Nagy bajban a Fortress károsultjai

A megbírságolt társaság és annak korábbi vezetője a jegybank által kiszabott, több mint egymilliárd forintos bírságot sem fizette meg.

Horváth Csaba László
2015. 06. 29. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint eddig nem jutottak pénzükhöz az idei brókerbotrányok miatt csaknem feledésbe merült Fortress-ügy károsultjai. A legújabb hírek alapján pedig nem kizárt, hogy évekig húzódhat az eljárás, ha egyáltalán sikerül behajtani a megkárosított ügyfelek pénzét.

A Fortress piramisjátékának irányítóját, Szabó-Forrai Zsoltot tavaly októberben vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya. A férfival szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett gyanújával folytatnak eljárást. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás határideje az ügyben július 13-án, vagyis két hét múlva jár le, Szabó-Forrai pedig július 15-ig biztosan előzetes letartóztatásban marad.

A kártalanításról, illetve a zárolt vagyon mértékéről sem az ügyészség, sem a rendőrség nem adott tájékoztatást. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanakkor kérdésünkre közölte, hogy a kiszabott 1,251 milliárd forintos piacfelügyeleti bírságot sem Szabó-Forrai Zsolt, sem pedig az engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két társaság nem fizette meg. Annyi biztos, hogy az elkövetők számláin az összegyűjtött összeg töredékét, mindössze másfél milliárd forintot tudtak zárolni. Az MNB által átvizsgált iratok tanúsága szerint a Fortress-vezér viszont mintegy 7,7 milliárd forint összegben vett át közvetlenül vagy közvetetten, visszafizetési kötelezettséggel pénzeszközöket. A férfi őrizetbe vétele után Windisch László, az MNB alelnöke tavaly azt mondta, hogy a Kulcsár-ügy óta nem találkozott a jegybank ilyen nagyságrendű piacfelügyeleti eljárással.

A gyanúsított a nyomozók adatai alapján valótlan befektetési céllal, nem létező, valamint valós, de tevékenységet nem végző amerikai és máltai székhelyű cégekre (Fortress és Flow Money – a szerk.) hivatkozva 2012-től kezdődően az ország számos pontján vett át a sértettektől különböző összegeket. Szabó-Forrai kiterjedt ügynöki hálózatot és irodákat tartott fenn az ügyfélkör hatékonyabb bővítése érdekében. A sértettek gyakran milliós nagyságrendű összegeket adtak át a gyanúsítottnak, aki kiugróan magas hozamot ígérve vette, illetve utaltatta át az így megszerzett pénzeket, amelyekre tőkegaranciát vállalt. A szerződést aláíró ügyfelek a férfi saját bankszámlájára utalták át befektetéseiket, illetve személyesen neki vagy munkatársainak adták át a pénzt.

Az Index birtokába került dokumentum szerint ráadásul Szabó-Forrai tudott az ellene indult jegybanki vizsgálatról, amit megpróbált leállíttatni. A „brókerbirodalom” vezére 130 millió forintot ajánlott egy vállalkozónak, akiről azt hihette, van elég befolyása ahhoz, hogy elsimítsa a cég ellen indított vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.