Szajkózzák az elszigeteltségünket, csak éppen az élet sorra cáfolja

A diplomáciai valóság ismét cáfolta azt a magyarországi ellenzék támogatói körében folyamatosan terjesztett híresztelést, miszerint Orbán Viktor kormányfő és hazánk elszigetelt lenne. Ezt ugyanis sem a nemzetközi találkozók, sem az európai fejlemények nem támasztják alá.

2024. 10. 24. 8:05
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Párizsban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor kormányfő kedden este Párizsban vett részt munkavacsorán Emmanuel Macron francia elnök meghívására. Erről a francia sajtó írta azt, hogy a megbeszélés Magyarország soros EU-elnökség része volt, lehetőséget adva a novemberi, budapesti uniós csúcs, illetve az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának előkészítésére. 

Noha kirekesztő szándékkal egyes uniós tagországok valóban a júliustól januárig tartó soros magyar EU-elnökség bojkottjára készültek, de nem jártak sikerrel

Orbán Viktor tárgyalt Párizsban Marine Le Pennel, a legnépszerűbb francia párt, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével is. Ezen a találkozón pedig ugyanúgy egyetértettek a migráció elleni fellépésben, mint a kedd délelőtti, révkomáromi szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozón

Az elszigeteltséget – amelynek ismételgetésével alighanem a választópolgárokat akarják eltántorítani a kormánypártok támogatásától – nemcsak a diplomáciai mozgások nem tükrözik, de tartalmilag sem igaz.

Szövetségesek mindhárom fronton

Így a magyar Európa-politika mindhárom jelenlegi fő kérdésében (béke, migrációellenesség, genderellenesség) vannak hazánknak szövetségesei. 

„Újra a saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat” – közölte Marjolein Faber holland migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter. Az előző, liberális vezetésű holland kormány korábban több kérdésben is összetűzésbe keveredett hazánkkal, de a legutóbbi holland választások után alakult Schoop-kabinetben legnagyobb pártként kapott helyet a Fidesz–KDNP szövetségese, a Geert Wilders vezette Szabadságpárt. A magyar kormánypártok mellett ez a párt is tagja az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportjának, a Patrióták Európáértnak.

Az egyes európai választások egyre-másra igazolják vissza, hogy tarthatatlan Brüsszel migrációs politikája. Németország a schengeni határellenőrzést is visszaállította. A tömeges migráció veszélyeire az európai vezetők közül elsőként Orbán Viktor figyelmeztetett 2015-ben. Most a kormányfő azt mondta: lázadásközeli állapot van az unióban, a nyugati vezetők pánikban vannak

Olaszország a családi értékek jegyében előzőleg kimondta például, csak két nem van, a férfi és a nő, legutóbb pedig a külföldről való béranyaságot korlátozta

Mantraként szajkózzák

Hazánk elszigeteltsége mindamellett visszatérő dezinformációs elem a magyarországi ellenzék bel-, és külföldi holdudvarában. 

  • A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése szerint a háttérhatalmi kötődésű és külföldi finanszírozású, „korrupcióészlelési indexével” a hazánk elleni brüsszeli eljárásokat segítő – és így a magyarországi ellenzék érdekeit szolgáló – magyarországi Transparency International ügyvezető igazgatója, Martin József Péter azt nyilatkozta nemrég: ha a kormány nem vonja vissza a 2023-as szuverenitásvédelmi törvényt, illetve számolja fel az azt végrehajtó hivatalt,

„akkor az egyrészt politikailag egy még nagyobb elszigetelődéshez vezethet, ha lehet ezt még fokozni, mert ugye Magyarország már teljesen elszigetelődött az Európai Unión belül”

Ez az alábbi videón 6:50 és 7:05 között látható:

  • Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, egykori SZDSZ-es államtitkár egy interjúban azt mondta:

„Tehát megy egy úton, ez a harcos, nagy darab Orbán, aki megy előre, és mindenkivel szemben védi a nem tudom már, micsodát. Beleszorulva egy nemzetközi elszigetelődésbe, amiből nagyon nehéz már kimagyarázni magukat.”

„a magyar kormány oroszbarát álláspontja az utóbbi két évben többet ártott az EU-n belül, és jobban elszigetelte Magyarországot, mint az előző 12 év az országot autokráciává formáló folyamata.”

A German Marshall Fund amerikai érdekeket szolgáló és a magyarországi ellenzéket segítő Action for Democracy amerikai fedőszervhez is kötődő háttérhatalmi agytröszt. Ugyanakkor Hegedűs nyilatkozatában elismeri:

„Sajnálatos módon azt látni, hogy a politikai spektrum szélén, főként a jobboldali-radikális pártok körében meglehetősen erős hálózatot alakított ki a Fidesz.”

Az elszigeteltséget az EP strasbourgi vitáján a magyarországi ellenzék, a Magyar Péter vezette Tisza Párt brüsszeli karmestere, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnök-frakcióvezetője is felhozta.

Orbán Viktor így felelt neki:

Weber elnök úr azt mondta, hogy senki se áll szóba velünk. Ez súlyos sértés azokra nézve, akik szóba álltak velünk. Ezek szerint ők senkik. Az elnökség előkészítéseként elmentem az ön kancellárjához Németországba, a franciák elnökéhez Párizsba és az olaszok miniszterelnökéhez Rómába. Ők senkik? Ők a senkik, Weber úr?

Borítókép: Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.