Ez a Városliget-terv lesz a végső

Két múzeum elhagyásával és egy színházépület beemelésével megfordult a Városliget átalakításának terve.

2016. 01. 11. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez már a Városliget átfogó fejlesztésének végleges változata – mutatott rá Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a tavaly december 2-án elfogadott kormányhatározatra. Ez az a dokumentum, amelynek alapján két „kockaépületet”, azaz két korábban tervezett múzeumot kivettek a már megkezdett és 2019-ig befejezendő állami beruházásból, amelynek

költségkerete meghaladja a 156 milliárd forintot.

Emlékezetes, az elmúlt években többször is változtak a tervek; a közvélemény eredetileg múzeumi negyedként ismerte meg az elképzeléseket, öt új múzeummal, amelyekhez csak úgy mellékesen, plusztételként csatolva látszott a Városliget mint park felújítása. Nem véletlen, hogy a mostani kormányhatározat első pontja a „tájképi kert jellegű közpark” helyreállításáról szól.

Tény, a terület több évtizedes lepusztultsága, a növényzet elhanyagoltsága, a közbiztonság hiánya, a közlekedés nehézsége, a parkolás lehetetlensége, a szolgáltatások egy részének gyatra minősége miatt a teljes megújítás időszerű.

Az első kormánydöntések három évvel ezelőtt születtek, és máig ható indulatokat gerjesztettek szakmai, civil, környezetvédő és politikai körökben. Vajon a végleges változat megnyugtatja-e Budapest egyik legnagyobb összefüggő zöld területéért, a növényekért, a fákért, az élővilágért aggódókat, illetve azokat, akik szerint az újabb múzeumi építkezések csak a forgalmat vonzzák, és még nagyobb lesz a káosz?

Baán László szerint igen, ugyanis a liget jelenleg csak 60 százalékos zöldfelületi aránya 65 százalékra nő, és nem pusztán a liget hagyományosan gazdag kulturális és szórakoztató intézményrendszere újul meg, hanem maga a teljes parkfelület is. Mint mondta, ily módon a jelenleg rendkívül lepusztult és lehetőségeihez képest „alulhasznált” Városliget visszanyeri régi fényét. A miniszteri biztos reméli, hogy a jelenleginél sokkal többen és többször jönnek majd a felújított parkba.

– Igazából nincs nagy változás a 2015. december 2-i és a korábban elhatározott megújítási tervek között: kikerült a jelenleg 50 ezer négyzetméteren lebetonozott egykori Felvonulási térről két múzeumi épület, a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Építészeti Múzeum, amelyeket később és máshol kíván a kormány megvalósítani. Tervezett helyükre, az Ötvenhatosok terére kerül majd a Néprajzi Múzeum, közrefogva a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc emlékművét, amely ugyanott marad, ahova az alkotók elhelyezték. A Néprajzi Múzeum eredetileg a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán valósult volna meg, de végül oda az eredeti tervek alapján visszaépül a Fővárosi Városligeti Színház szecessziós épülete. Gyakorlatilag mínusz két múzeum, plusz egy színház, s az összes többi elem változatlan – hangsúlyozta a miniszteri biztos, aki egyben a belső tereiben szintén jelentősen megújuló Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Arról, hogy a bontási munkálatokkal részben már meg is kezdődött nagyberuházást hogyan is kell elképzelni, mit érzékelnek a budapestiek mindebből a következő években, Baán László pontról pontra mutatta meg a térképen. – Angyalföldön, az egykori Szabolcs utcai kórház helyén már zajlanak a munkálatok. Itt épül fel 2018 tavaszára az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. Ez részben új építés, de a területen felújítva megmaradnak a régi, történeti épületek. Ilyen, összességében 30 ezer négyzetméteres, európai rangú múzeumi háttérintézmény még soha nem épült Magyarországon – mondta a Liget projekt beruházását levezénylő szakember. Hozzátette: ugyancsak itt, a XIII. kerületi Vágány utcában alakítanak ki egy nagy parkolót a turistabuszoknak, vagy akár a hazai iskolásokat szállító járműveknek, amelyek jelenleg a volt Felvonulási téren parkolnak. A Városligetben megszűnik majd a felszíni parkolás.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő világszínvonalú látványosság, a biodóm melletti területen, a Hermina út mellett 2017 végi határidővel épül egy 700 férőhelyes mélygarázs. Ez a Pannon Parknak nevezett fejlesztéshez kapcsolódik, de a Városliget más létesítményeit, így például a Széchenyi fürdőt is kiszolgálja majd. Még két föld alatti parkolót alakítanak ki: az egyik az ugyancsak az eredeti tervek alapján 2018 tavaszára helyreállítandó, a második világháborúban részben lerombolt Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum mellett lesz 400 férőhellyel, míg a másik a Dózsa György út mentén, a Fővárosi Városligeti Színház közelében, 800 autó elhelyezését oldja majd meg.

– A színházat, amely 1879-től több mint hetven évig működő intézmény volt, a Rákosi-korszakban a Felvonulási tér kialakításakor lebontották, akárcsak a Regnum Marianum-templomot. A Városligeti Színházat újjáépítjük, négy év múlva gyermekszínházként működik majd – hangsúlyozta Baán László. A templommal kapcsolatban kiemelte: a helyén, ahol jelenleg kereszt áll, emlékmű épül a Regnum Marianum Alapítvánnyal egyeztetve. Kérdésünkre, hogy mi lesz az 1956-os emlékművel, amelyet nagyon sok egykori forradalmár is csak „Vaskefének” csúfol, a miniszteri biztos megvédte az alkotást.

– Ez az egyik legtisztább értelmű és legjobb köztéri emlékművünk, méltó főhajtás a forradalom előtt. Igaz, nem figurális, hanem a talán nehezebben olvasható, absztrakt megfogalmazásban – húzta alá a szakember. Hangsúlyozta, hogy az összefogást, az egy akarattá egységesülő nemzeti erőt szimbolizálják a külön-külön rozsdás, ám összefogva minden érzéki dimenzióban erősödő, egyre tömörebbé, fényesebbé, magasabbá, élesebbé alakuló vasoszlopok, amelyek végül egy minden akadályt elsöprő ékké válnak. Baán László hozzátette: a Liget szélére állított, működésképtelen Időkereket viszont elviszik a parkból.

A miniszteri biztos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlesztéssel XXI. századi módon újrafogalmazzák a Városliget első igazi tengelyét, amely a Városligeti fasor folytatásaként az egykori Rondónál kezdődött. Most erre a tengelyre a Néprajzi Múzeum, a volt Hungexpo területek helyén épülő Magyar Zene Háza, valamint a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria kerül.
– Valójában a XIX. és XX. század fordulójának az épületegyüttesei ölelik majd körbe ezt az „újrafogalmazott” tengelyt. A két utóbb említett épületre elfogadott tervpályázat – amelyeket neves japán építészek nyertek el –, hitelesítette azt, hogy a Liget Budapest egy európai rangú projekt, ezért a Néprajzi Múzeum pályázatára is világhírű tervezők jelentkeztek.

Új elemként, de teljesen érthetően épült be a liget megújításának programjába a Vajdahunyad várának műemléki rekonstrukciója. Megújul az Olof Palme Ház is – 2019-re –, amelynek belső funkciója még nem dőlt el, de vélhetően a millennium időszakát művészeti programokkal is megidéző kávéház, vendéglátóhely lesz. – Ez azért is fontos, mert a fentebbi fejlesztésekkel

a Városliget ezen része is „élővé válik”, ma ezt a területet alig látogatják az emberek

– mondta a miniszteri biztos.

A múlt év végén szintén kiírták a park tájépítészeti pályázatát, amelynek alapján valóban a jelenlegi 60 százalékról 65-re nő a zöldfelület, megújul az egész úthálózat, kiépül a futókör, megújulnak a játszóterek és a sportpályák, gyalogossétányok, kerékpárutak és sávok épülnek, négy kerékpárkölcsönző állomást alakítanak ki, és a ligeten belül elektromosbusz-hálózat üzemel majd. Továbbá műszaki megoldásokat keresnek ahhoz, hogy a Városligeti-tavat körül lehessen csónakázni, valamint sétányt terveznek az egykori Felvonulási tér jelenleg lebetonozott több tízezer négyzetméterén. Baán László kiemelte, a pályázatban előírták, hogy ki kell alakítani egy új, nagy játszóteret, 5-6 ezer négyzetméteren – a Londonban, Diana hercegnő emlékére épült hasonló létesítmény mintájára.

A közbiztonság jelentősen javulhat a ligeti rendőrőrs tervezett kialakításával, megalakul a Liget Gondokság, vagyis lesz egy speciális ligeti közterület-felügyelet.

– Ez év közepén, az új pályázatok lezárultával már látni fogjuk, hogy milyen is lesz a Városliget végleges formája. Jelentős forgalmi változást nem tervezünk a munkálatok idejére, legfeljebb egy-egy sáv lezárására lehet számítani a Dózsa György úton, az Ajtósi Dürer soron vagy a Hermina úton. A Kós Károly sétányról csak egy későbbi fejlesztéssel, az M3-as autópálya forgalmának elvezetésével, a Zugló és Angyalföld közötti Szegedi úti felüljáró megépítésével lehet majd kitiltani az autóforgalmat. Perspektivikusan ez is része a Liget Budapest projektnek, és a fővárossal együttműködésben valósulhat meg – tette hozzá Baán László.

A Városliget fejlesztésének ellenzői népszavazási aláírásgyűjtésre készülnek. „Egyetért-e ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?” – ez lenne a referendumra tervezett kérdésük. Baán László lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére közölte: nagyon örül a kezdeményezésnek, s ha a Kúria döntése után elindul az aláírásgyűjtés, arra fogják kérni az embereket, hogy ne támogassák a Liget projekt elutasítását. – Az itt élők túlnyomó többsége látja, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a Liget a jelenlegi állapotához képest minden látogatójának többet és jobbat fog nyújtani. Meggyőződésem, hogy éppen ezért nem lesz sikeres a Városliget megújítása elleni aláírásgyűjtés – mondta a miniszteri biztos. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.