Költségvetés: lesöpörték az ellenzéki módosítókat

Elvetették a múlt heti általános vita után benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat.

2015. 06. 03. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselőinek egybehangzó véleménye szerint nem megalapozott és nem átlátható a törvényjavaslat. Az ellenzéki képviselők szerint túl korán nyújtották be a jövő évi büdzsé tervezetét, nincs kész a múlt évi zárszámadás, nem állnak még rendelkezésre megbízható tényadatok ahhoz, hogy biztonsággal meg tudják tervezni az előirányzatokat.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára elmondta: a korai benyújtás előnye a kiszámíthatóság, a gazdasági szereplők jobban tudnak előre tervezni. Hátránya az államtitkár szerint is az, hogy a korábbihoz képest kevesebb tényadat áll rendelkezésre, de ezt a tartalékok növelésével kívánja a kormány ellensúlyozni.

Szakács László (MSZP) a párt álláspontját ismertetve elmondta: a törvényjavaslat egyes előirányzatai nem megalapozottak, ezért nem felel meg a javaslat a jogalkotási követelményeknek. Az állami vagyon értékesítésével és hasznosításával kapcsolatos bevételek között szereplő 115 milliárd forintos tétel részleteiről nem lehet semmit tudni – tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy a Költségvetési Tanácsnak meg kellett volna tagadni a javaslat elfogadását, mivel az nem felelt meg minden közpénzügyi előírásnak.

A képviselő kiemelte a módosító javaslatok közül a közszférában dolgozók bérfejlesztését, az életpályamodell forrásainak duplájára emelését, amihez nem szükséges a hiánycél módosítása. Hangsúlyozta: presztízsberuházások helyett az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók bérét kellene emelni.

Hozzátette: a személyi jövedelemadó (szja) egyszázalékos csökkentésével a költségvetés 120 milliárd forinttal kevesebb adót szed be, amiből 80-90 milliárd forint számításaik szerint a leggazdagabbaknál marad, akik nem belföldi fogyasztásra fogják azt elkölteni. Kitért arra, hogy a kormány által középpontba állított bevándorlás témája hidegen hagyja a magyarokat, mert sokkal súlyosabb probléma a kivándorlás az országból.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) hangsúlyozta, hogy pártja nem támogatja a tervezetet, amiben sérül az átláthatóság és a megalapozottság elve, mivel nem állnak rendelkezésre elemzések, vizsgálatok, háttéranyagok az egyes tételekről, nem készült el a múlt évi zárszámadás sem. Elmondta azt is, hogy a kormány az adócsökkentés költségvetésének nevezi a tervezetet, de a személyi jövedelemadó esetében például 20 milliárd forinttal több bevétellel számol. Kiemelte, hogy a közszolgálatban dolgozók nyolc éve nem részesültek béremelésben, amivel sokan az „éhhalál szélére” kerültek, bár a költségvetés elég laza ahhoz, hogy megvalósulhasson a közszférában dolgozók bérfejlesztése.

Schmuck Erzsébet az LMP álláspontját ismertetve kifejtette, nem támogatják a tervezetet, mert a kiszámíthatóságot az növelné, ha nem kellene később „lépten-nyomon” módosítani a költségvetést, számos tényező bizonytalan, nem tudni például, hogy alakul a forint árfolyama.

Az LMP szerint a vagyoni, jövedelmi és társadalmi különbségek csökkentése a legfontosabb, amit a párt a progresszív, nulla, 12 és 24 százalékos jövedelemadó-kulccsal kívánna elérni. Schmuck Erzsébet kifejtette: 630 milliárd forinttal lehetne csökkenteni a kiadásokat, egyebek mellett a paksi beruházás és az Eximbank feltőkésítésének visszafogásával és a stadionok, autópályák döntő többsége építésének leállításával.

Banai Péter Benő az ellenzéki érvekre reagálva elmondta: az állami vagyon hasznosításánál az első szempont a közérdek, gyengítené az állam pozícióját, ha részletesen beárazná az értékesítésre vagy hasznosításra jelölt tételeket. A zárszámadás mindezeket az adatokat tartalmazni fogja – tette hozzá. Kiemelte, hogy a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék megalapozottnak tartotta a javaslatot, a piaci elemzői konszenzus is elfogadta a hiánypálya és az adósságpálya megalapozottságát.

Az Eximbank bővülése közelíti azt a szintet, amit számos országban már elért az exportot segítő állami intézmény, a bank tőkeemelése nem önmagáért van, hanem a növekedést, a foglalkoztatást segíti – fejtette ki. Elmondta azt is, hogy azért számol a kormány növekvő szja-bevétellel, mert a gazdaság bővül, így várhatóan több adót fizetnek be a költségvetésbe annak ellenére, hogy csökken az adókulcs. Az államtitkár ismertette: az egészségügyben, oktatásban, szociális területen nem volt forráskivonás az utóbbi években, valamint a közszférában dolgozók bruttó bére a válság idején nem csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.