Forr a levegő a fővárosi ügyvédek körül

Nem kizárt, hogy felügyelőbiztost rendelhetnek ki a Budapesti Ügyvédi Kamara fölé.

Horváth Csaba László
2015. 10. 08. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem világos, mi lesz a sorsa az egyre mélyebb erkölcsi és jogi válságba süllyedő Budapesti Ügyvédi Kamarának (BÜK), miután a Fővárosi Ítélőtábla nemrég jogerős ítéletében megsemmisítette a szervezet tavalyi tisztújításáról szóló határozatait. Az ügyben eljáró tanácsvezető bíró a döntés kihirdetésekor közölte, súlyos jogsértések történtek, ezért szükségszerűen meg kell ismételni a választásokat. Réti László – akit a szabálytalan voksoláson újraválasztottak az elnöki posztra – úgy látja, továbbra is ő a köztestület vezetője, ugyanis szerinte ilyen esetben a korábbi (2010-es) tisztújítás eredményei lépnek életbe. A pert indító ügyvédek csoportjának, az Ügyvédi Összefogás Egyesületnek viszont az az álláspontja, hogy a kamara megválasztott tisztségviselői illegitimek.

A bírósági ítéletre és a kamara magatartására tekintettel lapunk a köztestület törvényességi felügyeletét ellátó igazságügyi miniszterhez fordult. Trócsányi László eddig nem szólalt meg az ügyben.

Egyebek között arról érdeklődtünk nála, hogy milyen intézkedések várhatók a kialakult súlyos helyzetben. A miniszter nevében az általa irányított tárca válaszolt. Közölték, addig nem tesznek semmit, amíg a bíróság írásba nem foglalja az ítéletet. Ez azért érdekes, mert a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ami több mint egy éve ismert. Ugyanakkor tájékoztatásukból az is kiderült, hogy maga a minisztérium is várhatóan a bírósághoz fordul az ügyben, s nem kizárt, hogy felügyeleti biztos kirendelését kérik majd a köztestület fölé.

Figyelemre méltó fejlemény, hogy az ügyben a minap megjelent a pártpolitika is. A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, Völner Pál – az igazságügyi tárca államtitkári aspiránsa – ugyanis egy törvénymódosítási javaslattal állt elő – ahogyan erről a HVG.hu beszámolt. Bár a módosítás általánosságban fogalmaz, egyértelműen kitűnik belőle, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara áldatlan állapotát vette alapul, s azt úgy kívánja átmenetileg rendezni, hogy teljhatalmat ad a Bánáti János vezette Magyar Ügyvédi Kamarának a fővárosi szervezet felett. A javaslatot tehát nem a kérdés rendezésére hivatott igazságügy-miniszter dolgozta ki a normál jogalkotási rendben, ezért kérdéses, hogy az autonómiájukra oly érzékeny ügyvédek erre, valamint a fideszes képviselő kezdeményezésére miként reagálnak majd.

A Magyar Nemzet egyébként arról is érdeklődött a miniszternél, hogy törvényességi felügyeleti jogával élve miért nem lépett fel a kamarai jogsértések ellen, ám Trócsányi László szerint erre nem volt lehetősége. Ez azért különös, mert megtudtuk azt is, hogy a tárca elődjénél, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, illetve akkori vezetőjénél, Navracsics Tibornál a pert indító ügyvédek kezdeményezték a felügyeleti eljárást, ám elutasító választ kaptak, ezért fordultak a bírósághoz a tisztújítás miatt.

Az ügy további pikantériája, hogy a perben eredetileg a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviselte a Budapesti Ügyvédi Kamarát – tudtuk meg kamara tisztségviselőitől –, ám Trócsányi László miniszteri kinevezése előtt az iroda visszaadta a megbízást, igaz, a bíróságra a köztestület érdemi ellenkérelmét az a Nagy Péter nyújtotta be, aki az ügyvédi irodában a mai napig tulajdonostársa a miniszternek.

Éppen ezért kérdéses, hogy a jelenlegi tárcavezető képes lesz-e elfogulatlanul eljárni a kamara ügyében. Ráadásul mindezt fokozza az is, hogy mint az az ügyvédi kamara honlapjáról kiderül, a tavalyi választáson több olyan ügyvéd is indult, akik a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda jogászai. Sőt, akad köztük olyan is, akit megválasztottak a testület tisztségviselőjének, és aki most a jogerős ítélet értelmében elveszítette a mandátumát.

Lapunk az ügyben megkereste az Ügyvédi Összefogás Egyesületet is. A szervezet nevében eljáró dr. Bártfai Beatrix elnök és dr. Giró-Szász János alelnök válaszolt kérdéseinkre. Elmondták, bíznak abban, hogy a miniszter a saját ügyvédi irodája kamarai választással kapcsolatos szerepétől el tud vonatkoztatni, és meggyőződésük, hogy nem személyes ügyként kezeli azt. Mint mondták, nincs kétségük afelől, hogy a tárcavezető, mint ahogy eddig mindig, most is a jogszabályoknak és a bíróság döntésének megfelelően fog eljárni. Hangsúlyozták, épp ezért a minisztériumnak az az állítása, hogy a budapesti kamara rendelkezik-e jelenleg legitim tisztségviselőkkel olyan jogértelmezési kérdés, amire végső választ csak bíróság adhat, nyilvánvalóan félreértés lehet. Ugyanis erre már jogerős választ adott a Fővárosi Ítélőtábla, csak végre kell hajtani.

A fideszes politikus indítványával kapcsolatban az egyesület képviselői elmondták, hogy érdekvédelmi szervezetként egyelőre tanulmányozzák a Völner Pál által jegyzett törvénymódosítási javaslatot. Ugyanakkor előzetesen már annyit megállapítottak, hogy a módosítással kapcsolatban nagyon súlyos alkotmányossági és jogbiztonsági aggályok merülhetnek fel. Éppen ezek miatt tartják szerencsétlennek, hogy az ügyvédi törvény módosítását nem az igazságügyi tárca dolgozta ki a szokásos közigazgatási egyeztetés keretein belül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.