Újabb pofon Paks II-ért: az EB ismét vizsgálódik

Azt kívánják feltárni, vajon egy magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést.

MTI
2015. 11. 23. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálat azt kívánja feltárni, vajon egy magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést, illetve hogy a magyarországi beruházás állami támogatásnak minősül-e. Amennyiben úgy találják, hogy a beruházáshoz állami támogatást vettek igénybe és nem kizárólag a piac erőforrásait használták fel, a bizottságnak arról kell megbizonyosodnia, hogy az megfelelt-e az EU-s szabályozásoknak, a támogatási intézkedés arányos-e a kitűzött célokkal és nem vezet-e az energiapiac torzulásához.

A Paks II. beruházás mérete és jelentősége miatt tartja fontosnak az Európai Bizottság, hogy körüljárja, vajon a beruházás finanszírozása a piaci feltételek szerint történt-e, vagy az állami támogatás befolyásolta-e azt. Ennek megállapítása egy részletes elemzést igényel – idézi Margrethe Vestager versenyjogi biztost a bizottsági közlemény.

Végezetül Magyarország befektetésének kellőképpen meg kell térülnie.

A mélyreható vizsgálat lehetőséget biztosít az érintett harmadik félnek is, hogy hozzászóljon az intézkedéshez, ami nem feltétlenül befolyásolja a vizsgálat kimenetelét – írták.

Az LMP azt követeli, hogy a kormány az európai uniós eljárások végéig állítsa le a paksi erőműbővítés százmilliárdos kiadásokat jelentő előkészületeit, ellenkező esetben az ellenzéki párt megfontolja, hogy feljelentést tesz költségvetési csalás és államigazgatási jogkörben végzett károkozás miatt.

Szél Bernadett, a párt társelnöke ezt az után jelentette ki sajtótájékoztatón, hogy az Európai Bizottság hétfőn azt közölte: úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a beruházás finanszírozása megfelel-e az uniós szabályoknak.

Az LMP képviselője emlékeztetett arra, hogy múlt héten a közbeszerzés uniós szabályainak megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárást a beruházással kapcsolatban az Európai Bizottság, és tudomása van arról, hogy a testület környezetvédelmi főigazgatósága is vizsgálódik a környezeti információk titkosítása miatt.

„Az lesz a harmadik piros lap a beruházásnak” – jelentette ki, emlékeztetve arra is, hogy az ország idei büdzséje 28 milliárd forintot, míg a jövő évi 113 milliárdot tartalmaz a kapacitásfenntartás előkészítésére. Szél Bernadett szerint a kormány nem veszélyeztetheti az adófizetők pénzét egy olyan beruházás előkészületeire, amely nem biztos, hogy megvalósul.

Kijelentette azt is: egy olyan kormány, amely nem tud levezényelni egy engedélyeztetési eljárást, egy atomerőmű-bővítést sem tudna.

Ismert, múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

Közleményében a bizottság azt írja: Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást. A bizottság úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal.

Mint arról a Magyar Nemzet csütörtöki számában is írt: nem volt versenytárgyalás a paksi atomerőmű két új blokkja kivitelezőjének kiválasztásakor, így a szakértők szerint vitathatatlan, hogy a magyar kormány megszegte az Európai Unió közbeszerzési szabályait.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter aznap sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország kész akár bíróság elé is vinni az ügyet, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban. Hangsúlyozta: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak verseny keretében. Leszögezte azt is: jelenleg nincs olyan atomenergetikai fejlesztés Európában, amit tendereztettek volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.