Adósok tízezrein segítettek

Az autólízingesek javára döntött a bíróság egy kulcsfontosságú közérdekű perben.

Horváth Csaba László
2016. 02. 05. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lombard Lízing Zrt. után a szintén autóhitelezéssel és gépjárműlízinggel foglalkozó CIB Lízing Zrt. számos általános szerződési feltételét ítélte érvénytelennek a bíróság. A Fővárosi Ítélőtábla – helybenhagyva az elsőfokú döntést – tisztességtelennek, ezért érvénytelennek nyilvánított több, a társaság minden adósára előre meghatározott kikötést. Ennek alapján szinte kizárt lesz, hogy a CIB Lízing Zrt. egyoldalúan felmondja a több tízezer adósával kötött lízingszerződéseket. A jogerős ítélet alapján egyebek közt a társaság nem mondhatja fel az adósával kötött gépjárműlízing-szerződést, ha ügyfele megszegi más, a pénzintézettel kötött szerződését. De akkor sem szüntetheti meg egyoldalúan a szerződést a CIB, ha adósa ellen felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy végrehajtási eljárás indulna.

Kulcsfontosságú része a határozatnak az is, hogy a pénzintézet nem kezdeményezhet büntetőeljárást adósával szemben, ha nem származtatja vissza a lízingelt gépjárművet. Ez azért fontos, mert a CIB behajtó cégei – csakúgy mint más hitelezőkéi – az általános szerződési feltételek alapján számtalan alkalommal tettek büntetőfeljelentést a társaság adósai ellen, ha nem jutottak hozzá a gépjárművekhez. A bíróság indoklása szerint az egyoldalú felmondásokat lehetővé tevő kikötések azért érvénytelenek, mert azokat a pénzintézet a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit sértve, indokolatlanul az adósok hátrányára állapította meg.

A közérdekű pert egyébként a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület kezdeményezte, amely számos pénzintézettel szemben lépett már fel. A támadott kikötések a 2004 és 2006, a 2007 és 2008, valamint a 2009 és 2010 között hatályos általános szerződési feltételek közt szerepeltek. Az egyesület ügyvédje a tárgyalást követően lapunk kérdésére elmondta, az ítélőtábla a pénzintézet által kötelezően előírt választott bírósági kikötést is érvénytelenné nyilvánította. Bihari Krisztina szerint ennek azért van jelentősége, mert az adósokat korábban ezzel zárta el a pénzintézet a peres eljárás lehetőségétől, ami sokkal drágább is volt az ügyfeleknek.

Az ügyfelek elenyésző része maradt devizahitelében a gépjármű- és személyi hitelek forintosítása során, a többség törlesztőrészlete csökkent – közölte az MTI. Mint írták, a K&H Banknál például mintegy kilencezer szerződésről van szó, és ötven ügyfél kérte eddig a forintosítás mellőzését. Az érintett szerződések 90,25 százalékánál csökkent a törlesztőrészlet. Több olyan szerződés is volt, ahol a kedvezményes árfolyam alkalmazása miatt teljesen megszűnt a tartozás.

(MTI)

Nem ez az első eset, hogy az egyesület az adósok érdekében lép fel egy hitelező társasággal szemben. Tavaly nyáron számoltunk be arról, hogy az egyesület Kúrián aratott hatalmas győzelmet a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. felett. A CIB-perhez hasonlóan abban az eljárásban is a társaság általános szerződési feltételeit támadták, a két eljárás pedig számos átfedést mutat egymással. A Lombard-ügyben a Kúria az adósok oldalára állt, s 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit, amelyek alapján többek közt a lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit még akkor sem, ha megszűnt a szerződés. Érvénytelennek nyilvánították a Lombard legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. A legfőbb bírói fórum ítélete egyébként szigorúbb volt, mint az ítélőtábla tegnapi döntése; a Lombardnak azt is megtiltották, hogy kiadja ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek, a CIB-nek erre van lehetősége ezután is.

A tegnapi ítélethirdetés kapcsán nem mellékes körülmény az sem, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem felett őrködő Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselői nem vettek részt a tárgyalásokon, és az eljárást sem követték semmilyen módon, csakúgy, mint a Lombard ügyében.

Miután lapunk tavaly beszámolt a Lombard-ítéletről, az MNB közölte: elvárja a Lombardtól, hogy tegyen eleget a Kúria döntésének. Bejelentették, hogy a bírósági döntés nyomán az MNB a teljes pénzügyi szektor esetében kezdeményezni fogja a Lombardéval azonos vagy tartalmilag azonos szerződési feltételek megszüntetését. A tegnapi tárgyaláson szóba került a jegybanki felszólítás, ám kiderült, az MNB kérése hatástalan volt. A CIB ügyvédje ugyanis kifejtette, hogy szerinte az MNB-nek a törvény szerint nincs lehetősége egy ítéletet más vállalkozásra vagy hitelintézetre kiterjeszteni. Mint mondta, az MNB mindössze egy levelet küldött a Lombard-ítélet kapcsán, amelyben az állt, hogy ha társaságok szükségesnek tartják (!), akkor az ítélet alapján a hatályos általános szerződési feltételeit vizsgálja felül. A CIB szerződéses feltételei ez alapján nem változtak.

(MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.