Robbantás, terrorelhárítás, Paks

Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

MA
2015. 11. 29. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden török harci repülőgépek lelőttek a török–szíriai határnál egy vadászgépet, amely megsértette az ország légterét. Az oroszok elismerték, hogy Szu–24-esüket lőtték le a törökök, de szerintük a gép végig szíriai területen repült.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta: vizsgálják, hogy milyen gazdasági büntetőintézkedéseket hozzanak a törökök ellen. Az élelmiszerimportot már szigorították is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton kifejezte sajnálatát amiatt, hogy lelőtték a vadászbombázót.

Kedden robbantás történt Tunisz központjában, a belügyminisztériumtól néhány száz méterre. Az őrség tagjai éppen szálltak fel a buszra, hogy a külvárosban lévő elnöki palotába utazzanak. Egy biztonsági forrás szerint vélhetően az őrség egyik tagja hajtott végre öngyilkos merényletet. A támadás – melyet az Iszlám Állam vállalt magára – tizenkét halálos áldozatot követelt.

Négyesről hármasra csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben. A rendőrség számos razziát hajtott végre Belgiumban, csütörtökön öt embert vádoltak meg a párizsi merényletekhez köthető terrorcselekményekkel.

Magyarországon hármas szintű terrorfenyegetettség van érvényben, ez a négyes skálán a második legenyhébb – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kancelláriaminiszter kijelentette azt is, hogy a Kúria döntésének megfelelően kiadják a korábban féltve őrzött Századvég-tanulmányokat.

Háborús relikviákat gyűjtőket nézhetett nemzetközi beágyazottságú szélsőségeseknek a TEK. A Terrorelhárítás Központ az elmúlt hétvégén összesen hat embert állított elő, közülük négyet már elengedtek, a bíróság indokolása szerint azért, mert nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolatban állnának terrorszervezetekkel. A magyar terrorelhárításon élcelődik a BBC is, az ellenzék szerint a TEK főigazgatója átverte a parlament nemzetbiztonsági bizottságát.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait. A Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának közlése szerint pedig kormánytagot akart „kivégezni” a múlt hétvégén elfogott két férfi.

Az Európai Bizottság úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Paks II. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása megfelel-e az EU-s szabályozásnak. A vizsgálat azt kívánja feltárni, vajon egy magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést, illetve hogy a magyarországi beruházás állami támogatásnak minősül-e.

Múlt héten a közbeszerzés uniós szabályainak megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárást a beruházással kapcsolatban az Európai Bizottság, és az LMP-s Szél Bernadett közölte: tudomása van arról, hogy a testület környezetvédelmi főigazgatósága is vizsgálódik a környezeti információk titkosítása miatt.

Egy jogi kiskapuval cselezné ki a kormány, hogy kétharmados törvényt kelljen módosítani a földhaszonbérleti díjak emeléséhez. Most a polgári törvénykönyvet módosítanák úgy, hogy ha az állam eladja a földeket, az új tulajdonos azonnal felemelhetné a hosszú távú bérleti szerződések díját. Szerdán 88 hektár földet vett egy külföldi állampolgár Rajka közelében, az egyik győri földárverésen.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Magyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely zsákutcába vezette az országot, a szocialista párt küldetése pedig Magyarország megmentése, ebből a zsákutcából történő kivezetése.

A Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázexportot szerda délelőtt, mert az előre kifizetett mennyiséget teljes egészében leszállította, ráadásul nem érkezett új megrendelés az ukrán féltől. A hatályban lévő orosz–ukrán gázszállítási megállapodás alapján a Gazprom csak az előre kifizetett mennyiséget köteles eljuttatni Ukrajnába.

A Barcelona fölényes, négygólos győzelmet aratott a Real Madrid felett a spanyol labdarúgó-bajnokság 12. fordulójának csúcsrangadóján. A királyi gárda szurkolói a mérkőzés végén fehér zsebkendőt lobogtatva jelezték a Real elnökének, hogy távozzon. A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez jelezte: a csapat vezetőedzője csak nemrég kezdte meg munkáját és élvezi a támogatást.

Szerdán a Barcelona az AS Roma csapatát fogadta hazai pályán a Bajnokok Ligája E csoportjának ötödik fordulójában. A katalán sztárcsapat ott folytatta, ahol szombat este abbahagyta: 6-1-es sikert aratott.

Törőcsik Marit ünnepelték

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.