, jó kiszolgálást és értéket biztosít. Egyúttal arra is figyelmeztetik az utazókat, hogy ne menjenek be olyan vendéglátóhelyekre, ahol nincsenek kitáblázva az árak, vagy nem adnak legalább étel- vagy itallapot a vendégeknek.

Felhívják a turisták figyelmét arra is, hogy szórakozóhelyeken vagy kocsmákban ne hagyják őrizetlenül italaikat – például ha kimennek az épület elé dohányozni –, akár pohárban, akár nyitott üvegben vannak, ugyanis valaki kábítószert tehet bele, majd a magatehetetlen áldozatot később kirabolhatja. Ugyanebből az okból attól is óva intik állampolgáraikat, hogy ezeken a vendéglátóhelyeken italt fogadjanak el idegenektől.

Érdekes megnézni, hogy mit mond Magyarországról a világ túlsó felén található Ausztrália utazási ajánlója. Az óceániai ország külügyminisztériuma főleg két dologra hívja fel az utazók figyelmét hazánkkal kapcsolatban: az egyik, hogy lehetőség szerint kerüljék a tüntetéseket és utcai demonstrációkat, ugyanis ezek könnyen erőszakossá válhatnak. A második pont általánosságban arról szól, hogy Európában terroristafenyegetettség van, igaz, arra nem térnek ki, hogy ez a fenyegetettség jóval alacsonyabb, mint mondjuk Franciaországban, vagy az Egyesült Királyságban. Utóbbi ország külügyminisztériuma egyébként szól is arról, hogy a magyar terrorfenyegetettség alacsonynak számít. Az ausztrálok felsorolnak még egy sor olyan dolgot, amit már korábban említettünk, de megjegyzik, hogy a homoszexualitáshoz való viszonyunk konzervatívabb, mint a sajátjuk, ez pedig súrlódásokhoz is vezethet.

Minden eddig leírttól függetlenül fontos megemlíteni, hogy ahol az országokat csoportosítják, ott Magyarország minden esetben a legbiztonságosabb úti célok közé lett besorolva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.